Το παιδί, το οποίο αρχικά είδαν οι γιατροί όταν ήταν 3 μηνών, είναι από το Ντούχοκ του Ιράκ. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει δύο από τους φαλλούς, οι οποίοι ήταν μικρές προβολές στη βάση του πέους και του όσχεου. Ο τρίτος φαλλός ήταν στη συνηθισμένη τοποθεσία.
Σύμφωνα με μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Εκθέσεων Περίπτωσης Χειρουργικής το Νοέμβριο, το αγόρι τα πήγαινε καλά σε μια επίσκεψη παρακολούθησης ένα χρόνο μετά την επέμβαση.
Επιπλέον, ή «υπεράριθμα» πέη είναι μια σπάνια συγγενής κατάσταση, που συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 5 εκατομμύρια έως 6 εκατομμύρια γεννήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το επίπεδο ανάπτυξης αυτών των επιπλέον φαλλών διαφέρει σε διαφορετικά άτομα.
Στην περίπτωση του παιδιού στο Ιράκ, τα δύο πρόσθετα πέη περιείχαν τον στυτικό ιστό, που ονομάζεται cavernosum του σώματος, ο οποίος γεμίζει με αίμα κατά τη διάρκεια της διέγερσης, καθώς και έναν ιστό που ονομάζεται corpus spongiosum, ο οποίος βοηθά στην υποστήριξη της ουρήθρας, του σωλήνα μέσω του οποίου περνούν τα ούρα. Αλλά τα επιπλέον πέη δεν είχαν ουρήθρα. Αυτό έκανε τη χειρουργική αφαίρεση των επιπλέον οργάνων απλή.
Που μπορεί να οφείλονται τα επιπλέον πέη
Δεν είναι πολλά γνωστά για το γιατί εμφανίζονται υπεράριθμα πέη, δήλωσε ο John Martin, καθηγητής ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του St. Louis, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη περίπτωσης. Ο Martin και οι συνεργάτες του διδάσκουν ανατομία χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα δωρεάς σώματος και μόλις ανακάλυψαν ότι ένας από τους δότες του σώματός τους είχε διφαλία ή δύο πέη. Ο άνθρωπος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών, είχε δύο φαλλούς πλήρους μεγέθους με άνοιγμα ουρήθρας μεταξύ τους στη βάση τους. Ο δότης δεν ανέφερε την κατάσταση στα έντυπα δωρεάς του σώματος. Είχε δύο παιδιά, είπε ο Μάρτιν, αλλά οι ερευνητές δεν ξέρουν αν ήταν βιολογικά παιδιά ή αν οι αναπαραγωγικές τεχνολογίες ήταν απαραίτητες για να αποκτήσει ο άνθρωπος παιδιά.
«Πέθανε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε όταν μεγάλωνε η χειρουργική επέμβαση δεν ήταν επιλογή, ίσως. Είναι πολύ διαφορετικό από σήμερα, όπου κάτι τέτοιο θα είχε ανιχνευθεί νωρίς και πιθανότατα θα είχε γίνει χειρουργική επέμβαση» είπε στο LiveScience.
Ο Μάρτιν και οι συνεργάτες του έκαναν γενετικό έλεγχο στον δότη για να δουν αν θα μπορούσαν να καθορίσουν τον λόγο της ασυνήθιστης εξέλιξης. Βρήκαν αρκετές μεταλλάξεις σε γονίδια που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση τριχοειδών δομών που ονομάζονται cilia σε εμβρυϊκά κύτταρα. Αυτά τα cilia είναι πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη, είπε, επειδή κινούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, κουνώντας πρωτεΐνες προς τη μία πλευρά ή την άλλη του αναπτυσσόμενου εμβρύου.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μεταλλάξεις σε γονίδια που βοηθούν στη ρύθμιση της δραστηριότητας άλλων γονιδίων στην ανάπτυξη και σε γονίδια που εμπλέκονται σε υποδοχείς ανδρογόνων, ορμόνες που έχουν αρρενωπή επίδραση και που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.
Δεν είναι σαφές πόσο παρόμοια είναι η γενετική μεταξύ διαφορετικών περιπτώσεων διφαλίας ή αν αυτά τα ευρήματα ισχύουν για την μοναδική περίπτωση τριφαλίας. Οι γιατροί που θεράπευσαν το ιρακινό μωρό δεν βρήκαν τίποτα στο οικογενειακό ιστορικό ή το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, όπως έκθεση σε φάρμακα ή χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που θα εξηγούσε τη συγγενή ανωμαλία. Το παιδί ήταν κατά τα άλλα υγιές εκτός από κάποια συσσώρευση υγρών στο όσχεο, το οποίο είναι μια κοινή και εύκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση στη βρεφική ηλικία.
ΠΗΓΗ: livescience