Τα αποτελέσματα του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και ολοκληρώνεται φέτος, παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν εκπρόσωποι των εταίρων, που είναι επτά αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κρήτης και ένας της Βαλένθια.
Όπως διευκρίνισε ο Φώντας Δουλούμης από τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ανατολή» στην Ιεράπετρα Κρήτης, μέσω του προγράμματος πέτυχαν αύξηση των εξαγωγών τους και, κυρίως, διαφήμιση των προϊόντων τους, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ποιότητας και της γεύσης τους.
«Μέσα στην τριετία, υπήρξε χρονιά που είχαμε αύξηση εξαγωγών 20% ενώ γενικότερα, στόχος μας είναι η ετήσια αύξηση κατά 4 με 5%», συμπλήρωσε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Δουλούμης τόνισε ότι οι παραγωγοί «νιώθουν στο πετσί τους» την κλιματική κρίση, κυρίως με την ανομβρία των τελευταίων χρόνων που τους αναγκάζει ακόμη και σε παύση καλλιεργειών. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί, ενώ υπάρχει μεγάλη διαρροή εργατικού δυναμικού από την Κρήτη, που φτάνει μέχρι και το 60%.
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νίκος Ταβουλάρης, μιλώντας στην εκδήλωση, εξήρε το διακρατικό πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι μόνο με συνέργειες και συνεργασίες μπορεί να επιτευχθεί αύξηση των εξαγωγών.
Στον λωτό, που γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλές φρούτο, αναφέρθηκε ο Λουί Πέρεζ από τον αγροτικό συνεταιρισμό στη Βαλένθια, όπου βρίσκεται ο αποκαλούμενος «Κήπος της Ισπανίας». Σημειώνεται ότι η περιοχή είναι διάσημη παγκοσμίως για την παραγωγή εσπεριδοειδών, αλλά και κερασιών, αβοκάντο και λωτών.