«Η εισήγησή μας είναι να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα. Το συζητήσαμε και με την Υπουργό, θέσαμε και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός έξω από αυτά. Το πρόβλημά μας γενικώς είναι η κινητικότητα και οι συνέπειες που μπορεί να έχει στην επιδημική καμπύλη», δήλωσε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εάν βάσει των καινούριων δεδομένων παρατηρηθεί ότι μπορεί να τεθεί εν κινδύνω η δημόσια υγεία, οποιαδήποτε απόφαση και να έχει ληφθεί μπορεί να υπάρξει εισήγηση για την αναβολή της για αργότερα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Αριστοτελίας Πελώνη ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και πως η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση ώστε να λάβει τις αποφάσεις της, ο κ. Γώγος ανέφερε: «Προφανώς η κ. Πελώνη το είπε αυτό γιατί υπάρχει ακόμα μια σταθερότητα στις παραμέτρους, δεν έχουμε περαιτέρω αποκλιμάκωση, παρατηρείται μάλιστα μια μικρή αύξηση και επομένως υπάρχει ανησυχία εξαιτίας όλων αυτών των φαινομένων αυξημένης κινητικότητας. Η απόφαση δεν έχει αλλάξει , θα συνεδριάσουμε σήμερα και αύριο, θα δούμε ξανά τα δεδομένα και αν τεθεί κάποιο θέμα θα υπάρξει και διαφοροποίηση εισήγησης».
Ανησυχητικές οι εικόνες στα Θεοφάνεια
Σχολιάζοντας τις χθεσινές εικόνες πιστών να συνωστίζονται για τον εορτασμό των Θεοφανείων, τις χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικές» και πρόσθεσε ότι «η άρθροιση τέτοιων φαινομένων όπως και η κινητικότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών θα φανεί τώρα. Όπως εξελίχθηκε η κατάσταση πιθανώς να έχουμε και επιπρόσθετα δεδομένα από τα Θεοφάνεια. Είμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση για να ανεβοκατεβάζουμε τον πήχη».
Ο στόχος της ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με πολλές παραμέτρους όπως είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η πειθώ προς τους πολίτες να δεχτούν να εμβολιαστούν στο βαθμό που χρειάζεται ώστε να υπάρχει η ανοσία.
«Είμαστε λίγο επιφυλακτικοί γιατί όλο αυτό το εγχείρημα έχει πολλές δυσκολίες και ως προς την οργάνωσή του. Κύριος στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ευάλωτων ομάδων. Εάν μπορέσουμε να καλύψουμε τον "δύσκολο' πληθυσμό, αυτόν που αρρωσταίνει και γεμίζει τα νοσοκομεία μπορούμε να έχουμε ένα καλό Σύστημα Υγείας που μπορεί να υποστηρίξει τους πολίτες».
Και κατέληξε: «Στόχος μας είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε αγγίξει το 70% των εμβολιασμών κάτι που δεν είναι εύκολο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο, χρειαζόμαστε 10 -15 δισ. δόσεις εμβολίων. Σίγουρα τα πράγματα θα βελτιωθούν. Δεν ξέρω αν θα είναι η πλήρης απαλλαγή ,αλλά θα είναι σίγουρα βελτίωση. Όσο για το πότε θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή, δεν το γνωρίζουμε»