Εντάξτε τα κολοκυθάκια στην καθημερινή σας δίαιτα, προσπαθείστε να αποφύγετε τα τηγανητά και επιλέξτε να τα καταναλώσετε βραστά ή μέσα σε μαγειρευτά φαγητά όπως το ιμάμ ή τα γεμιστά ακόμα και ωμά στο τζατζίκι, γιατί τα διατροφικά οφέλη του κολοκυθιού είναι πολλά και σημαντικά.
1. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C
Τα κολοκυθάκια χρησιμεύουν ως μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ως υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C διαλύεται στα υγρά του σώματος και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πολύ δραστικές ενώσεις που οξειδώνουν το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, προκαλώντας κυτταρικές βλάβες. Η πρόσληψη βιταμίνης C στη διατροφή βοηθά επίσης στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, βοηθά το σώμα να μεταβολίζει τη χοληστερόλη και κρατά τους ιστούς ισχυρούς.
Ενα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι περιέχει 22 mg βιταμίνης C που αποτελούν το 24% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και το 29% για τις γυναίκες.
2. Βοηθούν στην καλή όραση
Τα κολοκυθάκια είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυτοθρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των καροτενοειδών που είναι η ίδια οικογένεια θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει το βήτα-καροτένιο, μια πηγή της βιταμίνης Α. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προωθούν την υγιή όραση, φιλτράρουν τις ακτίνες του φωτός που μπαίνουν στα μάτια και βοηθούν να εξασφαλιστεί ότι οι βλαβερές ακτίνες δεν μπορούν να βλάψουν τους ιστούς των ματιών.
3. Είναι πλούσια σε μαγγάνιο
Η κατανάλωση των κολοκυθιών ενισχύει επίσης την πρόσληψη του μαγγανίου, ενός βασικού μετάλλου. Οπως η βιταμίνη C, έτσι και το μαγγάνιο προστατεύει τους ιστούς από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Υποστηρίζει τη λειτουργία των γλυκοζυλοτρανσφερασών, μίας οικογένειας πρωτεϊνών που προάγουν την υγιή ανάπτυξη οστίτη ιστού (του ιστού που βρίσκεται στα οστά). Το μαγγάνιο βοηθά, επίσης, το σώμα να παράγει κολλαγόνο απαραίτητο για την αποτελεσματική επούλωση των πληγών. Κάθε φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει 0,22 mg μαγγανίου, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει το 12% και το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα.
4. Διατηρούν χαμηλή τη χοληστερίνη
Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες, προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να «εμποδίζουν» τα οξέα να κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους, ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα και άρα να συμβάλλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης.
5. Αντικαρκινική δράση
Η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε ίνες, εμποδίζει τις καρκινογόνες τοξίνες να εγκατασταθούν στην περιοχή του μεγάλου εντέρου. Ακόμη, οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που επίσης συναντάται στο κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, που είναι ικανό να προκαλέσει ποικίλες μορφές καρκίνου.
6.Υγεία του προστάτη
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κολοκύθι, βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που οδηγούν στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, μια κατάσταση κατά την οποία ο προστατικός αδένας μεγεθύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση και τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.