Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, στην εκπομπή ONLINE, o καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι τον προβληματίζει ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων.
«Έχω ακούσει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να προβάλλει λιγότερα κρούσματα από ότι τον Μάρτιο - Απρίλιο λόγω των περισσότερων τεστ. Δεν νομίζω, όμως, ότι ισχύει αυτό γιατί βλέπουμε πάρα πολλούς νέους να διασωληνώνονται. Αυτό πρέπει να σημαίνει ότι έχουμε πολλούς νέους που κυκλοφορούν στην κοινότητα και γι΄αυτό βλέπουμε πια ότι ακόμα και σε σπάνιες περιπτώσεις διασωληνώνονται».
Ο κ. Δερμιτζάκης πρόσθεσε ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων τον ανησυχούν για 2 λόγους. Πρώτον, επειδή είναι δύσκολο να ανοίξουν οι δραστηριότητες και δεύτερον επειδή οι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι νέοι να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους».
Μάσκες παντού και σχολεία
Ο καθηγητής ρωτήθηκε για το σενάριο εφαρμογής χρήσης της μάσκας παντού. Ο ίδιος σχολιάζοντας τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση, υποστήριξε ότι αν φοράμε μάσκα σε κάθε χώρο θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση, η συμμόρφωση και η εφαρμογή του μέτρου, καθώς δε θα υπάρχουν παρανοήσεις.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων δημιουργεί πρόβλημα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το να μείνουν κλειστά δεν αποτελεί λύση.
«Από τη στιγμή που δε μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη μείωση των κρουσμάτων, πρέπει να εξασφαλίσουμε καλύτερη προστασία» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Γι΄αυτό το λόγο πρότεινε ότι θα ήταν καλύτερο να ανοίξουν με μικρότερη πυκνότητα για 1-2 εβδομάδες έτσι ώστε να βρεθούν οι αυτοματισμοί ανάμεσα στους καθηγητές και τα παιδιά, να προετοιμαστεί το έδαφος και μετά από 2 εβδομάδες να είναι ποιο εύκολο να είναι όλα τα παιδιά μαζί.