Μία από τις πιο δημοφιλείς συμβουλές διατροφής τα τελευταία χρόνια περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι το σωστό timing κατανάλωσης των γευμάτων σου μπορεί να έχει αντίκτυπο στην απώλεια κιλών. Για την ακρίβεια, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αν θες να χάσεις βάρος θα ήταν καλύτερο να φας ένα μεγάλο γεύμα στο ξεκίνημα της ημέρας και να καταναλώσεις μικρότερες ποσότητες στα επόμενα γεύματα.
Η λογική πίσω από αυτήν τη θεωρία βγάζει νόημα, δεδομένου ότι κάθε κύτταρο στο σώμα ακολουθεί τον ίδιο 24ωρο κύκλο που κάνουμε. Τα κιρκάδια ρολόγια βρίσκονται σε όλο το σώμα και ρυθμίζουν τους καθημερινούς ρυθμούς των περισσότερων βιολογικών μας λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού.
Λόγω αυτών των μεταβολικών ρυθμών, οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε γεύματα διαφέρει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Δύο μελέτες από το 2013 υποστήριξε ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων νωρίς στην ημέρα και λιγότερων θερμίδων το απόγευμα βοηθάει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, μία μεγάλη νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το σχετικό μέγεθος του πρωινού και του βραδινού επηρεάζει την όρεξη που αναφέρει κάποιος, δεν έχει αποτέλεσμα το μεταβολισμό και στην απώλεια κιλών.
Για να εξετάσουν το σύνδεσμο ανάμεσα στο μέγεθος του πρωϊνου και του βραδινού και της επίπτωσης στην πείνα, μία ομάδα ερευνητών στα Πανεπιστήμια του Αμπερντίν και του Σούρει διεξήγαγαν μία ελεγχόμενη μελέτη σε υγιή αλλά υπέρβαρα άτομα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν δύο δίαιτες, η καθεμία για 4 εβδομάδες: Ένα μεγάλο πρωϊνό και ένα μικρό δείπνο και ένα μικρό πρωϊνό με μεγάλο δείπνο. Τα μεσημεριανά έμειναν τα ίδια. Μετρήθηκε ο μεαβολισμός των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου πόσες θερμίδες έκαψαν.
To timing των γευμάτων δεν επηρεάζει την απώλεια βάρους
Τα ευρήματά της μελέτης συνάδουν με βραχυπρόθεσμες (μία έως έξι ημέρες) μελέτες για το timing των γευμάτων , όπου οι συμμετέχοντες ζουν σε εργαστηριακό αναπνευστικό θάλαμο (ένα μικρό, αεροστεγές δωμάτιο εξοπλισμένο με βασικές ανέσεις) κατά τη διάρκεια του πειράματος. Μαζί, η έρευνα δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τις θερμίδες το πρωί σε σχέση με το βράδυ δεν επηρεάζει την απώλεια βάρους με τον τρόπο που έχει αναφερθεί σε άλλες μελέτες.
Στη μελέτη, η μόνη διαφορά ήταν μια αλλαγή στο αυτοαναφερόμενο αίσθημα πείνας και σε συναφείς παράγοντες, όπως η ποσότητα του φαγητού που ήθελαν να φάνε. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, το μοτίβο γευμάτων με μεγάλο πρωινό και μικρό δείπνο έκανε τους συμμετέχοντες να αναφέρουν λιγότερη πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να ελέγξουν καλύτερα την πείνα τους και να τρώνε λιγότερο.
Όπως με όλες τις έρευνες, υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη μας. Μελετήθηκαν μόνο οι συμμετέχοντες για τέσσερις εβδομάδες για κάθε σχέδιο γευμάτων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει τις μεγαλύτερες διαφορές στα αποτελέσματα της πρώιμης έναντι της καθυστερημένης πρόσληψης ενέργειας μετά από τέσσερις εβδομάδες . Ωστόσο, το γεγονός ότι ούτε οι θερμίδες που καταναλώθηκαν ούτε οι θερμίδες που καίγονται άλλαξαν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων δείχνει ότι το σωματικό βάρος είναι απίθανο να έχει αλλάξει εάν η μελέτη ήταν μεγαλύτερη.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν την ακριβή ώρα κάθε γεύματος. Παρόλα αυτά, υπήρχε μια αμελητέα διαφορά στο χρονοδιάγραμμα σε κάθε μοτίβο γεύματος.
Η χρονοδιατροφή παραμένει ένας συναρπαστικός ερευνητικός τομέας και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ώρα των γευμάτων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι η ώρα της ημέρας που τρώτε το μεγαλύτερο γεύμα σας δεν είναι τόσο σημαντική για την απώλεια βάρους όσο πιστεύαμε προηγουμένως.
ΠΗΓΗ: theconversation