«Δεν θα σας αναφέρω όλα τα σενάρια, που είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Οι επιστήμονες εξετάζουν και την εφαρμογή ενδιάμεσων μέτρων, που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και τα οποία θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση αλλά όχι διακοπή της μετάδοσης και τα οποία θα οδηγούσαν πολύ γρήγορα σε υπερφόρτιση του συστήματος υγείας μιας χώρας.
Βέβαια, ακόμα και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό, θα σώζονταν περίπου 8 εκατομμύρια ζωές.
«Σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα», ανέφερε ο Καθηγητής.
Όπως ανέφερε, η Κίνα έκλεισε τα σύνορα της σήμερα, καθώς εκφράζονται φόβοι για δεύτερο κύμα της επιδημίας. «Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα ή κάποιος άλλος φοβερά θανατηφόρος ιός, αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα και ένα 5% των ανθρώπων νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική, χρειάζονται διασωλήνωση. Δεν θέλουμε αυτό να γίνει, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και δεν θέλουμε να γίνει ταυτόχρονα», προσέθεσε.
Ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση να βοηθήσουμε όλοι να μη γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. «Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει αυτή τη στιγμή την πατρίδα μας από μια απίστευτη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και από σημαντικό αριθμό θανάτων», κατέληξε.