Οι φυτικές ίνες στις φακές υποστηρίζουν τη σωστή χώνεψη των τροφίμων που καταναλώνετε. Επίσης, βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, επομένως, στη σωστή αποβολή των περιττωμάτων από τον οργανισμό.
Επιπλέον, θρέφουν τα υγιή βακτήρια που διαβιούν στο παχύ έντερο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προλαμβάνουν και την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.
2. Μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα
Σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες, οι φακές βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Οι φακές περιέχουν υδατάνθρακες, όπως άμυλο, που απορροφώνται με βραδύτερο ρυθμό. Ενισχύεται, έτσι, η μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια για το σώμα, ενώ συγχρόνως μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.
3. Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, από τα οφέλη που προσφέρουν οι φακές
Η συγκεκριμένη ποικιλία οσπρίων δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Αυτό την καθιστά ιδανική για την καρδιά και τις αρτηρίες.
Κατά αρχάς, οι φακές περιέχουν μια μικρή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών λιπιδίων που οδηγούν στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.
Επιπροσθέτως, οι φυτικές ίνες στις φακές, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στα έντερα, προλαμβάνοντας διαταραχές όπως υψηλή χοληστερόλη.
4. Συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας
Δεν είναι παράξενο ότι οι αθλητές και οι λάτρεις του γυμναστηρίου τρώνε φακές, καθώς συμβάλλουν στη γράμμωση και αύξηση της μυϊκής μάζας.
Οι φακές περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που βοηθά στην ανάκτηση της μυϊκής μάζας και δύναμης, μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα.
Η βραδύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύει την αθλητική απόδοση.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί πρέπει να μειώσετε τους υδατάνθρακες για να χάσετε βάρος
5. Βοηθούν στην αναιμία, ένα από τα οφέλη που προσφέρουν οι φακές
Επιπροσθέτως, οι φακές τροφοδοτούν το σώμα σας με μια σημαντική ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Τα βασικά αυτά μεταλλικά στοιχεία βοηθούν τους ανθρώπους που υποφέρουν από αναιμία, να ανακτήσουν πλήρως την υγεία τους.
Τα μέταλλα αυτά παίζουν, επίσης, ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που, στην περίπτωση της αναιμίας, υφίστανται μείωση.
Επιπλέον, υποστηρίζουν την κυτταρική λειτουργία και περιορίζουν τα συμπτώματα της κόπωσης.
6. Ευνοούν την απώλεια βάρους, ακόμα ένα από τα οφέλη που προσφέρουν οι φακές
Μολονότι δεν κάνουν θαύματα στο αδυνάτισμα, οι φακές μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά.
Χαμηλές σε θερμίδες και πολύ θρεπτικές, είναι ιδανικές όταν θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς να πεινάτε ή να στερείστε οποιαδήποτε θρεπτική ουσία.
Επίσης, εξαιτίας της πολύ χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος, μπορούμε να τις καταναλώσουμε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα προσθέσουμε κιλά.
Τέλος, οι φυτικές ίνες στις φακές ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης.
7. “Ασπίδα προστασίας” του νευρικού συστήματος
Το να συμπεριλάβουμε τις φακές στη διατροφή μας παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των διαταραχών του νευρικού συστήματος.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις συμπλέγματος βιταμινών Β στις φακές, τονώνουν τις νευρικές συνάψεις, προστατεύοντάς τες από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
8. Υποστηρίζουν την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αμινοξέα που βρίσκουμε στις φακές, επηρεάζουν τα μαλλιά και την επιδερμίδα.
Η απορρόφηση των θρεπτικών αυτών ουσιών ενθαρρύνει την ανανέωση των κυττάρων. Η ανανέωση αυτή είναι σημαντική, αν θέλετε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης.
Οι φακές επιταχύνουν το ρυθμό επούλωσης του δέρματος, σε περιπτώσεις εκδορών και πληγών, χάρη στην πρωτεΐνη και τη βιταμίνη Ε.
Τα μέταλλα στις φακές ενδυναμώνουν τα μαλλιά και προλαμβάνουν την υπερβολική τριχόπτωση.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε φακές
Καλό είναι ωστόσο να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση φακής δεν συνιστάται, αν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα ή προβλήματα που συνδέονται με το ουρικό οξύ, διότι είναι πλούσια σε πουρίνες.