Ειδικότερα, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, στις 14 Νοέμβρη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τα «έβαλε» με το Υπουργείο Υγείας, κατηγορώντας τον ότι για εκείνο «παραμένουν αόρατοι οι πάσχοντες από τη νόσο.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, για το έτος 2019, οι πάσχοντες στην Ελλάδα πλησίασαν, περίπου, το 1.000.000. Αυτό, όμως, «δεν άγγιξε προφανώς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδίας.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει τη διαμαρτύρια της για το γεγονός ότι έχουν μείνει απροστάτευτοι από το κράτος οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη στην περίοδο της πανδημίας παρόλο που αποτελούν μία από τις ομάδες πλθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο αν νοσήσουν από τον κορονοϊό.
«Καμία προστασία δεν υπάρχει με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη να χαρακτηρίζονται ως «ενδιάμεσου κινδύνου» και να βρίσκονται ακόμη και στην πρώτη γραμμή, διακινδυνεύοντας την υγεία και την ίδια τους τη ζωή. Και όλα αυτά, όταν οι μελέτες έχουν αναδείξει την επικινδυνότητα της εξέλιξης που έχει η πάθηση σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη με αρκετές από αυτές να κάνουν λόγο για ποσοστά διασωληνώσεων και θανάτων που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 30%!» αναφέρει χαρακτηριστικά
Η ανακίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταλήγει ως εξής: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα της μέχρι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να γίνουν «ορατοί» στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο επιτέλους θα πρέπει να ακούσει όλους εμάς τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν ποιότητα στη ζωή μας και ασφάλεια μέσα στην πανδημία, με τη λήψη άμεσων προστατευτικών μέτρων».