Το ακτινίδιο «εκτός από την αποτελεσματικότητα του απέναντι στη δυσκοιλιότητα, βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της συνοχής των κοπράνων, καθώς και στη μείωση της δυσπεψίας/παλινδρόμησης και κοιλιακού πόνου», γράφει ο δρ. Richard Gearry και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας.
Η σχετική δημοσίευση της έρευνάς του έγινε στο The American Journal of Gastroenterology.
Αν και η δυσκοιλιότητα είναι συχνή πάθηση, προηγούμενοι ερευνητές έχουν αναφέρει υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας από φαρμακευτικές θεραπείες.
Δείτε σχετικά⇒ Δυσκοιλιότητα: 5+2 συμβουλές για άμεση ανακούφιση και πρόληψη
Πως δρα το ακτινίδιο απέναντι στην δυσκοιλιότητα
Οι ίνες που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα του ακτινιδίου διογκώνουν και συγκρατούν το νερό, το οποίο μπορεί να μαλακώσει τα κόπρανα και να αυξήσει τη συχνότητα κένωσης.
Άλλα συστατικά του ακτινιδίου, όπως τα ραφίδια (raphides), μπορεί να αλλάξουν την παραγωγή βλεννίνης (mucin), οδηγώντας σε βελτιωμένη χαλάρωση των κοπράνων.
Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η τακτική κατανάλωση φρέσκων ακτινιδίων μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα.
Ωστόσο, αυτές οι μελέτες ήταν συνήθως μικρές με μη τυποποιημένα τελικά σημεία, σημειώνουν ο δρ. Gearry και οι συνεργάτες του.
Η έρευνα που ακολουθήθηκε
Οι επιστήμονες προκειμένου να δουν πως δρά το ακτίνιδιο απέναντι στην δυσκοιλιότητα, σκέφτηκαν να το τεστάρουν, δίνοντας το σε μερικούς ενήλικες από τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία και την Ιαπωνία που είχαν είτε λειτουργική δυσκοιλιότητα είτε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS-C), καθώς και σε υγιείς ανθρώπους.
Η κύρια διαφορά μεταξύ της λειτουργικής δυσκοιλιότητας και του IBS-C είναι ότι τα άτομα με IBS-C εμφανίζουν πόνο στην κοιλιά μαζί με δυσκοιλιότητα.
Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 2014 και 2017, συμμετείχαν 184 άτομα, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν 136 γυναίκες και 48 άνδρες, ποσοστό που συνάδει με τον επιπολασμό της δυσκοιλιότητας λόγω φύλου.
Η μέση ηλικία των ατόμων, που πήραν μέρος στην έρευνα, ήταν 30,5 έτη στην Ιαπωνία, 36,9 έτη στην Ιταλία και 44,8 έτη στη Νέα Ζηλανδία.
Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 20,6 στην Ιαπωνία, 23,0 στην Ιταλία και 25,4 στη Νέα Ζηλανδία.
Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως τα ακτινίδια δρουν αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας προχώρησαν στην ακόλουθη διαδικασία:
-
Για 2 εβδομάδες μετά την στρατολόγηση, οι συμμετέχοντες συνήθισαν να καταγράφουν τις κενώσεις τους σε σχέση με τη συχνότητα, την πληρότητα, τον αυθορμητισμό, την μορφή κοπράνων, τη χρήση καθαρτικού και τον βαθμό καταπόνησης.
-
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία να καταναλώσουν είτε δύο ώριμα ακτινίδια, είτε 7,5 g ψυλλίου την ημέρα για 1 μήνα. Το psyllium θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για τις καταστάσεις δυσκοιλιότητας με τις οποίες διαγνώστηκαν οι συμμετέχοντες. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του psyllium είναι παρόμοια με αυτή του ακτινιδίου.
-
Μετά από έναν μήνα, οι θεραπείες σταμάτησαν για άλλον έναν μήνα. Μετά οι ασθενείς μετέβησαν από την μία θεραπεία στην άλλη για άλλον έναν μήνα.
-
Οι ερευνητές τους παρείχαν δύο υπόθετα bisacodyl (5-g) ως φαρμακολογική θεραπεία έκτακτης ανάγκης.
Συνολικά, 169 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την μελέτη και η συμμόρφωση με τη συμπλήρωση του ημερολογίου ήταν πάνω από 80%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
-
Τα άτομα με λειτουργική δυσκοιλιότητα που κατανάλωναν ακτινίδια παρουσίασαν μέση αύξηση 1,53 κενώσεων την εβδομάδα, μια στατιστικά σημαντική αύξηση (P 0,0001).
-
Τα άτομα με IBS-C παρουσίασαν αύξηση 1,73 (P = 0,0001).
-
Και οι δύο ομάδες ανέφεραν σημαντικά βελτιωμένη γαστρεντερική άνεση στην κλίμακα αξιολόγησης των γαστρεντερικών συμπτωμάτων.
-
Η συχνότητα των κενώσεων στους υγιείς συμμετέχοντες δεν αυξήθηκε.
-
Μεταξύ εκείνων των συμμετεχόντων που έλαβαν psyllium, μόνο εκείνοι με IBS-C παρουσίασαν στατιστικά σημαντική αύξηση στη συχνότητα των κενώσεων ή μείωση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων τους. Οι κενώσεις τους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,87 την εβδομάδα (P = 0,0051).
-
Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ακτινίδια ανέφεραν μαλάκυνση της συνοχής των κοπράνων, μείωση της καταπόνησης και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτές οι βελτιώσεις ήταν καλύτερες από ό,τι αναφέρθηκε απ’ όσους έλαβαν psyllium.
Οι επιστήμονες με αφορμή τα αποτελέσματα που κατάφεραν να αποσπάσουν από την έρευνα, κατέληξαν πως «η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα μπορεί να προταθεί με ασφάλεια ως αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα σε άτομα με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές. Θα προσφέρει επίσης βελτιώσεις στα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος».
Πηγή: Medscape