Το 20ο ICPM συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής ΕΛ.Ε.Φ.Ι. και η Διεθνής Συνομοσπονδία Φαρμακευτικής Ιατρικής και Φαρμακευτικών Ιατρών | International Federation of Pharmaceutical Medicine and Pharmaceutical Physicians IFAPP.
Το συνέδριο πραγμάτωσε με μεγάλη επιτυχία τον στόχο του, να αναδείξει τα εκθετικά επωφελή επιτεύγματα της βιοϊατρικής έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων ιατρικών θεραπειών και τεχνολογιών.
Στην υλοποίηση του στόχου αυτού, συνέβαλαν 104 διακεκριμένοι επιστήμονες, πανεπιστημιακοί – α΄ βαθμίδας ερευνητές και εμπειρογνώμονες κύρους προερχόμενοι από ρυθμιστικές αρχές, σημαντικούς φορείς της βιοφαρμακευτικής κοινότητας από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο, που συμμετείχαν ως ομιλητές και πρόεδροι, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε νέους ερευνητές και βιοεπιστήμονες να παρουσιάσουν την σε εξέλιξη ερευνητική δραστηριότητα, με σημαντικές ανακοινώσεις, σχετικά με τα σύγχρονα γενωμικά εργαλεία, νεότερα φαρμακολογικά μοντέλα και ιατροτεχνολογικές συσκευές.
Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε υβριδικά, παρακολούθησαν ενεργά 207 εξειδικευμένοι επιστήμονες του διεθνούς οικοσυστήματος έρευνας Ε&Α, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω διαδικτύου.
Παρουσιάστηκαν οι πλέον σύγχρονες ερευνητικές μεθοδολογίες, νέοι σχεδιασμοί κλινικών δοκιμών, όπως και θεραπευτικές καινοτομίες που θα βελτιώσουν την κλινική πράξη μέσω των δεδομένων πραγματικού κόσμου (Real World Data-Real World Evidence | RWD-RWE), ενώ συμπεριελήφθησαν διαλέξεις και εισηγήσεις σε ενδιαφέροντα επίκαιρα θέματα βιοηθικής στο πλαίσιο της Επιστήμης των Δεδομένων (Data Science) και της Διακυβέρνησης της Έρευνας (Research Governance). Το πλούσιο και πυκνό πρόγραμμα του Συνεδρίου ICPM 2022 περιέλαβε διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, διαλόγους, και εργαστήρια, με έμφαση σε επιστημονικές αντιπαραθέσεις και θέματα αιχμής.
Η φυσική παρουσία κι η ενεργός συμμετοχή των περισσοτέρων συνέδρων από 27 χώρες και 5 ηπείρους, αλλά και η μεγάλη διαδικτυακή παρακολούθηση, τροφοδότησε έναν πολυσυλλεκτικό διάλογο στη συνδιαμόρφωση νέων τάσεων.
Οι εξελίξεις και το μέλλον της βιοϊατρικής, βιοτεχνολογικής έρευνας, θεραπευτικής και ιατροτεχνολογικής ψηφιακής καινοτομίας που αναπτύχθηκαν, συζητήθηκαν με εκπροσώπους των ενώσεων ασθενών – κύριους εταίρους στην ασθενοκεντρική αποστολή της επιστήμης και έρευνας.
Τα οφέλη από τη διοργάνωση του συνεδρίου στην Ελλάδα είναι πολλαπλά, όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συνεδρίου Βαρβάρα Μπαρούτσου: Η διοργάνωση του ΙCPM 2022 ανέδειξε τις εξαιρετικές επιδόσεις του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στη φαρμακευτική ιατρική έρευνα και προήγαγε νέες συνεργασίες με το διεθνές οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στο πεδίο της βασικής - μεταφραστικής - κλινικής έρευνας.
Το 20ό διεθνές συνέδριο ICPM 2022 της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. & ΙFAPP δημιούργησε κλίμα συναντίληψης μεταξύ των επιστημόνων και ειδικών από τον ακαδημαϊκό χώρο, τους ρυθμιστικούς φορείς, τα ερευνητικά ιδρύματα και ενίσχυσε τη συλλογική σκέψη γύρω από τις προκλήσεις και τις επιτακτικές λύσεις για την επιτυχημένη εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Κλινικές Μελέτες (ΕU-CTR) στην Ελλάδα και τον διεθνή χώρο.
Τις κύριες ομιλίες του διεθνούς συνεδρίου απηύθυναν ο Καθ. Αχιλλέας Γραβάνης με θέμα τη μετά-Covid περίοδο ανάπτυξης του φαρμάκου (“The Post-Covid Era of Drug Development”), που κάλυψε τις νέες τεχνολογίες για ανάπτυξη αποτελεσματικών αντι-ιικών και πολυδύναμων εμβολίων έναντι άλλων ιών πέραν του SARS-CoV-2 και θεραπευτικών mRNA εμβολίων σε μη λοιμώδη νοσήματα, και ο Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, με θέμα την ανάπτυξη καινοτόμων γενετικών εργαλείων στη βιοϊατρική έρευνα (“Development of Novel Genetic Tools in Biomedical Research”), την αλματώδη πρόοδο της έρευνας στη σύγχρονη εποχή με την ταχεία ένταξη των νέων γενετικών τεχνολογιών & δυνητικών εφαρμογών τους αλλά και τις ιδιαιτερότητες της συνετής διαχείρισης των εργαλείων τροποποίησης του γονιδιώματος (gene editing).
Πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, βιοηθικών επιτροπών και εκπροσώπων της βιοφαρμακευτικής & ιατροτεχνολογικής βιομηχανίας και ενώσεων ασθενών, από όλο τον κόσμο, παρέθεσαν υψηλού ενδιαφέροντος ομιλίες σε θέματα αιχμής. Ενδεικτικά:
Στη συνεδρία «Συμμετοχή των ασθενών και του κοινού στην Ε&Α φαρμάκων: Ας εφαρμόσουμε τα υπεσχημένα | Patient and Public Involvement (PPI) in Medicines R&D: Let us walk the Talk», ο Καθηγητής Christoph Meier από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και ο Jan Geissler, εκπρόσωπος των ασθενών Padvocates από τη Γερμανία, τόνισαν τη σπουδαιότητα των αυτοαναφερόμενων εκβάσεων ασθενών (patient reported outcomes) & των προτιμήσεων των ασθενών (Patient Preferences) στη συνδιαμόρφωση των ερευνητικών στόχων των υπό ανάπτυξη φαρμάκων αλλά και στην κλινική εφαρμογή τους.
Στο στρογγυλό τραπέζι «Τρέχουσα κατάσταση και ζητήματα αναφορικά με την Έρευνα βάσει Δεδομένων στις ΗΠΑ | Current situation and issues with the Data driven Research in US» η Dr Laura Biven, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην αναπτυσσόμενη Επιστήμη των Δεδομένων στη διεπιστημονική της διάσταση, και ειδικότερα στη διασφάλιση της ισότητας και συμπεριληπτικότητας των δεδομένων ασθενών με την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την εξασφάλιση της ακεραιότητας, αξιοπιστίας και ηθικής των ερευνών.
Εξαιρετική απήχηση και σημασία είχε ο διάλογος για την αναθεώρηση της Διακήρυξης του Ελσίνκι, θεμελιώδους αρχής για τη βιοϊατρική έρευνα που λειτουργεί ως κώδικας δεοντολογίας της για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που συμμετέχουν στην κλινική έρευνα με την εισήγηση του Jack Resneck, Προέδρου της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης & τον σχολιασμό από τον Dr Otmar Kloiber, Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, για την συμπερίληψη των πρόσφατων εξελίξεων μετά την τελευταία ανανέωση του το 2013.
Η Δρ Βαρβάρα Μπαρούτσου συνόψισε τα συμπεράσματα υπογραμμίζοντας τη συμβολή του 20ου ICPM 2022 στην ανάγκη για ουσιωδέστερη ασθενοκεντρική καινοτομία, περισσότερη διαφάνεια, ισχυρότερη τεκμηρίωση για πλέον στοχεύουσες, ασφαλέστερες και αποδοτικές θεραπευτικές λύσεις μέσω συνεργατικής συμμετοχής των εταίρων και ισότιμης συμβολής των ασθενών στην έρευνα και ανάπτυξη.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν οι επικεφαλής διεθνών κανονιστικών οργανισμών όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA-UK), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (EUnetHTA), το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ, USA), εκπρόσωποι διεθνών επιστημονικών οργανισμών όπως το Συμβούλιο Διεθνών Οργανισμών Ιατρικών Επιστημών (CIOMS), WHO-UNESCO, ο Σύνδεσμος Διαπίστευσης Προγραμμάτων Ασθενών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AAHRPP), και ευρωπαϊκών φορέων όπως η Ομοσπονδία PHARMATRAIN, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΕFPIA), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Παιδιατρικής Μεταφραστικής Έρευνας (EPTRI), η Σχολή Φαρμακευτικής Ιατρικής (FPM) από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και των ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ / FORTH), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/CERTH), Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, EUCROF & HACRO.
Το συνέδριο χαιρέτισαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Δρ Μίνα Γκάγκα, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθ. Αθ. Μελέτιος Δημόπουλος και ο Dr Lembit Rägo, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Διεθνών Οργανισμών Ιατρικών Επιστημών (CIOMS), και ο Dr Steffen Thirstrup, Αρχίατρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς και τοπικοί φορείς της φαρμακοβιομηχανίας, που υπογράμμισαν την αξία του συνεδρίου σχετικά με την έρευνα, ανάπτυξη και τις κλινικές δοκιμές για την καλύτερη υγεία των πολιτών στην Ελλάδα, Ευρώπη και τον κόσμο.
Με τη λήξη του 20ού Συνεδρίου ξεκίνησε η θητεία της Βαρβάρας Μπαρούτσου ως Προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικής Ιατρικής και Φαρμακευτικών Ιατρών (IFAPP).