Η μελέτη αναφέρει ότι οι άντρες χάνουν 1,5 χρόνο και οι γυναίκες 2,28 έτη στην ηλικία των 50 σε σχέση με τους ανθρώπους που σπάνια ή ποτέ δεν προσθέτουν αλάτι. Όσοι προσθέτουν πάντα αλάτι στο φαγητό τους έχουν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη βασίζεται σε πάνω από μισό εκατομμύριο Βρετανούς ενήλικες που αναφέρουν τον τρόπο ζωή τους καθώς και στατιστικά υγείας στην UK Biobank. Γενικά περίπου 3/100 ανθρώπους ηλικίας 40-69 ετών πεθαίνουν πρόωρα, αναφέρουν οι επιστήμονες. Ο αυξημένος κίνδυνος από την προσθήκη αλατιού σημαίνει ότι ένα ακόμη άτομο θα πεθάνει πρόωρα σε αυτό το γκρουπ.
«Από όσο γνωρίζω, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου», ανέφερε ο Lu Qi, της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane. «Παρέχει νέα στοιχεία για την υποστήριξη συστάσεων για τροποποίηση διατροφικών συμπεριφορών για τη βελτίωση της υγείας. Ακόμη και μια μέτρια μείωση στην πρόσληψη νατρίου, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν επιτυγχάνεται στον γενικό πληθυσμό».
Η εκτίμηση της συνολικής κατανάλωσης αλατιού είναι δύσκολη καθώς πολλές τροφές, ειδικά προκατασκευασμένες έχουν πολύ αλάτι προτού καν σερβιριστούν στο τραπέζι. Οι μελέτες που χρησιμοποιούν δείγματα ούρων για να μετρήσουν την πρόσληψη αλατιού δεν το δείχνουν απαραίτητα. Επίσης, κάποιες τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι μπορούν να καταναλωθούν με φαγητά που έχουν πολύ κάλιο, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, που μας κάνουν καλό.
Το κάλιο είναι γνωστό ότι προστατεύει κατά τον καρδιαγγειακών νόσων και των μεταβολικών νόσων, όπως ο διαβήτης ενώ το νάτριο αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό. Γι αυτό το λόγο, οι επιστήμονες επέλεξαν να κοιτάξουν στο κατά πόσο οι άνθρωπο πρόσθεσαν αλάτι στο φαγητό τους όταν βρίσκονταν στο τραπέζι ανεξάρτητά από την ποσότητα που προστέθηκε κατά την προετοιμασία του γεύματος.
Εκτός από τη διαπίστωση ότι η συνεχής προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες και μείωση του προσδόκιμου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι κίνδυνοι έτειναν να μειώνονται ελαφρώς σε άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, αν και αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart.