Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στην ουσία εκθέτει στα «μάτια της κοινωνίας» το σύνολο των Πανεπιστημιακών γιατρών ενώ λίγο πιο κάτω λίγο πιο πολύ «αδειάζει» την σχολή τονίζοντας ότι στην ουσία ζητάνε να εξαιρεθούν οι Πανεπιστημιακές κλίνες των Δημόσιων Νοσοκομείων και κατ’ επέκταση οι Πανεπιστημιακοί γιατροί από τη διαχείριση της πανδημίας.
Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας που διαθέτουν μόνο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. «Πως θα λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας εάν την απόφαση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών υιοθέτησαν και οι άλλες Ιατρικές Σχολές;» διερωτάται ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να γίνει πράξη η εξαίρεση αυτή με υπόγειες αποφάσεις των Διοικήσεων των νοσοκομείων.
Διαψεύδει η Γκάγκα
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε ερώτηση του News4health σχετικά με το θέμα αυτό απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα από πανεπιστημιακές κλινικές να μειωθούν οι κλίνες που θα δέχονται ασθενείς COVID-19.
Η Ιατρική Σχολή Αθηνών ενημέρωσε από τις 31 Αυγούστου για τις δυσκολίες που έχει στη διαχείριση των περιστατικών COVID την ώρα που πρέπει να αντιμετωπίζει άλλα περιστατικά σπάνιων νοσημάτων αλλά και την εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών αλλά δεν ζητούσε «εξαίρεση» από την περίθαλψη των ασθενών αυτών. Η απάντηση της κ.Γκάγκα ΕΔΩ
Η ΠΟΕΔΗΝ τόνιζει πάντως ότι « Η μετατροπή των Νοσοκομείων στην αντιμετώπισης μιας νόσου του κορoνοϊού με αποτέλεσμα ασθενείς άλλων παθήσεων να μην εξυπηρετούνται και να κινδυνεύει η ζωή τους, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης που δεν διορθώνει τις παθογένειες του Συστήματος».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:
Επικίνδυνη, απαράδεκτη, καταδικαστέα και συντεχνιακή η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, να μείνουν αμόλυντες από κορoνοϊό οι Πανεπιστημιακές κλινικές των Νοσοκομείων με πρόσχημα την εκπαίδευση των φοιτητών, την αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων αλλά στην πραγματικότητα η λειτουργία τους με συντεχνιακά κριτήρια.
Η συντεχνιακή αντίληψη που διέπει την εν’ λόγω απόφαση εκθέτει στα «μάτια της κοινωνίας» το σύνολο των Πανεπιστημιακών γιατρών χωρίς να έχουν συμμετοχή.
Μετά τον Ιδιωτικό τομέα Υγείας που έμεινε αμόλυντος από τον κορoνοϊό , ζητάνε να εξαιρεθούν οι Πανεπιστημιακές κλίνες των Δημόσιων Νοσοκομείων και κατ’ επέκταση οι Πανεπιστημιακοί γιατροί από τη διαχείριση της πανδημίας.
Ουσιαστικά ακυρώνουν τις θέσεις ευθύνης που έχουν αναλάβει οι Πανεπιστημιακοί γιατροί στη διαχείριση της πανδημίας.
Υπάρχουν περιοχές της χώρας που διαθέτουν μόνο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Πως θα λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας εάν την απόφαση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών υιοθέτησαν και οι άλλες Ιατρικές Σχολές;
Οι ειδικευόμενοι γιατροί πως θα αποκτούν ειδικότητα όταν όλες οι κλινικές του ΕΣΥ θα μετατραπούν σε κλινικές κορoνοϊού;
Η μετατροπή των Νοσοκομείων στην αντιμετώπισης μιας νόσου του κορoνοϊού με αποτέλεσμα ασθενείς άλλων παθήσεων να μην εξυπηρετούνται και να κινδυνεύει η ζωή τους, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης που δεν διορθώνει τις παθογένειες του Συστήματος (επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση, ΜΕΘ, εξοπλισμός, διαθέσιμες κλίνες, αναστολές εργασίας κλπ).
Τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει καν να συζητούνται στο Υπουργείο Υγείας. Και κυρίως δεν θα πρέπει να βρίσκουν έδαφος και να υλοποιούνται έστω εν μέρει με «υπόγειες» αποφάσεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων.