Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κανείς από όσους πραγματοποίησαν την επέμβαση δεν αντιμετωπίζει τύφλωση δύο χρόνια αργότερα. Επιπλέον, σε τρία τυφλά άτομα υπήρξε πλήρης αποκατάσταση της όρασής τους (βαθμοί 20/20).
Το εμφύτευμα, κατασκευασμένο από πρωτεΐνη κολλαγόνου από δέρμα χοίρου, μοιάζει με τον ανθρώπινο κερατοειδή - το πιο εξωτερικό διαφανές στρώμα του ματιού.
Οι τραυματισμένοι κερατοειδείς προκαλούν τύφλωση σε πάνω από 12 εκατ. άτομα στον κόσμο. Συνήθως, οι γιατροί μπορούν να αποκαταστήσουν την όραση του ασθενή μέσω της δωρεάς κερατοειδή από κάπιο δωρητή. Ωστόσο, μόλις 1/70 άτομα που χρειάζονται μόσχευμα κερατοειδή το καταφέρνει.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό το νέο μόσχευμα είναι ικανό να παραχθεί μαζικά και έχει διάρκεια ζωής 2 ετών ενώ οι κερατοειδείς από ανθρώπους πρέπει να φτάσουν στους ασθενείς μέσα σε 2 εβδομάδες.
Η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε πιο φτωχές χώρες, όπου οι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων κερατοειδών είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Το νέο μόσχευμα μειώνει σημαντικά το χρόνο ανάρρωσης
Για τη μελέτη, μία ομάδα από τη Σουηδία επιστράτευσε 14 τυφλούς ανθρώπους και έξι μερικώς τυφλούς από την Ινδία και το Ιράν. Οι συμμετέχοντες υπέφεραν από τη νόσο κερατόκωνο, όπου ο κερατοειδής γίνεται τόσο λεπτός που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι κανένας από τους 14 συμμετέχοντες που ήταν τυφλοί πριν κάνουν την επέμβαση δεν ήταν ακόμα τυφλός μετά από αυτήν. Τρεις από τους Ινδούς συμμετέχοντες που ήταν τυφλοί κατέληξαν με τέλεια όραση μετά τη μεταμόσχευση. Κανείς δεν ανέφερε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετά από παρακολούθηση δύο ετών.
Μόνο μια σειρά οκτώ εβδομάδων οφθαλμικών σταγόνων ήταν αρκετή για να σταματήσει το μάτι ενός ασθενούς να απορρίψει το εμφύτευμα. Με τις συμβατικές μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια φαρμακευτικής αγωγής πριν από την πλήρη ανάρρωση.
Στόχος να γίνουν τα μοσχεύματα «ευρέως διαθέσιμα και σε καλή τιμή»
Ο κύριος σκοπός της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί εάν το εμφύτευμα ήταν ασφαλές για χρήση. Η ομάδα σημειώνει ότι η αποτελεσματικότητα της μεταμόσχευσης ήταν εκπληκτική. Για να το φτιάξει, η ομάδα χρησιμοποίησε μόρια κολλαγόνου που προέρχονταν από δέρμα χοίρου που είχαν καθαριστεί σε μεγάλο βαθμό και παράγονταν υπό αυστηρές συνθήκες για ανθρώπινη χρήση. Το δέρμα χοίρου δεν είναι το ίδιο με το είδος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία κρέατος, γεγονός που καθιστά εύκολη την πρόσβαση και οικονομικά συμφέρουσα.
Όταν οι ερευνητές κατασκεύασαν το εμφύτευμα, σταθεροποίησαν τα χαλαρά μόρια κολλαγόνου για να φτιάξουν ένα στιβαρό και διαφανές υλικό που θα μπορούσε να αντέξει τον χειρισμό και την εμφύτευση στο μάτι. Πρέπει να πραγματοποιηθεί μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή προτού οι επιστήμονες μπορέσουν να δηλώσουν ότι είναι αρκετά ασφαλής και αποτελεσματική ώστε να κυκλοφορήσει στα νοσοκομεία.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα βιοϋλικό που πληροί όλα τα κριτήρια για χρήση ως ανθρώπινα εμφυτεύματα , το οποίο μπορεί να παραχθεί μαζικά και να αποθηκευτεί έως και δύο χρόνια και έτσι να φτάσει σε ακόμη περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης. Αυτό μας φέρνει γύρω από το πρόβλημα της έλλειψης δωρεάς κερατοειδούς ιστού και της πρόσβασης σε άλλες θεραπείες για οφθαλμικές παθήσεις», λέει ο καθηγητής Neil Lagali από το Πανεπιστήμιο Linköping σε μια ανακοίνωση μέσων ενημέρωσης .
«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των βιομηχανικών εμφυτευμάτων ήταν ο πυρήνας της δουλειάς μας», λέει ο Δρ. Mehrdad Rafat από το LinkoCare Life Sciences AB, ο οποίος σχεδίασε και ανέπτυξε το εμφύτευμα.
«Έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι η εφεύρεσή μας θα είναι ευρέως διαθέσιμη και προσιτή από όλους και όχι μόνο από τους πλούσιους. Γι' αυτό η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μέρη του κόσμου».
ΠΗΓΗ: studyfinds