Για μία ακόμη φορά η ΠΟΕΔΗΝ μέσω του προέδρου της κατήγγειλε ότι δεν διενεργούνται τεστ κορονοϊού σε όλους τους υγειονομικούς μετά τις επιστροφές τους από τις άδειες τους, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η διαδικασία χαρακτηρίστηκε «ημιτελής» καθώς «τα τεστ γίνονται μετά από ραντεβού που κλείνεται σε μια εβδομάδα και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 10 ημέρες». Ο κ. Γιαννάκος υποστηρίζει ότι μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων οι υγειονομικοί εργάζονται κανονικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο λόγω της έλλειψης μοριακών αναλυτών ασθενείς εισάγονται ως γενικά περιστατικά, τους λαμβάνεται δείγμα και βγαίνουν θετικοί μετά από 4 ημέρες, με αποτέλεσμα στο ενδιάμεσο διάστημα να διασπείρουν τον ιό σε ασθενείς και προσωπικό
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «σε πολλά νοσοκομεία δεν κάνουν τα τεστ ούτε σε όσους επιστρέφουν από άδεια λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και μοριακών αναλυτών. Συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και όσοι δεν πήγαν σε μέρη ή εκδηλώσεις επιβαρυμένες δεν κάνουν τεστ».
Αυξάνεται η λίστα των θετικών εργαζομένων σε νοσοκομεία
Ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό μέσα στον Αύγουστο έφτασε τους 94. Σήμερα προστέθηκαν στη λίστα άλλοι 4 εργαζόμενοι που νόσησαν από κορονοϊό. Εξ΄αυτών 2 ήταν νοσηλεύτριες στο νοσοκομείο της Καστοριάς,1 νοσηλεύτρια στο νοσ.της Κοζάνης και 1 νοσηλεύτρια από το νοσ. Παίδων Αγίας Σοφίας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο και οι 4 εργαζόμενοι ήταν ασυμπτωματικοί. Από τους 94 συναδέλφους που νόσησαν οι 66 ήταν ασυμπτωματικοί.
Αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό γιατί ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι τεράστιος. Ας σημειωθεί ότι στο πρώτο κύμα σημειώνονταν σποραδικά κρούσματα υγειονομικών που μάλιστα σχεδόν όλα έγιναν αντιληπτά επειδή εμφάνισαν συμπτώματα.
Τα περισσότερα κρούσματα έχουν συγκεντρωθεί σε νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ, το ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, της ΛΑΡΙΣΣΑΣ, το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Θεσσαλονίκης, και της ΝΙΚΑΙΑΣ.
«Οι ασυμπτωματικοί συνάδελφοι και νοσηλευόμενοι ασθενείς που ξεφεύγουν και νοσηλεύονται ως γενικά περιστατικά εν αγνοία τους γίνονται εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Έλλειψη μέσω προστασίας
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε για μία ακόμη φορά την έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας.
«Μάσκες με το σταγονόμετρο μία απλή χειρουργική το οκτάωρο που παρέχει προστασία για δυο ώρες. Μάσκες υψηλής υποτίθεται προστασίας είναι ακατάλληλες. Ένα ζευγάρι απλών γαντιών δίνεται μία φορά το οκτάωρο που έπρεπε να αλλάζουν σε κάθε ασθενή».
Γι΄αυτό η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει να ζητάει τα εξής:
- Επιβάλλεται για να ελεγχθούν οι νοσοκομειακές εστίες.
- Μηνιαίος έλεγχος όλου του προσωπικού.
- επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων στη κοινότητα με περισσότερους μοριακούς αναλυτές και προμήθεια αντιδραστηρίων.
- Αποζημίωση του τεστ απο τον ΕΟΠΥΥ.
- Βελτίωση των μεσων ατομικής προστασίας.