Αριθμός ρεκόρ: 20 καινοτομίες, που βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, επιλέχθηκαν να λάβουν την υποστήριξη του EIT Health RIS Innovation Call 2022, ενός μοναδικού προγράμματος για τις «proof of concept» ιδέες από ευρωπαϊκές χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Τρία από τα 20 καινοτόμα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα προέρχονται από τη χώρα μας. Οι αντίστοιχες ομάδες υποστηρίζονται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), EIT Health Hub για την Ελλάδα.
Ο θεσμός EIT Health RIS Innovation Call στον τέταρτο χρόνο του συγκέντρωσε περισσότερες από 80 προτάσεις. Αυτή η μοναδική πρωτοβουλία, που αναπτύχθηκε από το EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS), υποστηρίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα της υγείας σε χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης που αξιολογούνται ως εξελισσόμενες στην κατάταξη του European Innovation Scoreboard για την καινοτομία.
Η υψηλή ποιότητα των συμμετοχών στο πρόγραμμα, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επιλέχθηκαν διπλάσια έργα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι οργανισμοί πίσω από τις επιλεγμένες καινοτομίες θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 75.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη του καινοτόμου προϊόντος ή λύσης που παρουσίασαν, καθοδήγηση, θέση στο σχετικό bootcamp και πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές και συνεργάτες μέσω του EIT Health, του δικτύου με τους καλύτερους εκ των πρωτοπόρων στον τομέα της υγείας, με περίπου 150 οργανισμούς μέλη.
Το 2022, η Πορτογαλία είχε τον υψηλότερο αριθμό επιτυχημένων αιτήσεων, με 6 επιλεγμένες προτάσεις, ακολουθούμενη από την Κροατία με 4 και την Ελλάδα με 3. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του προγράμματος, η Πορτογαλία μαζί με τη Σλοβενία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιλεγμένων projects. Σχεδόν το 50% των οργανισμών που προκρίθηκαν φέτος επικεντρώνονται σε λύσεις που προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη στα σπίτια των ασθενών. Πρόκειται για πρωτοπόρες λύσεις που ενισχύουν την απομακρυσμένη ιατρική περίθαλψη (λ.χ. στο σπίτι) και μακριά από το νοσοκομείο, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας.
Η Mónika Tóth, EIT Health InnoStars RIS Director, δήλωσε: «Ο καταγεγραμμένος αριθμός των οργανισμών που υπέβαλαν επιτυχημένες προτάσεις στο φετινό RIS Innovation Call υποδεικνύει ότι η Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη κατακλύζεται από ταλαντούχους καινοτόμους οργανισμούς με λαμπρές ιδέες που θα φέρουν μία νέα εποχή λύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Στόχος μας είναι να βρούμε τις καλύτερες ιδέες και καινοτομίες, που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σε διάφορες περιοχές και να ενθαρρύνουμε εταιρείες, κλινικές και ερευνητικά ιδρύματα με ηγετικό ρόλο στον τομέα της υγείας να αναδείξουν αυτούς τους οργανισμούς και να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα.
Είμαστε υπερήφανοι καθώς το RIS Innovation Call έχει ήδη στηρίξει πολλές επιτυχημένες προτάσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια, όπως για παράδειγμα το STEMI, μία καινοτομία που εξοικονομεί κρίσιμο χρόνο κατά τη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το σλοβάκικο έργο που υποστηρίχθηκε το 2019 κέρδισε το EIT Health Bridgehead Global και κατέκτησε την κορυφή στο House of Med Tech Luxembourg Call, καθώς και στο Central European Initiative (CEI) στην κατηγορία “Έγκαιρη αντίδραση στον COVID-19”. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το EmPlastrum, που ανέπτυξε επιθέματα για την ψωρίαση, σε διάφορα μεγέθη, με ενσωματωμένα UVB LEDs, μία λύση που επιτρέπει στους ασθενείς τη θεραπεία στο σπίτι. Η καινοτομία αυτή κέρδισε αρκετούς διαγωνισμούς start-up και 100.000€ από το EU Structural Fund».
Ο Γιώργος Μέγας, συντονιστής του EIT Health Hub στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, δήλωσε: «Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας στην υγεία είναι πλέον ώριμο να παίξει τον ρόλο που του αρμόζει καθώς η χώρα αριστεύει στην έρευνα στον τομέα της υγείας και της πληροφορικής (λ.χ. στον Ορίζοντα 2020 και τον Ορίζοντα Ευρώπη) και τώρα φέρνει ακόμα περισσότερες καινοτομίες του τομέα της υγείας πιο κοντά στην αγορά.
Οι τρεις ελληνικές ομάδες που επιλέχθηκαν από το πρόγραμμα έχουν ισχυρό ερευνητικό υπόβαθρο (ενδεικτικά, έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα MSCA και Horizon Europe με την υποστήριξη του ΕΚΤ) και μέσα από τις συνεργασίες τους με νοσοκομεία, ερευνητικά ιδρύματα και τη βιομηχανία ακολουθώντας το μοντέλο ολοκλήρωσης του τριγώνου της γνώσης που ακολουθεί τόσο το EIT Health αλλά και το ΕΚΤ, θα καταφέρουν να δοκιμάσουν τις λύσεις τους σε πραγματικά περιβάλλοντα πριν βγουν στην αγορά που είναι και ο στόχος του προγράμματος. Με στοχευμένες δράσεις Επικοινωνίας τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να έχουμε πολλές συμμετοχές από την Ελλάδα, ενώ η περαιτέρω στήριξη στις ομάδες με προ-αξιολόγηση των προτάσεων οδήγησε στη φετινή επιτυχία».
Τα επιλεγμένα projects
Τα 20 έργα σε αρχικό επίπεδο που θα υποστηριχθούν από το EIT Health RIS Innovation Call για το2022 είναι:
• ApniWave (Ελλάδα): μια έξυπνη συσκευή ελέγχου που συνδυάζει αισθητήρα, ενσωματωμένο υπολογιστή και λογισμικό με AI τεχνολογία για την ανίχνευση του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (OSAHS) στο σπίτι. Η πρόταση έλαβε την μεγαλύτερη συνολικά βαθμολογία ανάμεσα σε όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα.
• Ανακλασιμετρία κωδικοποιημένης συχνότητας για τη μέτρηση της πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας σε ασθενείς με AMD (Ελλάδα): η ομάδα αναπτύσσει ένα καινοτόμο, μικρού μεγέθους και οικονομικά αποδοτικό οπτικό όργανο για τον υπολογισμό της τιμής της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας στα μάτια, με ελάχιστη αλληλεπίδραση με τον ασθενή.
• Αυτόνομο ρομπότ που απολυμαίνει χώρους εργασίας (Ελλάδα): η προτεινόμενη λύση αποτελείται από ένα αυτόνομο όχημα που εκτελεί τα πρωτόκολλα απολύμανσης στους εργασιακούς χώρους, ελαχιστοποιώντας συγχρόνως την κατανάλωση απολυμαντικού υγρού.
• MEGI (Κροατία): στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εικονικού «βοηθού» καρδιαγγειακής υγείας, με τεχνολογία AI που χρησιμοποιεί εξατομικευμένα πρωτόκολλα για να υπενθυμίζει στους ασθενείς να λαμβάνουν φάρμακα και να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι.
• PsyFlux (Κροατία): αναπτύσσει μια τηλεμετρική συσκευή παρακολούθησης της ενδοκρανιακής πίεσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός νοσοκομείου, χωρίς κινδύνους μόλυνσης, επιτρέποντας στον ασθενή να συμμετέχει σε καθημερινές του δραστηριότητες.
• StressLyft (Κροατία): αποτελεί ένα εκπαιδευτικό μάθημα σχετικά με το στρες στο χώρο εργασίας και τις δεξιότητες ανακούφισης από αυτό, βασισμένο σε ειδικό περιεχόμενο που προβάλλεται μέσω διαδραστικού βίντεο, το οποίο παρέχουν οι εταιρείες στους υπαλλήλους τους για να αποτρέψουν το εργασιακό άγχος.
• Ανθρώπινη μηχανή βασισμένη σε χειρονομίες για καθοδηγούμενη ορθοπεδική χειρουργική (Κροατία): Η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη νέων ιατρικών συσκευών που βοηθούν τους χειρουργούς να κάνουν μετρήσεις ακρίβειας χιλιοστών κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης ισχίου (και πιθανώς άλλων τύπων επεμβάσεων).
• 3DIAMOND (Τσεχία): αυτή η ομάδα αναπτύσσει ένα σύστημα διαχείρισης του κύκλου ζωής νοσοκομειακών δεδομένων που θα επιτρέψει τη δημιουργία ακριβών τρισδιάστατων εκτυπωμένων μοντέλων που θα χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς για προεγχειρητικό σχεδιασμό.
• PIOAS (Λιθουανία): ο οργανισμός αναπτύσσει μια γρήγορη, μη επεμβατική, φορητή, 7/24 ή περιοδική συσκευή παρακολούθησης της κατάστασης των πνευμόνων για τον έλεγχο της υγείας των ασθενών χωρίς την ανάγκη παραμονής σε νοσοκομείο.
• Nursing.AI. (Λιθουανία): είναι ένα σύστημα που συλλέγει βιομετρικά δεδομένα των ηλικιωμένων σε πραγματικό χρόνο (π.χ. θερμοκρασία σώματος, ρυθμός, αρτηριακή πίεση, καθημερινή δραστηριότητα, ποιότητα ύπνου κ.λπ.) και ειδοποιεί τους φροντιστές για τυχόν ανωμαλίες που ανιχνεύονται.
• Επιταχυνόμενη επούλωση τραυμάτων σε αρουραίο (μοντέλο), μέσω γρήγορης απομόνωσης και επανεφαρμογής αυτόλογων δερματικών κυττάρων (Λετονία): η ομάδα αναπτύσσει ένα χειρουργικό κιτ μεγέθους iPad για γρήγορη εξαγωγή και επανεφαρμογή των κυττάρων του δέρματος του ίδιου του ασθενούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για ταχύτερη και καλύτερη ανανέωση του δέρματος.
• CoNurse (Εστονία): αποτελεί μια εφαρμογή για κινητά που παρέχει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας με βίντεο που παρέχει οδηγίες βήμα προς βήμα και ηχητικά με καθοδηγήσεις για διαδικασίες αποκατάστασης στο σπίτι.
• Graphresp (Πορτογαλία): ο οργανισμός αναπτύσσει ένα φορητό ηλεκτρονικό τεστ ταχείας μη επεμβατικής διάγνωσης λοιμώξεων του αναπνευστικού, τόσο σε οικιακά περιβάλλοντα, όσο και σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
• adhesiv.Ai (Πορτογαλία): είναι ένας έξυπνος επίδεσμος πληγών που συνδυάζει ένα φιλικό προς το δέρμα έμπλαστρο με βιοαισθητήρες που στέλνουν δεδομένα σε λογισμικό ψηφιακού εντοπισμού και σε επαγγελματίες υγείας για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη διαδικασία επούλωσης.
• Motiphy+ (Πορτογαλία): το proof-of-concept της ομάδας χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα τρισδιάστατης απεικόνισης για την παρακολούθηση του σώματος και εικονικό περιβάλλον σε μορφή παιχνιδιού που μετατρέπει τη φυσιοθεραπεία σε μια ευχάριστη και ενθαρρυντική διαδικασία.
• TindSkin (Πορτογαλία): αποτελεί μια εφαρμογή για τα κινητά που επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο του δέρματος σε πρώιμο στάδιο, αξιοποιώντας την επικρατούσα άποψη μιας ομάδας δερματολόγων για να παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα με βολικό και προσιτό τρόπο.
• CardioWheel (Πορτογαλία): είναι ένα τιμόνι με αόρατο αγώγιμο δέρμα, που παρακολουθεί το ECG σήμα του οδηγού ενός οχήματος, αξιοποιώντας την αναδυόμενη αυτοκινητιστική τάση της παρακολούθησης ζωτικών σημάτων του οδηγού.
• HF@Edge (Πορτογαλία): είναι ένα οικιακό σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί το Edge-computing για την καταγραφή, αποθήκευση, μετάδοση και ανάλυση βασικών ζωτικών ενδείξεων και δεδομένων αισθητήρων IoT (από smartwatches και άλλες συσκευές) για τον εντοπισμό καρδιακής ανεπάρκειας.
• Αισθητήρας σε μικρογραφία για την παρακολούθηση και πρόληψης ασθενειών που προκαλούνται από τον αέρα (Σλοβενία): ο οργανισμός στοχεύει να αναπτύξει έναν νέο ανιχνευτή νανοσωματιδίων για αερολύματα όπως οι ιοί και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.
• SafeStep (Σλοβενία): στοχεύει να συνδυάσει μια φορητή συσκευή υλικού με ένα λογισμικό βασισμένο σε αλγόριθμους για ηλικιωμένους ασθενείς, το οποίο είναι ικανό να προβλέπει και να ανιχνεύει πτώσεις και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις.