Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του «Λαϊκού» ο αριθμός των 9 ειδικευομένων είναι οριακός για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της κλινικής.
«Κάτι τέτοιο φάνηκε από την δυσκολία κάλυψης των εφημεριών της κλινικής, για την οποία, τον τελευταίο μήνα, απαιτήθηκε η συνδρομή ειδικευομένων από τις παθολογικές κλινικές για την αναπλήρωση κενών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, αλλά και η υπερεργασία συναδέλφων, για κάποιους από τους οποίους οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ξεπέρασαν (ή θα ξεπεράσουν αυτό το μήνα) τις 100. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για το νοσηλευτικό προσωπικό, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό. Αν ληφθεί δε υπόψη, ότι ήδη, σε ενάμιση μήνα λειτουργίας της κλινικής, 4 ειδικευόμενοι, 2 νοσηλεύτριες και 2 τραπεζοκόμες έχουν νοσήσει ή βγει θετικοί στον κορονοϊό, με επακόλουθη απομάκρυνσή τους για τα απαιτούμενα διαστήματα, γίνεται εμφανής τόσο η σημασία της επαρκούς στελέχωσης όσο και της θωράκισης των υπολοίπων τμημάτων του Νοσοκομείου» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο κόσμος φοβάται λιγότερο σε σχέση με το πρώτο κύμα, στα ΤΕΠ συρρέει πολύς κόσμος αυτήν την εποχή, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της υποστελέχωσης να γίνεται ακόμα πιο διακριτό.
Την ίδα ώρα τα διαθέσιμα κρεβάτια λιγοστεύουν μετά από κάθε εφημερία και οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι σύντομα «μπορεί να χρειαστεί να νοσηλεύουμε και διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινούς θαλάμους».
Γι΄αυτό επισημαίνουν ότι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ «η άμεση πρόσληψη νέου, μόνιμου προσωπικού, σε ένα νοσοκομείο το οποίο ήδη πριν την πανδημία (υπό)λειτουργούσε με πολλά κενά».
Έτσι, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου προχωρούν στη διατύπωση των εξής αιτημάτων:
- Μαζικές προσλήψεις προσωπικού– να τρέξουν οι λίστες αναμονής ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που υπήρχαν και υπάρχουν.
- Μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού που έχει προσληφθεί εκτάκτως σε καθεστώς παρατεινόμενης "ενοικίασης υπηρεσιών" και που επιφορτίζεται όχι μόνο με την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και με την κάλυψη υπαρχόντων ελλείψεων στα νοσοκομεία.
- Μέσα Ατομικής Προστασίας στη μέγιστη ποιότητα και ποσότητα και όχι με το σταγονόμετρο – αναβάθμιση διαθέσιμου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
- Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα ΔΩΡΕΑΝ και ένταξή του σε ένα πανεθνικό σχεδιασμό για την υγεία ώστε αφενός μεν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ασθενών με Covid (τόσο στη φάση της νόσησης όσο και της ενδονοσοκομειακής μετέπειτα υποστήριξης), αφετέρου δε, να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών (χρονιές παθήσεις, χειρουργεία κλπ), για να μη μετατραπούμε σε σύστημα υγείας μιας νόσου.
- Άμεση μέριμνα για την υποστηρικτική νοσηλεία ασθενών με ήπια νόσηση από Covid με ή χωρίς υποκείμενες συννοσηρότητες – επέκταση και επαρκής επάνδρωση υπαρχουσών νοσοκομειακών μονάδων με σχετικά υποστηρικτικά καθήκοντα – διαμόρφωση περισσότερων υποστηρικτικών δομών φιλοξενίας Covid ασθενών – όχι στη διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας «μίας νόσου».
- Μέριμνα για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με Covid. Έως τώρα, λόγω έλλειψης μέτρων και προσωπικού, οι μονάδες Covid πολλάκις μετατρέπονται σε «κέντρο φιλοξενίας και υποστηρικτικής αγωγής» ασθενών που αντιμετωπίζουν πολλαπλά άλλα προβλήματα, αλλά μέχρις ότου παρέλθει η λοίμωξη Covid, δε μπορούν να αντιμετωπιστούν για αυτά, καθιστώντας τις νοσηλείες δυσβάσταχτες και επικίνδυνες. •
- Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
- Άμεση ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.