Για την καλύτερη ρύθμιση της χρόνιας φλεγμονής, διατροφολόγοι συνιστούν να υιοθετήσουμε μερικές πολύ απλές αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητά μας.
Καθημερινή φροντίδα των δοντιών: Όσο παραμελούμε τη στοματική υγιεινή, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να αυξηθεί η φλεγμονή στο σώμα, παίζοντας ρόλο στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Επομένως, το βούρτσισμα των δοντιών, η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής που ξεκινά από το στόμα, επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Leslie Langevin.
Βάζουμε μπαχαρικά στο φαγητό: «Πολλά μπαχαρικά περιέχουν ισχυρές ενώσεις που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με χημικές οδούς στο σώμα που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Η δράση αυτών που έχει αποδειχθεί και από την επιστήμη είναι ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και η κανέλα» εξηγεί η διατροφολόγος Susie Polgreen. Ακόμα και μόλις ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αρκούν για να λάβετε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Ενα ρόφημα τζίντζερ τη μέρα: Η πιπερόριζα, ή αλλιώς τζίντζερ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ενός αντιφλεγμονώδους αφεψήματος, εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική. Επίσης, συγκαταλέγεται στα φυσικά συστατικά που βοηθούν στην πέψη.
Υγιές έντερο με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών έχει αποδείξει τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των φλεγμονωδών αντιδράσεων: «Ένα από τα βασικά συστατικά ενός υγιούς εντέρου είναι τα ζωντανά ωφέλιμα βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά και τα οποία μπορούν φυσικά να βρεθούν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, την kombucha και το κεφίρ» επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Susie Polgreen.
Πρεβιοτικά στο τραπέζι: Τα πρεβιοτικά –ένας τύπος φυτικών ινών που λειτουργεί ως τροφή για τα προβιοτικά– έχουν εξίσου αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα καλά νέα είναι ότι περιέχονται σε πάρα πολλά τρόφιμα -φρούτα και λαχανικά- όπως το σκόρδο, τα πράσα, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια, τις αγκινάρες, τις μπανάνες και τις γλυκοπατάτες.
Τρώμε πολλά λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά και, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών ουσιών, που ονομάζονται κυτοκίνες.
Οι πάντα πολύτιμοι σπόροι: Ακόμη και αν δεν προτιμάτε τα ψάρια, μπορείτε να πάρετε τα ωμέγα-3 σας από φυτικές τροφές όπως οι σπόροι chia, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.
Επιλέγουμε τρόφιμα με φυτοθρεπτικά συστατικά: Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ενεργές ενώσεις σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αποδεδειγμένα μειώνουν τη φλεγμονή, σημειώνει η διατροφολόγος Leslie Langevin. Ο ευκολότερος τρόπος για να τα λάβετε από τις τροφές είναι να τρώτε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών με βαθύ χρώμα, όπως μούρα ή φράουλες. Πράγματι, οι άνθρωποι που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα τους από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα φυτά, σύμφωνα με μια μελέτη του Ιανουαρίου 2012 στο Nutrients.
Περιορίζουμε το άγχος: Το άγχος μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή αφορμή για να αναπτυχθεί η φλεγμονή στο σώμα. Οι διατροφικές μας επιλογές ναι μεν μπορούν να την περιορίσουν, αλλά η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών που ανακουφίζουν από το άγχος, όπως της γιόγκα, του διαλογισμού και του περπατήματος είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα να μειώσει το στρες με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Leslie Langevin.