Στις 15 Ιουνίου 2021, εμείς, οι Γενικοί Διευθυντές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, συναντήθηκε για να συζητήσεις τρόπους περαιτέρω συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Κατά τη συνάντηση δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν πλήρως την τεχνογνωσία και τους πόρους των αντίστοιχων ιδρυμάτων τους για να τερματίσουν την πανδημία COVID-19 και να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων, παντού σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, συμφώνησαν να στηριχθούν περαιτέρω στη μακροχρόνια δέσμευσή τους για την Τριμερή Συνεργασία του ΠΟΥ-ΠΟΔΙ-ΠΟΕ που στοχεύει να υποστηρίξει και να βοηθήσει όλες τις χώρες καθώς επιδιώκουν να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν βιώσιμες και ολοκληρωμένες λύσεις στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας. Μέσα σε αυτό το υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας, συμφωνησαν να ενισχύσουν και να επικεντρώσουν την υποστήριξή τους στο πλαίσιο της πανδημίας μέσω δύο συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
Πρώτον, οι τρεις οργανισμοί θα συνεργαστούν για τη διοργάνωση πρακτικών εργαστηρίων για την ενίσχυση της ροής ενημερωμένων πληροφοριών σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην πανδημία και τις απαντήσεις για την επίτευξη δίκαιης πρόσβασης στις τεχνολογίες υγείας COVID-19. Στόχος αυτών των εργαστηρίων είναι να ενισχυθεί η ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των εμπειρογνωμόνων των κυβερνήσεων-μελών να αντιμετωπίσουν ανάλογα την πανδημία. Το πρώτο εργαστήριο της σειράς θα είναι ένα εργαστήριο μεταφοράς τεχνολογίας και αδειοδότησης, που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Το εργαστήριο θα βοηθήσει τα μέλη μας να μάθουν τα νεότερα για το πώς η πνευματική ιδιοκτησία, η τεχνογνωσία και η μεταφορά τεχνολογίας λειτουργούν στην πραγματικότητα. Αυτό το πρώτο εργαστήριο θα ακολουθηθεί από άλλα σε σχετικά πρακτικά θέματα.
Δεύτερον, θα γίνει εφαρμογή μιας κοινής πλατφόρμας για τριμερή τεχνική βοήθεια σε χώρες που σχετίζονται με τις ανάγκες τους για ιατρικές τεχνολογίες COVID-19, παρέχοντας ένα ενιαίο κατάστημα που θα προσφέρει το πλήρες φάσμα εξειδίκευσης σε θέματα πρόσβασης, IP και εμπορίου που παρέχονται από το οργανισμούς και άλλους εταίρους, με συντονισμένο και συστηματικό τρόπο.
Ειδικότερα, Η πλατφόρμα τεχνικής βοήθειας θα:
- υποστηρίξουν τις χώρες να αξιολογήσουν και να δώσουν προτεραιότητα στις ανεκπλήρωτες ανάγκες για εμβόλια, φάρμακα και συναφείς τεχνολογίες COVID-19.
- παράσχουν έγκαιρη και προσαρμοσμένη τεχνική βοήθεια για την πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επιλογών για πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού μεταξύ των μελών που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις για τη διευκόλυνση των συλλογικών αντιδράσεων.