Η τακτική της μίξης (mix and match) εμβολίων δεν γνωρίζουμε ωστόσο πόσο αποτελεσματική είναι αλλά ούτε και κατά πόσο αποτελεί μια ασφαλής στρατηγική για την ώρα.
Παρόλα αυτά η μίξη εμβολίων δεν είναι κάτι νέο για την επιστημονική κοινότητα ωστόσο η περίπτωση των εμβολίων του κορονοϊού είναι διαφορετική.
Η στρατηγική αυτή προτάθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία για εκείνους που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αλλά ανήκουν σε εκείνες τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες δεν προτείνεται να κάνουν το εμβόλιο, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν σε κάποιους ανθρώπους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάντως έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τα οφέλη του εμβολίου αυτού είναι περισσότερα σε σχέση με τις πιθανές παρενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση η τακτική της μίξης των εμβολίων θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις σε ότι αφορά την προμήθεια εμβολίων, ενώ ενδεχομένως να βοηθήσουν στην εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου ανοσίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προς το παρόν καθώς δεν έχουν γίνει αρκετές δοκιμές ώστε να βγάλουμε ένα σαφές συμπέρασμα.
Η μίξη εμβολίων δεν είναι κάτι καινούργιο - Ξεκίνησε από ερευνητές του HIV
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρακτικής της μίξης των εμβολίων δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν.
Η τακτική αυτή ξεκίνησε το 1990 ως... στρατηγική που ανέπτυξαν οι ερευνητές του HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) όπως δήλωσε ο γιατρός Pierre Meulien (Πιερ Μελιέν), Γενικός Διευθυντής της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων (Innovative Medicines Initiative), μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας. «Δεν είναι κάτι καινούργιο επιστημονικά μιλώντας» είπε.
Οι ερευνητές ήξεραν δηλαδή ήδη από τη δεκαετία του 90’ ότι το κλασσικό εμβόλιο - η μια δόση - δεν θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ανοσία σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Αυτό που προσπαθούσαν να κατανοήσουν είναι πως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ανοσία τόσο από τα Β όσο και από Τ κύτταρα. ( Τα Β κύτταρα παράγουν αντισώματα, ενώ τα Τ λεμφοκύτταρα σκοτώνουν τα κύτταρα που μολύνονται από τον ιό).
Αυτός ήταν ο λόγος που σκέφτηκαν ότι ενδεχομένως η τακτική αυτή να ήταν αποτελεσματική.
Επίσης, ο ιός αυτός ήταν και ένα κίνητρο για τους επιστήμονες ώστε να αναπτύξουν μια νέα μορφή εμβολίου που περιελάμβανε τόσο DNA όσο και mRNA του ιού και ιικούς φορείς όπως ο αδενοϊός, τα οποία και τελικά χρησιμοποιήθηκαν σε νέα εμβόλια κατά της νόσου Covid -19.
Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο σύντομα τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο Frédéric Martinon (Φρεντερίκ Μαρτινόν) ανασολόγος στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM).
Ο Rodolphe Thiébaut (Ροντόλφ Τιεμπό), καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό της Γαλλίας, δήλωσε από την πλευρά του ότι η ιδέα πίσω από την μιξη εμβολίων είναι ότι το αντιγόνο - το αναγνωρίσιμο μέρος του παθογόνου- «διαβάζεται» διαφορετικά από το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιδρά καλύτερα σε περίπτωση μόλυνσης.
«Η πρώτη δόση του εμβολίου είχε δείξει αποτελεσματικότητα αλλά όχι αρκετά υψηλή - κατά της μόλυνσης από τον ιό HIV. Το 2012, αποδείχθηκε ότι μειώνει τη μετάδοση κατά περίπου 30% αφού έγιναν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Αυτό έδωσε αρκετές ελπίδες ότι η τακτική της μίξης θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική» είπε ο Τιεμπό.
Μεγιστοποιείται το επίπεδο ανοσίας;
Επειδή ορισμένα εμβόλια χρησιμοποιούν τροποποιημένο ιό, είναι πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα να προσβάλει το ίδιο το ...εμβόλιο με αποτέλεσμα η ανοσία να μην είναι η επιθυμητή. Έτσι, η ανάμιξη των δόσεων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανοσίας έναντι του ιικού φορέα του εμβολίου.
Εξάλλου, όσον αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19, το ρωσικό εμβόλιο αλλά εκείνο και της Johnson & Johnson αλλά και της AstraZeneca χρησιμοποιούν έναν ιό, για να «διαβάσει» την πρωτεΐνη ακίδων του κορονοϊού, η οποία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η αντιγραφή δεν ολοκληρώνεται όπως θα γινόταν στην περίπτωση που κολλούσαμε τον ιό «παραδοσιακά», οπότε δεν μπορεί να αντιγραφεί στον οργανισμό μας μετά την ένεση, εξηγεί η Pia Dosenovic( Πία Ντοσένοβιτς), επίκουρη καθηγήτρια ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, η οποία ερευνά την ανάπτυξη εμβολίων στο πλαίσιο του project VIVA.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η εμπειρία και μπορεί να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο εμβόλιο. H ίδια τόνισε ότι ενδεχομένως η μίξη δόσεων να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική ωστόσο εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν πρώτα δοκιμές.
Το εμβόλιο κατά του Έμπολα που δημιουργήθηκε από την Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο το οποίο χρησιμοποίησε την τακτική της μίξης. Οι πρώτες δόσεις μάλιστα χρησιμοποιούν τον ίδιο αδενοϊό με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca ενώ στη δεύτερη δόση χρησιμοποιείται μια τροποποιημένη μορφή του ιού της ευλογιάς - ένας τύπος που ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για τα μελλοντικά εμβόλια κατά της νόσου Covid-19.
Το μεγάλο ρίσκο
Η μίξη εμβολίων mRNA με τα εμβόλια τα οποία βασίζονται σε αδενοϊούς και το ανάποδο δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Αρκετές δοκιμές είναι ήδη σε εξέλιξη. Μια από αυτές τις μελέτες πραγματοποιείται από την ομάδα εμβολίου της Οξφόρδης. Η δοκιμή, γνωστή ως «μελέτη Com-Cov» (Com-Cov study) ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, προκειμένου να εξεταστεί αν η λήψη της πρώτης δόσης ενός τύπου εμβολίου κατά του κορονοϊού και μιας δεύτερης δόσης ενός άλλου εμβολίου προκαλεί αντίδραση ανοσίας τόσο καλή, όσο και η ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη χρήση δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου.
Σκοπός είναι να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία. Η ιδέα, σύμφωνα με τον Μάθιου Σνέιπ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος είναι υπεύθυνος τη δοκιμής, «είναι να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά του κορονοϊού που είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία».
Ο Μάθιου Σνέιπ πάντως δήλωσε πρόσφατα στο BBC ότι ελπίζει ότι δεν θα απορριφθεί κανένας συνδυασμός εμβολίων.
Επιπλέον, η πολλά υποσχόμενη τακτική είναι πιθανό να βοηθήσει τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει και τυχόν μεταλλάξεις κατά του κορονοϊού.
Από ότι φαίνεται είναι στο χέρι της κάθε κυβέρνησης αν θα δεχτεί να κάνει πράξη την τακτική αυτή αν και εφόσον οι επιστήμονες πουν το μεγάλο «ναι».
Απόδοση από https://horizon-magazine.eu/article