Ο άτυχος άνδρας είχε εισαχθεί στο «Αττικόν» με εγκεφαλικό. Πριν την εισαγωγή του στη ΜΕΘ υπεβλήθη σε τεστ για τον κορονοϊό το οποίο βγήκε αρνητικό, πιθανόν γιατί ο ιός ήταν στη φάση της επώασης. Δυστυχώς, ο άνδρας δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα και λίγες ημέρες μετά κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός.
Σε εκείνο το σημείο, οι οικείοι του αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του για μεταμόσχευση. Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, μεταξύ των απαραίτητων εξετάσεων ελήφθη νέο δείγμα προς εξέταση για τον κορονοϊό, το οποίο βγήκε θετικό. Μετά από αυτή την εξέλιξη η διαδικασία της δωρεάς των οργάνων πάγωσε.
Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά τα πολύ καινούργια δεδομένα τόσο για το πως επηρεάζει ο κορονοϊός τα ούτως ή άλλως βαριά , άσχετα με τον covid 19 περιστατικά αλλά και για την ίδια την διαδικασία της δωρεάς οργάνων;
Όπως ανέφερε στο News4Health ο θεράπων γιατρός Αναπληρωτής Καθηγητής Ηρακλής Τσαγκάρης, o άνδρας στο «Αττικόν» είναι ένα περιστατικό που θετικοποίησε μέσα σε λίγες μέρες το αρχικά αρνητικό δείγμα για κορoνοϊό. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος:
«Η κακή εξέλιξη του υποκειμένου νοσήματος, που δεν είχε καμία σχέση με τον κορονοϊό, οδήγησε σε εγκεφαλικό θάνατο και πρόταση για προσφορά οργάνων στους συγγενείς, με θετική ανταπόκριση. Ακολουθήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που εκδόθηκαν στις 15 Μαρτίου, με βάση τις οποίες όλοι οι δυνητικοί δότες και υποψήφιοι λήπτες μοσχεύματος εξετάζονται για κορονοϊό ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου και σε περίπτωση θετικότητας του δότη τα μοσχεύματα κρίνονται ακατάλληλα, ενώ σε περίπτωση θετικότητας του λήπτη για κορονοϊό το μόσχευμα δίνεται σε άλλο υποψήφιο λήπτη.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η απόλυτη ασφάλεια της μεταμοσχευτικής διαδικασίας».
Στην ερώτηση μας, κατά πόσον αυτός θάνατος προσμετράται στους θανάτους από κορονοϊό, η απάντηση ήταν ότι σύμφωνα με τη σχετική οδηγία όλοι οι θάνατοι ασθενών με θετικό test για κορονοϊό δηλώνονται στον ΕΟΔΥ.
Ο κος Τσαγκάρης πάντως δεν ήθελε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μοναδικό, προς ώρας, περιστατικό και το πως συνέβησαν τα πράγματα τονίζοντας την ανάγκη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και των οικογενειών τους και συστήνοντας την δεοντολογικά απαραίτητη αποφυγή αναφοράς ειδικών λεπτομερειών στα σχετικά με την υπόθεση δημοσιεύματα.
Ενίσχυση των μέτρων πρόληψης στις δωρεές οργάνων λόγω κορονοϊού
Πριν από λίγες ημέρες, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ενίσχυσε τα μέτρα πρόληψης στις δωρεές οργάνων στην προσπάθεια του να διατηρήσει αδιάκοπη εν μέσω ταχείας εξάπλωσης κορονοϊού την εθνική και διακρατική δωρεά οργάνων ιστών και κυττάρων.
Έτσι, από τις 15 Μαρτίου, όσον αφορά στην αφαίρεση οργάνων και ιστών από αποβιώσαντα δότη, θα πρέπει να πραγματοποιείται εξέταση για COVID-19 σε ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις όλων των δυνητικών δοτών αλλά και υποψήφιων ληπτών μοσχεύματος.
Ο υποψήφιος λήπτης μοσχεύματος δεν θα πρέπει να έχει πιθανή έκθεση στον COVID-19 τις τελευταίες 21 ημέρες (να μην έχει ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου και να μην έχει έρθει σε επαφή με άτομο θετικό για COVID-19). Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα πρέπει να είναι διαθέσιμα πριν την λήψη των οργάνων και ιστών και σε περίπτωση θετικότητας του δότη, το μόσχευμα θα κρίνεται ακατάλληλο, ενώ σε περίπτωση θετικότητας ενός λήπτη το μόσχευμα θα δίνεται σε άλλον υποψήφιο λήπτη.
Επιπρόσθετα, στους ζώντες δότες συστήνεται να γίνεται έλεγχος ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων για το νέο κορονοϊό την ημέρα της προγραμματιζόμενης δωρεάς, ενώ στους λήπτες συστήνεται να γίνεται έλεγχος ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων για κορονοϊό πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας σχετικής με τη μεταμόσχευση.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα αναστέλλεται προσωρινά η μεταμόσχευση και θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθεί τις σχετικές κρατικές οδηγίες. Η αναστολή της μεταμόσχευσης από θετικό για COVID-19 ζώντα δότη και/ή προς θετικό για COVΙD-19 λήπτη ιδανικά θα διαρκεί 3 μήνες, αλλά εξατομικευμένες αποφάσεις για βραχύτερη διάρκεια αναστολής μπορεί να λαμβάνονται από τη μεταμοσχευτική ομάδα ανάλογα με το επείγον της ένδειξης για μεταμόσχευση.
Ειδικά ως προς τη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, ο δότης πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά όλους τους κανόνες προστασίας από έκθεση σε κορονοϊό για τουλάχιστον 28 ημέρες προ της λήψης των κυττάρων και ιδανικά μπορεί να παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό για 21 ημέρες προ της λήψης των κυττάρων. Σύμφωνα και με τις πρόσφατες συστάσεις της ΕΒΜΤ (European Society for Blood and Marrow Transplantation), συστήνεται όπως το μόσχευμα τίθεται σε κατάψυξη και παραμένει σε κρυοσυντήρηση για τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από την έναρξη του σχήματος προετοιμασίας του λήπτη, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από το δότη, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανή έκθεση του δότη σε COVID-19.