Ο Σ.Τσιόδρας προτού προβεί στις νέες ανακοινώσεις που αφορούν πώς επηρεάζει η νόσος τα παιδιά θέλησε να τονίσει ότι για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία, πρέπει να έχουμε σαν οδηγό μας τις πιο λογικές αποφάσεις. Υπογράμμισε ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας τα νέα επιστημονικά δεδομένα αλλά και την επιστημονική αβεβαιότητα που υπάρχει.
Ο ειδικός Λοιμωξιολόγος αναφερόμενος σε με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο ευρωπαϊκό CDC, παρουσίασε τα εξής νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορά τη νέα νόσου στα παιδιά:
- Όπως και με δύο άλλους πολύ σοβαρούς κορονοϊούς, τον ιό SARS και τον ιό MERS οι λοιμώξεις παρατηρούνται πολύ σπάνια στα παιδιά
- Τα παιδιά στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες
- Παιδιά με σοβαροί νόσο ήταν λιγότερο από το 1% σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα.
- Τα παιδιά μολύνονται κυρίως εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.
Για την ακρίβεια τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο σε σχέση με τους 20 ετών και άνω και τέσσερις φορές λιγότερο σε σχέση με τους ενήλικες άνω των 60 ετών.
Επίσης, ο ειδικός τόνισε ότι η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη αναφερόμενος σε μια μελέτη που έγινε στην Γαλλία. Όπως είπε ο ίδιος: “ Κατά τη διερεύνηση του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία, ένα μολυσμένο παιδί το οποίο παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία, ενώ ήταν ασυμπτωματικό και είχε 112 επαφές με άλλα παιδιά και καθηγητές δεν εντοπίστηκαν περιστατικά κορονοϊού. Δεν μπορεί να αποκλειστεί βέβαια ότι ένα μολυσμένο παιδί μπορεί να κολλήσει κάποιον”.
Γενικές παρατηρήσεις
Οι μεμονωμένες περιπτώσεις που αναφέρουν το παιδί σαν πηγή μετάδοσης έχουν κακώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ειδικός λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Επίσης, δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες από την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και την Ισλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενής πηγή μετάδοσης της νόσου.