Ειδικότερα, με απόφαση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε προκήρυξη 365 ιδιωτών γιατρών για τα Νοσοκομεία για 2 συν 2 μήνες με δελτίο παροχής υπηρεσιών με εξειδίκευση στη ΜΕΘ από το Υπουργείο Υγείας που κατανέμονται στη κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιώτες γιατροί θα προσλαμβάνονται με βάση το άρθρο 14 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 84/3-4-2020) που κυρώθηκε με το Νόμο 4690/2020, 2000 ευρώ μισθό που είναι αφορολόγητος- ακατάσχετος.
Η ΠΟΕΔΗΝ τάσσεται απέναντι στην συγκεκριμένη προκήρυξη καθώς θεωρεί ότι καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Θεωρεί, μάλιστα, ότι «αφού πράγματι υπάρχουν έκτακτες ανάγκες όπως ορίζει η προκήρυξη, πρέπει να δοθούν οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά».
Για να δικαιολογήσει περαιτέρω την ένστασή της για τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τι συνέβη όταν τα προηγούμενα χρόνια λόγω ελλείψεων στα νησιά και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές με προκηρύξεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων προσλαμβάνονταν για μικρά χρονικά διαστήματα ιδιώτες γιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών για τη κάλυψη των αναγκών.
«Απεδείχθη ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς καθότι η αδυναμία των νοσοκομείων συμβάλει στο να γεμίζουν ασθενείς τα ιατρεία τους και οι ιδιωτικές κλινικές που συνεργάζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.
Υποστελέχωση των νοσοκομείων
H ΠΟΕΔΗΝ δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει την αναγκαιότητα στελέχωσης των Μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας ειδικά των Νοσοκομείων.
«Κάθε χρόνο αποχωρούν 1.500 υπάλληλοι από τα Νοσοκομεία (1.200 νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό και 300 γιατροί), χωρίς να αναπληρώνονται. Ακόμη περιμένουμε την προκήρυξη μόνιμων 2.100 υπαλλήλων (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπό προσωπικό) που με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα έπρεπε τώρα να ολοκληρώνεται η πρόσληψη των εν λόγω υπαλλήλων. Την τελευταία 10ετία των Μνημονίων αποχώρησαν χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι και στις θέσεις τους προσλήφθηκαν πολύ λιγότεροι έκτακτοι υπάλληλοι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν. Ταυτόχρονα για να αντιστραφεί η πορεία αποψίλωσης του ΕΣΥ με προσωπικό θα πρέπει να εκδίδονται προκηρύξεις μόνιμων υπαλλήλων κάθε χρόνο περί τις 3.000! Ακόμη και στην πανδημία δεν προσελήφθη ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος παρά μόνο 4.000 έκτακτο επικουρικό υγειονομικό προσωπικό» υποστήριξε χαρακτηριστικά.