Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μελανώματος λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Η δερματοσκόπηση είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη μέθοδος ολοσωματικής εξέτασης του δέρματος, η οποία διενεργείται με την βοήθεια ενός ειδικού φακού, του δερματοσκοπίου. Η εξέταση συνιστάται να πραγματοποιείται μία φορά ετησίως και στο πλαίσιο των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων. Η πρώιμη ανοιξιάτικη περίοδος αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τον προγραμματισμένο έλεγχο των σπίλων.
Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνάει τη μία ώρα και επαναλαμβάνεται συνηθέστερα ανά έτος ή και νωρίτερα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ θα πρέπει να προηγούνται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την τελευταία έκθεση στον ήλιο, εφόσον δεν έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένες αλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Για τους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δερματικού καρκίνου, συστήνεται περιοδικός έλεγχος του μεγέθους και της μικροσκοπικής δομής των σπίλων.
Ο Όμιλος Affidea, με αφορμή τον Μάϊο, μήνα ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα, παρέχει την δερματοσκόπηση - έλεγχο σπίλων έως και τις 30 Ιουνίου σε προνομιακή τιμή. Η δράση έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό και να αναδείξει την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του δέρματος στα Δερματολογικά Ιατρεία των Affidea & City Med σε όλη την Ελλάδα, όπου δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους συνανθρώπους μας να κάνουν τον τυπικό τους έλεγχο και να απολαύσουν τις διακοπές τους με υγεία και ασφάλεια.
Ο προληπτικός έλεγχος σπίλων σώζει ζωές
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Ο προληπτικός έλεγχος συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος με σκοπό την επιτυχή θεραπεία του. Η πρόληψη περιλαμβάνει τον συχνό έλεγχο του δέρματος με την αυτοεξέταση και την τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο για τον καθιερωμένο κλινικό και δερματοσκοπικό έλεγχο. Μέσω του προληπτικού ελέγχου σπίλων (ελιών), μπορούμε να:
- εξετάσουμε ολοσωματικά όλους τους σπίλους και τις λοιπές βλάβες του δέρματος
- εντοπίσουμε έγκαιρα ύποπτες μελαχρωματικές αλλά και μη μελαχρωματικές βλάβες
- διακρίνουμε καλοήθεις από ύποπτες βλάβες και να προγραμματίσουμε κατάλληλη χειρουργική αφαίρεση ή βιοψία.
Ο καρκίνος του δέρματος συναντάται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών, καθώς και σε όσους εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο. Κινδυνεύουν όμως περισσότερο όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ηλικία, οικογενειακό ιστορικό, μεγάλο αριθμό σπίλων (πάνω από 50), καθώς και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Στις παραπάνω κατηγορίες ασθενών προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση, δερματοσκόπηση και καταγραφή των σπίλων.