Άλλα αίτια ρινορραγίας μπορεί να είναι οι ρινικοί πολύποδες, οι ιγμορίτιδες , κακοήθειες στη ρινική θαλάμη ή στο ρινοφάρυγγα, πρόσφατες ρινικές επεμβάσεις στο διάφραγμα, στις κόγχες ή στα ιγμόρεια, φαρμακευτική αγωγή με κορτιζονούζα spray, αγωγή με αντιπηκτικά ή θρομβολυτικά, λήψη αντιφλεγμονωδών ή ασπιρίνης, προβλήματα πηκτικότητας του αίματος, τραυματισμοί ή κατάγματα ρινός ή ζυγωματικών, υπέρταση κ.α.
Οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε
Αρχικά, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε μόνοι μας την αιμαρραγία πριν χρειαστεί να πάμε στο γιατρό. Ο πιο απλός και σωστός τρόπος είναι να πιέσουμε πολύ σφιχτά με τα δάχτυλα τη μύτη μας από έξω και να γύρουμε το κεφάλι προς τα κάτω ακουμπώντας το πηγούνι στο στήθος.
Είναι λάθος αυτό που κάνουν πολλοί ασθενείς που υπερεκτείνουν το κεφάλι σε ύπτια θέση, διότι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσει το αίμα από τη μύτη προς τα πίσω και κάτω στο στόμα και μετά στο φάρυγγα και να μας πνίξει ή να το καταπιούμε και να κάνουμε αργότερα εμετό.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνομε είναι να τοποθετήσουμε ένα τολύπιο βόμβακος εμποτισμένο με αιμοστατική αλοιφή ή αιμοστατικό gel ή έστω με οξυζενέ μέσα στο ρουθούνι. Σε αυτή τη στάση παραμένουμε για 10 λεπτά περιμένοντας να σταματήσει το αίμα. Αν τρέχει αίμα από το στόμα το φτύνουμε σε ένα δοχείο ή λεκανάκι και αποφεύγουμε να το καταπιούμε γιατί αυτό θα μας προκαλέσει εμετό. Εάν παρόλα αυτά δεν μας περάσει η ρινορραγία, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια σε ειδικό ΩΡΛ ή σε Νοσοκομείο.