Επηρεάζοντας λοιπόν σχεδόν το μισό πληθυσμό του πλανήτη άνω των 40 ετών, η εμμηνόπαυση αποτελεί όλο και περισσότερο σημαντικό θέμα στον εργασιακό χώρο, με τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο ήδη να αναζητούν αποτελεσματικές στρατηγικές για την υποστήριξη των γυναικών σε αυτό το σημαντικό στάδιο της ζωής τους.
Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της εμμηνόπαυσης στον κύκλο εργασιών των εργαζομένων. Περίπου 1 στις 10 γυναίκες μπορεί να οδηγηθούν σε παραίτηση από τη δουλειά τους, ακόμα και στο απόγειο της καριέρας τους, λόγω των συμπτωμάτων και των προκλήσεων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση στον εργασιακό χώρο.
Σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση που προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο συνέδριο «Future of Work Conference», η μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγή και το Μικροβίωμα και πιστοποιημένη Health & Wellness Coach Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc, διευθύνουσα σύμβουλος της Ferticeutics Co. ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε σχετικά με το συχνά παραγνωρισμένο θέμα της εμμηνόπαυσης στον εργασιακό χώρο.
Μέσα από μια ολοκληρωμένη ανάλυση, η κυρία Μπιλάλη τόνισε την αυξανόμενη σημασία της εμμηνόπαυσης, τον αντίκτυπό της στην ευημερία και την παραγωγικότητα των εργαζόμενων γυναικών και παρουσίασε μια στρατηγική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των γυναικών κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής μετάβασης στη ζωή τους.
Η αυξανόμενη σημασία της εμμηνόπαυσης στον εργασιακό χώρο
Σύμφωνα με την κυρία Μπιλάλη, «η αγνόηση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα, αυξημένες απουσίες και προκλήσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις, τη δυναμική και την απόδοση της ομάδας. Αυτό επιβάλλει μια προληπτική προσέγγιση από τις εταιρείες για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, όχι μόνο για την ενίσχυση της ευημερίας των εργαζομένων, αλλά και για τη διατήρηση πολύτιμων ταλέντων».
Κατανόηση της εμμηνόπαυσης: Κάτι περισσότερο από τις εξάψεις
Σε αντίθεση με τις κοινές αντιλήψεις, η εμμηνόπαυση δεν είναι απλώς μια φάση που χαρακτηρίζεται από εξάψεις - είναι μια σύνθετη βιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει στάδια όπως η περιεμμηνόπαυση, η εμμηνόπαυση και η μετεμμηνόπαυση. «Οι ορμονικές αλλαγές αρχίζουν να επηρεάζουν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, η οποία ξεκινάει από τη δεκαετία των 40, ή ακόμα, αν και πιο σπάνια, νωρίτερα», εξηγεί η κυρία Μπιλάλη και προσθέτει «μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα, η γήρανση φαίνεται να επιταχύνεται, επηρεάζοντας την υγεία, τη ζωτικότητα και τη συνολική ευημερία των γυναικών. Αυτή η κατάσταση, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια διαφοροποιημένη και πολυπαραγοντική προσέγγιση για την ουσιαστική υποστήριξη των γυναικών σε αυτή την απαιτητική φάση ζωής».
Εμμηνόπαυση και απόδοση στο χώρο εργασίας
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, δεν περιορίζονται μόνο στις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις αλλά περιλαμβάνουν και εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, διαταραχές στον ύπνο, κόπωση, άγχος και γνωστικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση στο χώρο εργασίας.
«Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων, την παραγωγικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, οδηγώντας σε αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική εργασιακή απόδοση και αποτελεσματικότητα», σημείωσε η κυρία Μπιλάλη.
Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες
Εκτός από τις δυσκολίες εξαιτίας των σύνθετων συμπτωμάτων, οι γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση φαίνεται να αντιμετωπίζουν συχνά μια σειρά προκλήσεων στον εργασιακό χώρο, όπως σεξισμό, ηλικιακό ρατσισμό, στίγμα και έλλειψη υποστήριξης. «Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια κουλτούρα ντροπής, σιωπής και αορατότητας, επιδεινώνοντας τη σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση της εμμηνόπαυσης», υπογράμμισε η κυρία Μπιλάλη. Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια απαιτείται η καλλιέργεια μιας υποστηρικτικής κουλτούρας, η προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας και η εφαρμογή πολιτικών και πόρων που θα βοηθήσουν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής μετάβασης στη ζωή.
Ενδυνάμωση της εμμηνόπαυσης στον εργασιακό χώρο
Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, η κυρία Μπιλάλη παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία τόσο ολοκληρωμένη υπηρεσία εταιρικής ευεξίας «Empower Menopause in the Workplace», η οποία περιλαμβάνει τέσσερις βασικές στρατηγικές:
- Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Δημιουργία εργαστηρίων και πρακτικών εργαλείων για την εκπαίδευση των εργαζομένων αλλά και των managers σχετικά με την εμμηνόπαυση με σκοπό την κατάρριψη των μύθων και την προώθηση της κατανόησης και της ενσυναίσθησης.
- Ευέλικτες πολιτικές εργασίας: Εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των αναγκών των γυναικών, όπως ευέλικτο ωράριο εργασίας και επιλογές απομακρυσμένης εργασίας καθώς και δημιουργία σχετικών υποδομών.
- Εξατομικευμένα προγράμματα εταιρικής ευεξίας με επίκεντρο την εμμηνόπαυση: Πρόσβαση σε προσαρμοσμένα για κάθε οργανισμό προγράμματα εταιρικής ευεξίας που αφορούν τις σωματικές, συναισθηματικές και γνωστικές πτυχές της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης, της διαχείρισης του στρες και της υποστήριξης της διανοητικής υγείας.
- Ανοιχτή επικοινωνία: Προώθηση μιας υποστηρικτικής κουλτούρας όπου οι γυναίκες αισθάνονται άνετα να συζητούν τις εμπειρίες τους, να αναζητούν βοήθεια και να έχουν πρόσβαση σε πόρους και δίκτυα υποστήριξης.
Συμπέρασμα
Με την κατάλληλη εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, και την εφαρμογή υποστηρικτικών μέτρων, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο συμπεριληπτικό και ενδυναμωτικό περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους, ιδίως για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Όπως τόνισε η κυρία Μπιλάλη, «η αντιμετώπιση των προκλήσεων της εμμηνόπαυσης όχι μόνο βελτιώνει την ευημερία και την ποιότητα ζωής των γυναικών, αλλά τους επιτρέπει επίσης να είναι πιο παραγωγικές και ενθουσιώδεις συντελεστές στον εργασιακό χώρο».