Το αγριογούρονο είναι καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με το χοιρινό γιατί καταναλώνει φυσικές τροφές και δεν περιέχει αυξητικές ορμόνες ή αντιβιοτικά. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά του, το αγριογούρουνο στα 100 γρ. περιέχει περίπου 76 mg χοληστερόλης ενώ το χοιρινό μπούτι 94 mg.
Τα ενήλικα άτομα με χοληστερόλη μπορούν να καταναλώνουν μία μέτρια μερίδα (130 γρ.) ψαχνό από αγριογούρουνο ανά μήνα περίπου με συνοδευτικό απαραιτήτως σαλάτας λαχανικών. Επίσης, τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη μπορούν να καταναλώνουν αγριογούρουνο μια με δυο φορές ανά δεκαπέντε ημέρες, το οποίο είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης επειδή περιέχει 28 γρ. πρωτεΐνη στα 100 γρ. κρέατος.
Μια μερίδα αγριογούρουνο αντιστοιχεί/ούν σε 450 θερμίδες. Για να κάψετε τις θερμίδες θα πρέπει να κολυμπησετε για 38 λεπτα.
Αγριογούρουνο με Λευκό κρασί και Άρωμα Εσπεριδοειδών
Την συνταγή αυτή την αλιεύσαμε από το funkycook και φαίνεται φανταστική και γεμάτη αρώματα. Τι θα χρειαστείτε και πώς θα κάνετε βήμα - βήμα αυτό το θεσπέσιο πιάτο.
Υλικά
1500 gr. αγριογούρουνο
> Για την μαρινάδα
500 ml. κρασί βινσάντο (ή κάποιο άλλό λευκό)
200 ml. κόκκινο κρασί
1½ κουταλιές της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ
2-3 φλούδες μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέηπ φρουτ, νεράτζια
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
2-3 μοσχοκάρφια
4 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλάκι του γλυκού διάφορα πιπέρια
Εστραγκόν
2 κρεμμύδια ξερά
80 gr. βούτυρο
Αλάτι
Οδηγίες
Η μαρινάδα
Πλένουμε και καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά το αγριογούρουνο, και αφαιρούμε τυχόν τρίχες.
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια του αγριογούρουνου.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε είτε στο ψυγείο, είτε σε κρύο στεγνό περιβάλλον.
Αφήνουμε το αγριογούρουνο να μαριναριστεί για 12 τουλάχιστον ώρες.
Το μαγείρεμα
Αφαιρούμε το κρέας από την μαρινάδα και την κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε μία πλατιά κατσαρόλα να ζεσταθεί και βάζουμε το κρέας να το θωρακίσουμε.
Αρχικά δεν βάζουμε κάποια λιπαρή ουσία γιατί το κρέας θα βγάλει κάποια υγρά.
Μόλις τα υγρά εξατμιστούν προσθέτουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει ομοιόμορφο καφετί χρώμα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα. Μόλις το κρεμμύδι πάρει χρυσό χρώμα, σβήνουμε με την μαρινάδα.
Χαμηλώνουμε αρκετά την ένταση της φωτιάς.
Προσθέτουμε αλάτι και περίπου 2 φλυτζάνια ζεστό νερό.
Σιγοβράζουμε το αγριογούρουνο μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρουμε με καστανό ρύζι, στο οποίο προσθέτουμε κουκουνάρι και σταφίδα.
Πηγές: idiatrofi.gr, funkycook.gr