Το «Αγία Σοφία» είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας.Διαθέτει όλες τις ιατρικές ειδικότητες καθώς και πολλά μοναδικά εξειδικευμένα τμήματα και αποτελεί το κύριο νοσοκομείο αντιμετώπισης των βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών. Εφημερεύει κάθε δεύτερη ημέρα, πραγματοποιώντας 15 γενικές εφημερίες το μήνα.
Επαγγελματική εξουθένωση
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, οι εντατικολόγοι του νοσοκομείου έχουν επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος το οποίο τους οδηγεί στην «επαγγελματική εξουθένωση».
Μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνοι για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο και αυτόνομο τμήμα επείγοντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι «όταν οι ιατροί της ΜΕΘ είναι σε κλήση, πρέπει να αντιμετωπίσουν τον βαρέως πάσχοντα ασθενή σωστά και γρήγορα και να γυρίσουν στη ΜΕΘ και να φροντίσουν τους ήδη νοσηλευόμενους βαριά ασθενείς, καθώς και να ετοιμαστούν για την επόμενη κλήση. Έχει συμβεί σε μία εφημερία να αντιμετωπίσουμε έως και 10 κλήσεις και να απασχοληθούμε στα επείγοντα για την αντιμετώπιση των ασθενών (αερισμός, διασωλήνωση, τοποθέτηση φλέβας , αξονική ή μαγνητική τομογραφία κ.λπ.) έως και 3 ώρες. Ακόμα και τώρα που έχουν προσληφθεί στο νοσοκομείο μας ιατροί ειδικά για το τμήμα των επειγόντων (ΤΕΠ) η ομάδα της ΜΕΘ συνεχίζει να κάνει το ίδιο γιατί οι ιατροί των επειγόντων δεν είναι εκπαιδευμένοι στα επείγοντα».
Επίσης η ΜΕΘ είναι υπεύθυνη για το αναπνευστικό εξωτερικό ιατρείο νευρομυικών παθήσεων, δηλ.παιδιών που γεννιούνται με βαρύτατα νοσήματα που οδηγούν σε αναπνευστική ανεπάρκεια.
Οι ίδιοι περιγράφουν την κατάσταση ως εξής: «Στο τμήμα αυτό έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα, που οδήγησαν στο κλείσιμο του τμήματος για ένα χρονικό διάστημα. Όταν η πολιτεία αποφάσισε την επαναλειτουργία του μη αυτόνομου αυτού τμήματος, ζητήθηκε από τους εντατικολόγους να βοηθήσουν. Το πράξαμε πράγματι με ευαισθησία προς τους μικρούς ασθενείς, παρά την επιβάρυνση της ΜΕΘ».
Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «όταν κηρύχθηκε η πανδημία η πολιτεία αποφάσισε: 1. τη δημιουργία covid-19 ΜΕΘ ( την οποία πάλι οι ίδιοι εντατικολόγοι κλήθηκαν να την στελεχώσουν, χωρίς ποτέ να ληφθούν υπόψιν η ηλικία τους και τα προσωπικά προβλήματα υγείας ) και 2. Την αναστολή λειτουργίας των καρδιοχειρουργικών τμημάτων».
Έτσι οι εντατικολόγοι παραπονιούνται ότι ενώ κινδυνεύουν λόγω επαγγελματικής εξάντλησης παρακολουθούν δημοσιεύματα περί της μη λειτουργίας της ΚΕΜ και καλούνται να στελεχώσουν οι ίδιοι ιατροί εντατικολόγοι, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα τμήματα.
Πρότασεις καλύτερης λειτουργίας
Γι΄αυτό στην ανακοίνωση τους καταλήγουν ότι για τη λειτουργία ενός δημόσιου και σύγχρονου παιδιοκαρδιοχειρουργικό-καρδιολογικό κέντρο χρειάζεται:
- Η άμεση θεσμοθέτησή του ως αυτόνομο τμήμα για να μπορεί να προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό και να μη χρησιμοποιεί δανεικό και μη εξειδικευμένο.
- Η άμεση και πλήρης στελέχωσή του με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ επιστημονικό προσωπικό, τουλάχιστον 5 επιμελητές και έναν συντονιστή διευθυντή.
- Τήρηση όλων των διεθνών κανόνων για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων
- Όλες οι προσωρινές λύσεις μέχρι τώρα όχι μόνο δεν ωφέλησαν αλλά καθυστέρησαν επιπλέον την αυτόνομη και σωστή οργάνωσή του.