Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η υπογλυκαιμία είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη. Μπορεί να συμβεί για παράδειγμα σε άτομα με άλλες παθήσεις, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, από μια σοβαρή λοίμωξη ή από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, σύμφωνα με την Dr. Megan Soliman.
Η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί σε άτομα με διαβήτη εάν ο οργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που διασπά τη ζάχαρη ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιηθεί από τα ζωτικά όργανα για την παραγωγή ενέργειας. Είναι πιθανό επίσης να πάθετε υπογλυκαιμικό επεισόδιο εάν έχετε διαβήτη και παίρνετε υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης.
Εάν δεν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, η υπογλυκαιμία μπορεί να σας συμβεί όταν δεν έχετε αρκετό σάκχαρο στο αίμα σας ή εάν το σώμα σας δεν μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Αυτό συμβαίνει όταν η τιμή του σακχάρου είναι κάτω από 55 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Με απλά λόγια χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σημαίνει ότι το σώμα σας δεν έχει αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά και να εκτελέσει τις καθημερινές δραστηριότητές του.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω μη διαβητική υπογλυκαιμία μπορεί να προκύψει από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την παράλειψη γευμάτων ή μια υποκείμενη κατάσταση υγείας. Η παράλειψη γευμάτων, επίσης, ή το να πάτε για προπόνηση νηστικοί μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Και στις δύο περιπτώσεις, το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σας.
Οι συσχετίσεις
Από την άλλη πλευρά, συνεχιζόμενα προβλήματα με μη διαβητική υπογλυκαιμία (που δεν σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής) μπορεί να υποδηλώνουν μείωση της παραγωγής ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα με το:
- μεταβολισμό
- επίπεδα ορμονών
- όργανα (νεφρά, ήπαρ ή πάγκρεας)
Η υπογλυκαιμία σε άτομα χωρίς διαβήτη είναι λιγότερο συχνήΕμπιστευμένη Πηγή από την υπογλυκαιμία που εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή συναφείς καταστάσεις.
Τα συμπτώματα της μη διαβητικής υπογλυκαιμίας
Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στις διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα του. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ζάλη
- χλωμό δέρμα
- μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χείλη, τα μάγουλα ή τη γλώσσα
- επιληπτικές κρίσεις
- ακραία πείνα
- πονοκέφαλος
- σύγχυση
- αδυναμία συγκέντρωσης
- εφίδρωση
- τρέμουλο
- θολή όραση
- αλλαγές στην προσωπικότητα
Μπορεί να έχετε υπογλυκαιμία χωρίς συμπτώματα. Αυτό είναι γνωστό ως άγνοια υπογλυκαιμίας.
Τι προκαλεί υπογλυκαιμία;
Η υπογλυκαιμία είναι είτε αντιδραστική είτε μη αντιδραστική. Ο καθένας από τους δύο τύπους έχει διαφορετικές αιτίες.
Αντιδραστική υπογλυκαιμία: Η αντιδραστική υπογλυκαιμία εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες μετά από ένα γεύμα. Η υπερπαραγωγή ινσουλίνης προκαλεί αντιδραστική υπογλυκαιμία. Το να έχετε αντιδραστική υπογλυκαιμία μπορεί να σημαίνει ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη.
Μη αντιδραστική υπογλυκαιμία: Η μη αντιδραστική υπογλυκαιμία δεν σχετίζεται απαραίτητα με τα γεύματα και μπορεί να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση. Οι αιτίες της μη αντιδραστικής ή νηστείας υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν:
- Ορισμένα φάρμακα
- υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, οι οποίες μπορεί να σταματήσουν το συκώτι σας από την παραγωγή γλυκόζης
- οποιαδήποτε διαταραχή που επηρεάζει το ήπαρ, την καρδιά ή τα νεφρά
- διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία
- εγκυμοσύνη
Αν και σπάνια, ένας όγκος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει το σώμα να παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης ή μιας ουσίας που μοιάζει με ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την υπογλυκαιμία. Οι ορμονικές ανεπάρκειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, επειδή οι ορμόνες ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σύνδρομο άντλησης
Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι σας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, είναι πιθανό να κινδυνεύετε από σύνδρομο dumping. Στο σύνδρομο αυτό, το σώμα απελευθερώνει υπερβολική ινσουλίνη ως απάντηση σε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία και συναφή συμπτώματα.
Πιθανές αιτίες υπογλυκαιμίας χωρίς διαβήτη
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, ακόμη και αν δεν έχετε διαβήτη. Στα αίτια της υπογλυκαιμίας χωρίς διαβήτη περιλαμβάνονται:
- κατανάλωση αλκοόλ
- λήψη ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών και φαρμάκων για την ελονοσία ή την πνευμονία, του λιθίου και ορισμένων καρδιακών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς ΜΕΑ, οι ARB και οι μη εκλεκτικοί β-αποκλειστές
- νεφρικά προβλήματα
- προβλήματα με τα επινεφρίδια ή την υπόφυση
- όγκοι του παγκρέατος
- σοβαρές λοιμώξεις
- ηπατική νόσος
- όγκος του παγκρέατος
- ανοσοποιητικό σύστημα που παράγει αντισώματα, είτε στην ινσουλίνη είτε στους υποδοχείς ινσουλίνης, μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους
- νευρική ανορεξία
Πιθανές αιτίες υπογλυκαιμίας με διαβήτη
Οι αιτίες υπογλυκαιμίας σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη περιλαμβάνουν:
- να μην τρώνε αρκετά
- παράλειψη γευμάτων
- κατανάλωση αλκοόλ
- λήψη υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης
- αύξηση της σωματικής δραστηριότητας χωρίς να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας ή στα φάρμακα για το διαβήτη
Ποιος μπορεί να αναπτύξει υπογλυκαιμία χωρίς διαβήτη;
- Υπογλυκαιμία χωρίς διαβήτη μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε υπογλυκαιμία εάν:
- έχετε άλλα προβλήματα υγείας
- έχετε μέλη της οικογένειάς σας με διαβήτη
- έχετε υποβληθεί σε ορισμένους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων στο στομάχι σας
Πώς αντιμετωπίζεται η υπογλυκαιμία;
Ο γιατρός πρέπει να προσδιορίσει την αιτία της υπογλυκαιμίας σας για να καθορίσει τη σωστή θεραπεία για εσάς.
Η γλυκόζη θα βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας βραχυπρόθεσμα. Ένας τρόπος για να λάβετε πρόσθετη γλυκόζη είναι να καταναλώσετε 15 γραμμάρια υδατανθράκων.
Η κατανάλωση χυμού φρούτων μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε επιπλέον γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτές οι πηγές γλυκόζης συχνά διορθώνουν για λίγο την υπογλυκαιμία, αλλά στη συνέχεια συχνά ακολουθεί άλλη μια πτώση του σακχάρου στο αίμα.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από μια περίοδο υπογλυκαιμίας.
Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μπορεί να γίνουν τόσο σοβαρά ώστε να παρεμποδίζουν τις καθημερινές ρουτίνες και δραστηριότητες. Εάν έχετε σοβαρή υπογλυκαιμία, μπορεί να χρειαστεί να έχετε μαζί σας δισκία γλυκόζης ή ενέσιμη γλυκαγόνη.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί σε κατάσταση νηστείας, που σημαίνει ότι έχετε μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να φάτε. Ένας γιατρός μπορεί να ζητήσει μια εξέταση νηστείας που απαιτεί από κάποιον να νηστέψει για 8 ώρες πριν.
Μια άλλη δοκιμασία είναι η δοκιμασία ανοχής σε μικτά γεύματα. Αυτή η δοκιμασία αφορά άτομα που εμφανίζουν υπογλυκαιμία μετά το φαγητό.
Τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε μία ή 2 ημέρες. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι χαμηλότερα από 55 mg/dlΕμπιστευμένη πηγή, μπορεί να έχετε υπογλυκαιμία.
Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας με ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση. Το ημερολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
- τυχόν συμπτώματα
- τι έχετε φάει
- πόση ώρα πριν ή μετά το γεύμα εμφανίστηκαν τα συμπτώματά σας
Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με την υπογλυκαιμία;
Η μη ελεγχόμενη υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Το σώμα σας χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει. Χωρίς το σωστό επίπεδο γλυκόζης, το σώμα σας θα δυσκολευτεί να εκτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δυσκολευτείτε να σκέφτεστε καθαρά και να εκτελείτε καθημερινές εργασίες.
Σοβαρές παρενέργειες
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η υπογλυκαιμία μπορεί να έχει αρκετές σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να περιλαμβάνουν:
- σύγχυση
- αλλαγές στη συμπεριφορά
- απώλεια συνείδησης
- θολή όραση
- επιληπτικές κρίσεις
- θολή ομιλία
- νευρολογικά προβλήματα που μπορεί να μιμούνται το εγκεφαλικό επεισόδιο
Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από αυτές τις επιπλοκές, εσείς ή κάποιος που βρίσκεται κοντά σας θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Υπογλυκαιμία χωρίς επίγνωση
Η άγνοια υπογλυκαιμίας συμβαίνει όταν δεν εμφανίζετε πρώιμα προειδοποιητικά συμπτώματα υπογλυκαιμίας, όπως πείνα, εφίδρωση και τρέμουλο.
Για το λόγο αυτό, μπορεί να μην αντιληφθείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας έχουν πέσει, γεγονός που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε σοβαρά συμπτώματα υπογλυκαιμίας.
Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε υπογλυκαιμία χωρίς επίγνωση, μπορείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας.
Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει συχνότερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, προσαρμογή των φαρμάκων σας ή συνεργασία με πιστοποιημένο εκπαιδευτή διαβήτη για να μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια της υπογλυκαιμίας.
Μακροπρόθεσμες επιπλοκές
Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η σοβαρή υπογλυκαιμία θα μπορούσε να συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Πώς να αποτρέψετε την υπογλυκαιμία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές στη διατροφή και το διατροφικό σας πρόγραμμα μπορούν να επιλύσουν την υπογλυκαιμία και να αποτρέψουν μελλοντικά επεισόδια. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας:
Εάν δεν έχετε διαβήτη: Ακόμα και αν δεν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να τρώτε τακτικά για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας. Ιδανικά, τα γεύματα και τα σνακ θα πρέπει να περιέχουν μια ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών που είναι υγιεινά για την καρδιά, ώστε να υποστηρίζουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μπορεί επίσης να θέλετε να έχετε μερικά υγιεινά σνακ στο χέρι σε περίπτωση που αρχίσετε να αισθάνεστε παρενέργειες όπως πείνα, εφίδρωση ή τρέμουλο. Οι εύκολες ιδέες σνακ για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- φρέσκα φρούτα
- μείγμα για το φαγητό
- κράκερς με φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο από ξηρούς καρπούς ή σπόρους
Εάν εμφανίζετε τακτικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ένας γιατρός μπορεί να προσδιορίσει τους υποκείμενους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο.
Εάν έχετε διαβήτη: Εάν έχετε διαβήτη, μπορείτε να αποτρέψετε την υπογλυκαιμία με τα εξής:
- παρακολουθώντας τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας
- τρώγοντας με συνέπεια και ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη διατροφή
- λαμβάνοντας τυχόν φάρμακα για τον διαβήτη σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας
- συζητώντας με το γιατρό σας τυχόν αλλαγές στη διατροφή ή τη ρουτίνα άσκησης, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη δοσολογία ή το χρόνο χορήγησης των φαρμάκων σας
- να έχετε πρόχειρο χυμό φρούτων ή δισκία γλυκόζης σε περίπτωση που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πέσουν
Ένας γιατρός ή διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε σε κάθε γεύμα για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Το να φοράτε ένα βραχιόλι ιατρικής ταυτότητας με βασικές πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι πιο συχνές ερωτήσεις
- Τι μπορεί να μιμηθεί το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα; Συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα, όπως ζάλη, εφίδρωση και πονοκέφαλος, μπορεί να εμφανιστούν με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακά προβλήματα, υπερθυρεοειδισμός, ορισμένα φάρμακα, αφυδάτωση και ορισμένες ψυχικές ή ψυχιατρικές διαταραχές.
- Γιατί να πέσει το σάκχαρό μου στο αίμα αν δεν έχω διαβήτη; Τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη μπορεί να έχουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα λόγω ορισμένων φαρμάκων, ορισμένων υποκείμενων παθήσεων υγείας, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή παράλειψης γευμάτων.
- Τι πρέπει να κάνω αν το σάκχαρό μου είναι χαμηλό; Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι χαμηλό, μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε χυμό φρούτων ή να φάτε ένα σνακ, όπως ένα μίγμα για ίχνη, για να βοηθήσετε στην αύξηση των επιπέδων σας.
Τι πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας
Η υπογλυκαιμία είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πέφτουν πολύ χαμηλά. Αν και είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη, μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω άλλων καταστάσεων υγείας.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας, όπως η τακτική διατροφή, η υγιεινή διατροφή, η προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση.
Πηγή: Healthline.com