Η μεσογειακή διατροφή εκτός από σημαντική συμβολή στην ευζωία και τη μακροζωία, αναδεικνύεται βιώσιμη εν μέσω κλιματικής αλλαγής.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου.
«Όταν μιλάμε για μεσογειακή διατροφή, αναφερόμαστε σε ένα διατροφικό μοντέλο που αναπτύχθηκε και διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες, μέσα από πολλές δυσχέρειες, εκφράζοντας την κουλτούρα και την ψυχή των λαών που ζουν στις ακτές της Μεσογείου. Και μάλιστα στις περιοχές όπου ευδοκιμεί η ελιά. Διότι, χωρίς το ελαιόλαδο, δεν υφίσταται μεσογειακή διατροφή. Μπορεί να μιλάμε για “τύπου” μεσογειακή διατροφή, αλλά η αυθεντική μεσογειακή διατροφή αφορά την περίοδο πριν από το 1960, όταν διατηρούσε τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της», εξήγησε η ακαδημαικός.
«Αυτό το διατροφικό πρότυπο αναδεικνύει τις αρετές των λαών που μπορούσαν να συνθέσουν ευφάνταστα και θρεπτικά γεύματα από ταπεινά υλικά: το λάδι, λίγο αλεύρι και άγρια χόρτα. Με αυτά τα απλά συστατικά δημιουργήθηκαν αμέτρητες γαστρονομικές παραδόσεις, όπως οι ελληνικές πίτες – πάνω από εκατό διαφορετικά είδη», τόνισε η κα Τριχοπούλου.
Για τα πιάτα της μεσογειακής διατροφής, όπως η χορτόπιτα, που είναι πραγματικά μοναδικά η κ. Τριχοπούλου επισήμανε ότι «Η χορτόπιτα είναι ένα τυπικό ελληνικό έδεσμα, που δεν απαντάται σε τέτοια ποικιλία σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Η ελληνική κουζίνα ξεχωρίζει για τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της, και αυτό δεν είναι τυχαίο»
Σε μία δημοσκόπηση που διεξάγεται από το American News, για το 2024-2025, όπως τόνισε η κ. Τριχοπούλου «Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται ως η καλύτερη στον κόσμο, τόσο από πλευράς υγείας όσο και από πλευράς γεύσης» και πρόσθεσε «Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι μία από τις εγκυρότερες ιατρικές επιθεωρήσεις, το Lancet, δημοσίευσε μία σημαντική μελέτη. Σε αυτήν, μία ομάδα καταξιωμένων και αξιόλογων επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή – η οποία βασίζεται στην ελληνική διατροφή – είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Επιπλέον, θεωρείται και βιώσιμη, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής".