Το επιστημονικό πρόγραμμα «Μπλε Μικροβίωμα» του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (www.cleoresearch.org) στοχεύει στο να αποκτήσει εικόνα για τη συμβολή του μικροβιώματος στη μακροζωία σε ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες «μπλε ζώνες». Μπλε Ζώνες έχουν ονομαστεί οι γεωγραφικές περιοχές των οποίων οι κάτοικοι εμφανίζουν εξαιρετικά υψηλή μακροζωία σε σύγκριση με εκείνη των γειτονικών περιοχών τους, και έως τώρα υπάρχουν στον πλανήτη μόνο 5, μια εκ των οποίων είναι το νησί της Ικαρίας στην Ελλάδα.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί ένας και μοναδικός παράγοντας που να σχετίζεται με την μακροζωία και την υγιή γήρανση και φαίνεται ότι το «μυστικό» μάλλον κρύβεται σε έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων, η κατανόηση των οποίων μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να προστατεύσουν καλύτερα την υγεία του ατόμου. Το CLEO, σε συνεργασία με το Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP) και το University of Pennsylvania (UPenn) των ΗΠΑ, διεξάγει μια πρωτοποριακή, πιλοτική ερευνητική μελέτη, για να εξετάσει εάν οι κάτοικοι των μπλε ζωνών που είναι οι πιο ηλικιωμένοι και οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο έχουν κάποιες ομοιότητες στα εντερικά μικροβιώματά τους, δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο.
Στο πλαίσιο της μελέτης, συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων και εξετάστηκαντα μικροβιώματα του εντέρου των κατοίκων της Ικαρίας, μία από τις «μπλε ζώνες» του κόσμου, και της Αστυπάλαιας. Η μελέτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με τη συλλογή των πρώτων δειγμάτων κοπράνων από την ερευνητική ομάδα του CLEO και από τον Ιούνιο του 2021 το CHOP και το UPenn έλαβαν και αναλύουν τα δείγματα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του 2022.
Το ντοκιμαντέρ «Μικροβίωμα» πηγαίνει στην Ικαρία
Η διαδικασία της συλλογής δειγμάτων της μελέτης παρουσιάζεται μέσα από την ταινία-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μικροβίωμα», μια παραγωγή του CLEO σε συμπαραγωγή με την AlaskaFilms. Ακολουθώντας την ομάδα επιστημόνων του CLEO που καταφθάνει στην Ικαρία, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον καθημερινό μικρόκοσμο των κατοίκων, στην κουζίνα, στην αυλή, στον χώρο εργασίας αλλά και στα «στέκια» τους, καθώς οι ερευνητές εισβάλλουν σε αυτόν ζητώντας τους κάτι ιδιαίτερα προσωπικό. Μια κωμική σπουδή στον ρυθμό και στο καδράρισμα μιας άλλης στάσης ζωής.
Η ταινία «Μικροβίωμα» (2021), θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 24οΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 10 Μαρτίου 2022 και διεθνή πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CPH:DOX της Κοπεγχάγης στις 24 Μαρτίου 2022.
- Επιστημονικός συντονισμός μελέτης: Καθ. Θεοκλής Ζαούτης
- Επιστημονική ομάδα: Δρ. Γιάννης Κοψιδάς, Κα Μαρκέλα Κονιόρδου, Κα Αρετή Κυριακούση, Δρ. Χρήστος Γεωργίου.
Οι ερευνητές και οι συντελεστές της ταινίας ευχαριστούν από καρδιάς τους ανθρώπους της Ικαρίας και της Αστυπάλαιας για την πολύτιμη βοήθεια τους και για τη ζεστασιά με την οποία τους περιέβαλαν.