Ελληνική μελέτη με τίτλο «HIV patient access to healthcare services in post-austerity era in Greece» διερεύνησε τα προβλήματα πρόσβασης των ασθενών με HIV ιατροθεραπευτικές υπηρεσίες υγείας και δημοσιεύτηκε στο International Journal of Human Rights in Healthcare.
Η δεκαετής οικονομική κρίση και η επακόλουθη δημοσιονομική προσαρμογή που αντιμετώπισε η Ελλάδα μεταξύ 2009 και 2018 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πρόσβαση των ασθενών με HIV σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αναγκών για την υγεία του πληθυσμού.
Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως στόχο την εκτίμηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και στην εποχή μετά τη λιτότητα στην πρόσβαση των ασθενών με HIV σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Πραγματοποιήθηκε μια εγκάρσια μελέτη μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2019 για την αξιολόγηση των εμποδίων στην πρόσβαση στην περίθαλψη HIV που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV. Συνολικά 329 θετικά άτομα HIV συμμετείχαν στη μελέτη. Ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς αναπτύχθηκε και προσαρμόστηκε στα συγκεκριμένα κλινικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του HIV.
Σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση στη φροντίδα του HIV
Συνολικά το 94,2% των ερωτηθέντων ήταν άνδρες και το 67,80% ζούσαν στην Αθήνα. Οι περισσότεροι από αυτούς διαγνώστηκαν με HIV-1 πριν από 10 χρόνια. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 37,40% ανέφερε εμπόδια στην πρόσβαση στη φροντίδα του HIV κατά το τελευταίο έτος.
Συνολικά, 24,30% ανέφεραν ότι δεν ελέγχθηκαν για ιικό φορτίο τους τελευταίους έξι μήνες και έλαβαν αποτέλεσμα. Άτομα, που αυτο-αξιολογούν την οικονομική τους κατάσταση ως πολύ κακή ή κακή, ήταν πιο πιθανό να αγνοούν το ιικό τους φορτίο (55,60%) από εκείνα με καλύτερη οικονομική κατάσταση (33,5%) (Ρ 0,01).
Μόνο το 33,3% των ανασφάλιστων συμμετεχόντων γνώριζαν το ιικό τους φορτίο και αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 63,30% (P 0,01) μεταξύ των ασφαλισμένων συμμετεχόντων.