Τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν τους θανάτους νέων ανθρώπων δεν είναι λίγα. Τα σχολεία έχουν βάλει λουκέτο και τα αυστηρά μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού σίγουρα δείχνουν ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις...
Η άποψη ότι τα παιδιά δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τον κορονοϊό και ότι ακόμα και να κολλήσουν δεν διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο υπήρχε στην αρχή της πανδημίας. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι και τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν από τον ιό όπως ακριβώς και οι ενήλικες. Το ποσοστό της μόλυνσης δηλαδή δεν διαφέρει σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής Andrew Pollard που εξιδεικεύεται σε περιπτώσεις μόλυνσης και ανοσίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. “ Απλώς όταν ένα παιδί κολλήσει τον ιό συνήθως έχει πιο ελαφριά συμπτώματα”.
Τα δεδομένα του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων αναφέρουν ότι τα παιδιά κάτω των 19 ετών αποτελούν το 2% από τις 72,314 περιπτώσεις μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, μια αμερικανική μελέτη 508 ατόμων αναφέρει ότι το λιγότερο από το 1% των παιδιών που νόσησαν χρειάστηκαν νοσηλεία.
“Αυτές οι παρατηρήσεις μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι οι ενήλικες νόσησαν λόγω των ατόμων που έρχονται σε επαφή στη δουλειά ή σε κάποιο ταξίδι. Τώρα που όλοι μένουν στο σπίτι μπορεί να δούμε μια αύξηση και στη νοσηλεία των παιδιών, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο”, εξήγησε ειδική παιδίατρος για τις μολυσματικές ασθένειες στο Παιδιατρικό νοσοκομείο του Southampton, Sanjay Patel.
Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας δεν είναι απαραίτητα η πραγματική εικόνα των κρουσμάτων, συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% σχετικά με το τι συμβαίνει στα παιδιά. Σε πολλές χώρες τα τεστ για τον κορονοϊό γίνονται μόνο σε όσους πηγαίνουν στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά συμπτώματα.
“Ξεκάθαρα, περισσότερα παιδιά έχουν μολυνθεί σε σχέση με όσα μπορούμε να σκεφτούμε”, λεει η ειδικός. “ Δεν κάνουμε τεστ σε κάθε παιδί¨" πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα παγκοσμίως ακόμα και οι πολύ σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις παιδιών που είναι υπό ανοσοκατασταλτικές θεραπείες ή θεραπείες κατά του καρκίνου φαίνεται να έχουν επηρεαστεί κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με τους ενήλικες, δήλωσε ο Andrew Pollard, Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που είναι πολύ κοντά στην παρασκευή νέου εμβολίου κατά του Covid -19.
Σε κάθε περίπτωση, ο ιός μπορεί να μολύνει τα παιδιά και τα νεογέννητα και τους εφήβους. Το γεγονός ότι έως τώρα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί λιγότερο δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Πρέπει να ακολουθούμε όλους τους κανόνες υγιεινής και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας.
Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις που τελικά τα παιδιά “νίκησαν” τον ιό. Για αυτό μένουμε ψύχραιμοι και συνεχίζουμε να μένουμε στο σπίτι.
Με πληροφορίες από το https://www.bbc.com