Ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Δερμιτζάκης είναι Διευθυντής του Κέντρου του Γονιδιώματος Health 2030, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη (iGE3), και Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Είναι πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος των Εκτελεστικών Συμβουλίων του Swiss Personalized Health Network (SPHN) και μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και είναι επίσης συνεργαζόμενο μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στην Ελλάδα.
Έλαβε το πτυχίο του το 1995, το master του το 1997 στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το διδακτορικό του το 2001 από το Pennsylvania State University στις ΗΠΑ, μελετώντας εξελικτική βιολογία και πληθυσμιακή γενετική του ρυθμιστικού DNA στα θηλαστικά και την Drosophila. Το μεταδιδακτορικό του έργο ήταν στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με επίκεντρο τη συγκριτική ανάλυση γονιδιώματος και τον λειτουργικό χαρακτηρισμό των διατηρημένων μη-κωδικών στοιχείων.
Διετέλεσε ερευνητής στο Wellcome Sanger Institute μεταξύ 2004 και 2009. Η έρευνα του επικεντρώνεται στη γενετική βάση των κυτταρικών φαινοτύπων, των πολυπαραγοντικών χαρακτηριστικών και της ιατρικής ακρίβειας.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πολλά από τα οποία σε περιοδικά όπως το Nature, Science και Nature Genetics. Η έρευνά του υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Wellcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Juvenile Diabetes Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Είναι επίσης αποδέκτης επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). To H-index του είναι 102 και έχει πάνω από 83,000 φορές ετεροαναφορές (Google Scholar Φεβ 2020).
Είναι ο αποδέκτης πολλών βραβείων μεταξύ αυτών του επιστημονικού βραβείου Μποδοσάκη του 2017, είναι Highly Cited Researcher κάθε χρόνο από το 2014 έως σήμερα, εκλεγμένο μέλος του EMBO από το 2014, και τέως πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ελλήνων Βιοϊατρικής.
Είναι επίσης μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και πρόεδρος της νεοφυούς εταιρείας Hybridstat Analytics LTD.Έχει δώσει ομιλίες σε πολλά σημαντικά συνέδρια Γενετικής, Βιολογίας και Ιατρικής, και είναι διοργανωτής πολλαπλών θερινών σχολείων, συμπεριλαμβανομένου του Wellcome Trust HapMap Course και συνιδρυτής και συνδιοργανωτής του Leena Peltonen School of Human Genomics.
Έχει διατελέσει διευθυντής της ομάδας ανάλυσης στην πιλοτική φάση του προγράμματος ENCODE (ENCyclopedia of Dna Elements) και μέλος της ομάδας ανάλυσης του Mouse Genome Sequencing Consortium, του Διεθνούς προγράμματος HapMap και του προγράμματος 1000 Genomes, και ήταν διευθύνων στο πρόγραμμα GTEx.
Είναι επίσης μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του International Common Disease Alliance.Έχει υπάρξει μέλος του Board of Reviewing Editors του περιοδικού Science (2006-2011) και ως Senior Editor, και τώρα Consulting Editor στο PLOS Genetics, και είναι σήμερα ο Editor-in-Chief του περιοδικού Frontiers in Genetics.