Ειδικότερα, μετά από Γενική Συνέλευση των Ιατρών νοσοκομείου Νίκαιας αποφασίστηκε ομόφωνα πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID19.
«Εδώ και 1,5 μήνα έχουμε απαιτήσει στοιχειώδη πράγματα που έχουν να κάνουν με την τραγική υποστελέχωση, τις ελλείψεις σε σχετικές υποδομές και την τεράστια εφημεριακή υπερφόρτωση του νοσοκομείου. Παρ΄όλα αυτά, δεν έγινε τίποτα αυτά» τόνισε ο νευροχειρούργος μιλώντας στο News4health.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε η κατάσταση που επικράτησε στη γενική εφημερία του νοσοκομείου την Κυριακή (20/9). «Με ευθύνη του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, παραβιάστηκε κάθε όριο ασφαλείας τόσο όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δόθηκε εντολή να εισαχθούν στην πτέρυγα όσο και στην υπερφόρτωση με την προσκομιδή στο τμήμα επείγοντων περιστατικών τεράστιου αριθμού ύποπτων κρουσμάτων από όλη την Αττική» σημείωσε ο κ Παπανικολάου.
Παπανικολάου: «Τεράστιος ο υγειονομικός κίνδυνος» - Δύο παραιτήσεις μέχρι στιγμής
Ο κ. Παπανικολάου, πρόσθεσε, ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο το νοσοκομείο να συνεχίζει να νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα γιατί αυτό δεν είναι ασφαλές ούτε για τους ασθενείς της επιδημίας ούτε για τους υπόλοιπους ασθενείς γιατί υπάρχει κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς ούτε για το υγειονομικό προσωπικό.
Για τους συγκεκριμένους λόγους υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η επιστημονική υπεύθυνη - λοιμωξιολόγος της Πτέρυγας COVID-19.
Τι περιμένουν από εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Νίκαιας
Ο διευθυντής του νοσοκομείου μας επισήμανε ότι θα περιμένει να δουν τι θα πράξουν οι αρμόδιοι μέχρι την Πέμπτη 24/9 το πρωί όπου έχει ξανά γενική εφημερία το νοσοκομείο.
Ας σημειωθεί ότι εδώ και 1,5 μήνα έχει δοθεί εντολή από το Υπουργείο Υγείας και από τις υγειονομικές περιφέρειες όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αυτό δε συνέβαινε την άνοιξη, όπου τα νοσοκομεία που δεν ήταν αναφοράς αντιμετώπιζαν τα ύποπτα κρούσματα 1-2 ημέρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα και μετά διακομίζονταν στις αρμόδιες μονάδες.
«Στην πράξη δεν υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς εδώ και 1,5 μήνα» υπογράμμισε ο διευθυντής του νοσοκομείου.
Ο κ. Παπανικολάου, μάλιστα, μας υπενθύμισε ότι πριν την επιδημία, το Γ.Ν. Νίκαιας με ευθύνη του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ ήταν μακράν το πρώτο νοσοκομείο της χώρας σε αριθμό επειγόντων περιστατικών με επιβεβαιωμένα περίπου 30 χιλιάδες επείγοντα περιστατικά ανά έτος. Συνεπώς, είχε αυξημένες ανάγκες για προσωπικό ήδη πριν την πανδημία.