Ο καθηγητής επιδημιολογίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δηλώσουν ενδιαφέρον στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ κορονοϊού testing.gov.gr. H πλατφόρμα άνοιξε σήμερα και ήδη μέχρι το μεσημέρι είχαν δηλώσει συμμετοχή 5000 άτομα.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν αφορά τους συμπτωματικούς, για τους οποίους συνέστησε να έρθουν σε επικοινωνία με τους γιατρούς τους. Εξάλλου για όποιοι θεωρούνται ύποπτο κρούσματα το κράτος έχει μεριμνήσει για δωρεάν τεστ.
Στόχος της δράσης είναι η βελτίωσης της επιτήρησης της επιδημίας βάθος χρόνου.
https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1341379506175676417
Οδηγίες Μαγιορκίνη για τις γιορτές
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκα, με αρκετό κόσμο, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθούν όλα αυτά
Για αυτό τόνισε ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών. «Αν συναντήσουμε κάποια άλλη οικογένεια ιδανικά θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις κοινωνικές περιστάσεις ώστε να κρατήσουμε την κοινωνική φούσκα σε όλη τη διάρκεια των εορτών. Επίσης, είναι σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι» είπε.
Έτσι, ο καθηγητής ονόμασε ορισμένες οδηγίες που θα κρατήσουν χαμηλά το επιδημιολογικό φορτίο στις γιορτές:
- Αν έχουμε συμπτώματα να συμμετέχουμε καθόλου στις γιορτινές συναθροίσεις
- μάσκες όπου είναι δυνατόν
- αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά (επίσκεψη σε γιαγιάδες και παππούδες)
- μικρός αριθμός ατόμων στις όποιες συναντήσεις
- να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε μία κοινωνική φούσκα
- να διατηρούμε κανόνες υγιεινής
- καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους
Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται. Η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει επιβαρυμένη. Όσον αφορά την Αττική έχουν σημειωθεί ως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
Στη Θεσσαλονίκη το ίδιο ποσοστό έχει φτάσει το 28%. Ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στη συμπρωτεύουσα παραμένει 3 φορές υψηλότερο από την Αθήνα. Στη Δυτική Αττική και στον Κοζάνη παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη η κατάσταση ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι σε πτωτική πορεία.
Η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων παραμένει να έχει βάρος προς τις μεγαλύτερες ηλικίες με τη συμμετοχή των 40-65 και άνω των 65 να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση.
Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι η ανοδική πορεία ου ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου. «Πρόκειται για ένα σκληρό δεδομένο που δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ας σημειωθεί ότι αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν παγκοσμίως ξεπερασε τους 13 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα