Η διενέργεια rapid test κορονοϊού από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε σήμερα (29/6) για το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Ας σημειωθεί το ανώτατο κόστος χρέωσης θα αναέρχεται στα 20 ευρώ. Θυμίζουμε ότι από τα μέσα Ιουλίου για τους ανεμβολίαστους θα είναι υποχρεωτικά τα rapid test για την είσοδο σε ορισμένους χώρους.
Μιλώντας αποκλειστικά στο News4Health, η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, υποδέχτηκε με ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη αν και τόνισε τη σημασία διασφάλισης τήρησης των μέτρων ασφάλειας για τους ιδιώτες γιατρούς.
«Σαφώς είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας να μπορούν περισσότεροι φορείς να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες με την προϋπόθεση δυνατότητας αποβολή των μολυσματικών αποβλήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, η κ. Μαστοράκου έθεσε 2 μέγιστα ζητήματα για τη διενέργεια rapid test από ιδιώτες γιατρούς. Το ένα είναι το θέμα των προδιαγραφών όσον αφορά τη αποβολή των μολυσματικών στοιχείων και το δεύτερο αφορά την τεχνογνωσία. Την εκπαίδευση, δηλαδή στη σωστή τεχνική σε όλη τη διαδικασία και ερμηνεία των διαδικασιών του ΕΟΔΥ
Να διασφαλιστεί η αποβολή των μολυσματικών στοιχείων των rapid test
Όσον αφορά στο ζήτημα των μολυσματικών αποβλήτων τίθεται το εξής θέμα: Μόνο νοσοκομεία, κέντρα, υγείας δημόσιες δομές και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια μπορούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αποβολή των μολυσματικών αποβλήτων μετά τη ολοκλήρωση λήψης ρινικού επιχρίσματος.
Έχουν δηλαδή, συμβάσεις με εταιρείες που κάνουν τη συγκεκριμένη αποκομιδή με συγκεκριμένους όρους. Επομένως, θα πρέπει αυτές οι δομές να αποβάλλουν με τον ίδιο τρόπο τα μολυσματικά απόβλητα από τα rapid test που θα διενεργούνται από ιδιώτες γιατρούς.
Απαραίτητη η τεχνογνωσία για τη σωστή λήψη δείγματος
Το rapid test διαφέρει με το self test ως προς το ότι η λήψη του δείγματος γίνεται από επαγγελματία υγείας και με διαφορετικό τρόπο . Στο rapid test γίνεται λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Η μπατονέτα, δηλαδή, μπαίνει πολλά εκατοστά μέσα στη μύτη, με μία συγκεκριμένη τεχνική, ώστε να αγγίξει το οπίσθιο ρινοφαρυγγικό τοίχωμα.
«Αυτό είναι μία τεχνική κατά την οποία θα πρέπει να υπάρχει μία συγκεκριμένη εκπαίδευση. Είτε των κλινικών γιατρών, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους έχον τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν ή έχουν εκπαιδευτεί είτε των νοσηλευτών που επίσης έχουν εκπαιδευτεί. Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος πάροχος υγείας που να μην έχει σωστή εκπαίδευση να κάνει σωστή λήψη. Αν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε μία έκπτωση στην ποιότητα υπηρεσιών, διότι η λήψη είναι πάρα πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα» σχολίασε η κ. Μαστοράκου στο News4Health.
Σε κάθε περίπτωση η ίδια μας εξέφρασε τη βεβαιότητά της, ότι οι ιδιώτες γιατροί θα μπορέσουν να διενεργήσουν rapid test με μία προσαρμογή στο ζήτημα των μολυσματικών στοιχείων.
«Ο γιατρός βοηθάει τον πολίτη όχι μόνο στη λήψη του ρινικού επιχρίσματος αλλά και στην παροχή οδηγιών. Ο ρόλος του γιατρού είναι πολύ κομβικός» κατέληξε.