Η ουρολογία απευθύνεται και στους άντρες και στις γυναίκες και δεν πάμε στον ουρολόγο όταν έχουμε πρόβλημα. «Πάμε πριν σε τακτική βάση γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Αθανάσιος Δελλής.
Χάρη και στις προσπάθειες της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ελληνική Εταιρεία, επιτεύχθηκε να μπει ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη στο σχεδιασμό του επόμενου έτους υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε μέριμνα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο μόνο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρα και του παχέος εντέρου.
Πώς μπορώ να κάνω προσυμπτωματικό έλεγχο στην Ελλάδα
Με την εξέταση PSA μπορεί να κάνεις προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Γεράσιμος Αλιβιζάτος, διευκρίνισε ότι όλος ο πληθυσμός μέσω του κρατικού του ταμείου μπορεί να κλείσει το ραντεβού χωρίς να πληρώσει την εξέταση. Αφού λοιπόν, ο ουρολόγος μάς γράψει την εξέταση, πρέπει να τη διενεργήσουμε και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στον ειδικό για να την αξιολογήσει.
Ας σημειωθεί ότι η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία έχει πετύχει μέσω της Βιοϊατρικής να δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς να κλείνουν ραντεβού στο συγκεκριμένο όμιλο και να διενεργούν την εξέταση. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, δίνεται για δωρεάν εξέταση PSA
Τι καλύπτει η Ουρολογία
Η Ουρολογία, όμως, δεν αφορά μόνο τις παθήσεις του προστάτη. Η Ουρολογία αφορά:
- τα παιδιά και την παιδοουρολογία
- παιδιατρικές χειρουργικές παθήσεις για το ουροποιητικό (σ.σ. με αυτό ασχολούνται οι παιδοουρολόγοι)
- γυναικεία ακράτεια
- λιθίαση
- ουρολοιμώξεις
- σεξουαλική υγεία
Παιδοουρολόγο ή Παιδίατρο: Ποιον πρέπει να επισκεφτώ πρώτα
Όταν παρατηρούν οι γονείς κάποιο σύμπτωμα «θα πρέπει πρώτα να πάνε στον παιδίατρο» συμβούλευσε ο κ. Αλιβιζάτος. Μετά από τη διενέργεια κάποιων εξετάσεων τις οποίες θα συστήσεις, τότε θα κρίνει αν χρειάζεται να δει τον ουροπαιδολόγο.
Πολλές φορές μπορεί ο ίδιος ο παιδίατρος να συμβουλευτεί τον ουρολόγο και να μεταφέρει τις οδηγίες του στο παιδί.
Αυξημένος ο ουροθηλιακός καρκίνος στην Ελλάδα - Που οφείλονται
Η χώρα μας έχει αύξηση στα περιστατικά ουροθηλιακού καρκίνου και αυξημένη θνησιμότητα. Που οφείλεται, όμως, αυτό.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Ευάγγελο Λιάτσικο, αυτό οφείλεται στο ότι είμαστε μία χώρα με πολλούς καπνιστές. Ειδικότερα, στις γενιές μεγαλύτερων ανθρώπων υπάρχει σύνδεση του ουροθηλιακού καρκίνου με το κάπνισμα.
Ο κ. Λιάτσικος, πάντως, εκτιμά ότι στο μέλλον αυτό θα αναστραφεί, καθώς οι νέες γενιές καπνίζουν λιγότερο. Ο κ. Αλιβιζάτος πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα άρχισε να παρατηρείται αύξηση των καπνιστών στο γυναικείο φύλο και μείωση στο αντρικό.
Ακράτεια: Συχνότερη στις γυναίκες - Που οφείλεται
Η ακράτεια υπάρχει και στα 2 φύλα αλλά είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Υπάρχουν 2 μορφές ακράτειας. Η πρώτη οφείλεται σε αλληλένδετες συσπάσεις της ουροδόχου κύστη και η ακράτεια που οφείλεται στη διαταραχή της ανατομίας της πυέλου. Ως εκ τούτου, όταν υπάρχει αύξηση την ενδοκοιλιακής πίεσης, έχουμε διαφυγεί ούρων
Ακράτεια έχουμε όμως, και στους άντρες. Μετά από κάποια ηλικία η ουροδόχος κύστη μπορεί να κάνει σπασμούς. Επίσης, κάποιες φορές η υπερτροφία του προστάτη συμβάλλει στην ακράτεια.
Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την ακράτεια είτε χειρουργικές είτε φαρμακευτικές. «Το σύμπτωμα δίνει το καμπανάκι στον ασθενή να επισκεφτεί τον ουρολόγο. Ο ουρολόγος είναι σε θέση να δώσει την θεραπεία» κατέληξε ο κ. Αλιβιζάτος.