Η εκδήλωση του ΦΣΘ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Ιουλίου, στις οκτώ το βράδυ (20:00) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν ζωντανά μόνο μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό τηλέφωνό τους, καθώς και να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους. Η ζωντανή μετάδοση θα είναι διαθέσιμη για όλους τους Έλληνες φαρμακοποιούς και οι ομιλίες θα παραμείνουν ανεβασμένες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου για όσους θελήσουν να τις παρακολουθήσουν αργότερα.
Ομιλήτριες θα είναι η παιδογαστρεντερολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδογαστρεντερολογίας ΑΠΘ Dr Μαρία Φωτουλάκη και η τέως Πρόεδρος του Συλλόγου «Δράση για την κοιλιοκάκη», νοσηλεύτρια Μαίρη Τσελεκίδου.
Τι είναι η κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη (celiac disease) είναι μια συχνή νόσος που αφορά το 0.3-1% του Δυτικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από παθολογικό βλεννογόνο [τοίχωμα] στο λεπτό έντερο, ο οποίος βελτιώνεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη και υποτροπιάζει με την επανεισαγωγή της γλουτένης στην διατροφή.
Η κοιλιοκάκη αφορά κυρίως τους Ευρωπαίους και τις χώρες στις οποίες μετανάστευσαν, όπως η Αμερική και η Αυστραλία. Οι Hin και συν. πρόσφατα έδειξαν πως στην Αγγλία η επίπτωση της νόσου είναι 1:300, ενώ στην Ιρλανδία η κοιλιοκάκη είναι ακόμη συχνότερη με επίπτωση 1:150.
Η κοιλιοκάκη επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο. Υπάρχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα της κοιλιοκάκης και αρκετά είναι επίσης τα άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα (περίπου το 50%-60% των νοσούντων). Σε τέτοιες περιπτώσεις το μη-κατεστραμμένο μέρος του λεπτού εντέρου είναι σε θέση να απορροφά επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών ώστε να προλαμβάνονται τα συμπτώματα. Παρόλα αυτά και τα άτομα χωρίς καθόλου συμπτώματα διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη.
Τα συμπτώματα είναι πιθανόν να εμφανιστούν ή και να μην εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει διάρροια και κοιλιακούς πόνους σε αντίθεση με κάποιο άλλο που μπορεί να εμφανίσει στειρότητα ή αναιμία. Κάποια άτομα εμφανίζουν κοιλιοκάκη από την παιδική τους ηλικία ενώ άλλα ως ενήλικες.
Πληροφορίες: advanced-endoscopy