Ειδικότερα, για τις 14 ημέρες πριν τις 18 Φλεβάρη, η Ελλάδα βρίσκεται εξ΄ολοκλήρου στο «κόκκινο» σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τον Φεβρουάριο, όταν και βρισκόταν στο «κίτρινο» στην πλειοψηφία της. Οι περιοχές με κόκκινο χρώμα είναι αυτές που έχουν ποσοστό θετικότητας των τεστ τους πάνω από 4% σε συνδυασμό με παραπάνω από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Η επιδημιολογική κατάσταση, όπως διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη, είναι το ίδιο κάκη στην Ελλάδα όσο στην πλειοψηφία της Ευρώπης. Κάθε σημείο της Ελλάδας βρίσκεται στο «κόκκινο» επιβεβαιώνοντας στην ουσία τα αρνητικά ρεκόρ που διαδέχονται το ένα το άλλο τις τελευταίες μέρες στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Ένα κομμάτι της Νορβηγίας βρίσκεται επίσης στο κιτρινο και στο πράσινο ενώ η Φινλανδία βρίσκεται κυρίως στο κίτρινο. Σχεδόν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης είναι «κοκκινισμένες» με εξαίρεση την Πορτογαλία (κίτρινο).
Ας σημειωθεί ότι χθες (17/3) εκτινάχθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα 3.465 που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Επίσης οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν ρεκόρ με 630, ενώ η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 5,44%.
Ποσοστό θετικότητας: «Κιτρίνισε» όλη η Ελλάδα - Ξεπέρασε το 4%
Η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει άσχημη και όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας (κρούσματα / αριθμός τεστ), ο οποίος έχει αυξηθεί πάνω από το 4%, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κοινοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό και αφορούν στην προηγούμενη εβδομάδα.
Γι΄αυτό βλέπετε τη χώρα μας στο κίτρινο όσον αφορά το δείκτη της θετικότητας (πάνω από το 4%) ενώ και η πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χώρων είναι κιτρινισμένες (πάνω από 4%).
Την εβδομάδα 08 - 14 Μαρτίου (Iso Week 10) το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.56% σε σύνολο 112.075 RT-PCR και 178.256 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.