Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι, στην παραλία, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό πολλαπλασιάζονται, λόγω της ζέστης και της κολύμβησης. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να φροντίζουμε για τη σωστή ενυδάτωσή μας. Ασφαλώς, η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη, ωστόσο στην ενυδάτωση του οργανισμού μπορούν να βοηθήσουν πολλά φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, εκτός από τις θρεπτικές ουσίες τους.
Αγοράστε λοιπόν από τη λαϊκή σέλερι, αγγούρια, κολοκυθάκια και πράσινες πιπεριές, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα στο δοχείο φαγητού που θα πάρετε μαζί σας στην παραλία.
- Σέλερι: Το σέλερι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ έχει λίγες θερμίδες. Είναι γεμάτο κάλιο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Το σέλερι έχει περιεκτικότητα σε νερό κατά 95%. Είναι ένα εξαιρετικό σνακ εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή αν έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Αλλά έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο σέλερι, όπως τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη C, καθώς και η lunularin και το bergapten βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες. Το σέλερι είναι πλούσιο σε μια φυτική ένωση που ονομάζεται φθαλίδη. Αυτό το φυτοχημικό χαλαρώνει τα τοιχώματα των αρτηριών για να βοηθήσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
- Αγγούρια: Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η κατανάλωση αγγουριού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του αγγουριού για την υγεία, καλό είναι να τρώτε και τη φλούδα του. Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, καθώς και ορισμένες φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία, ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων. Τα αγγούρια είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν καλή ποσότητα νερού και διαλυτές φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ιδανικά για την ενυδάτωση του οργανισμού.
- Κολοκυθάκια: Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Τα μαγειρεμένα κολοκυθάκια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, αν και τα ωμά κολοκυθάκια περιέχουν ελαφρώς λιγότερη. Τα κολοκυθάκια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Τα καροτενοειδή - όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η βήτα-καροτίνη - είναι ιδιαίτερα άφθονα στα κολοκυθάκια. Τα κολοκυθάκια μπορούν να προάγουν την υγιή πέψη με διάφορους τρόπους. Αρχικά, είναι πλούσια σε νερό, το οποίο μπορεί να μαλακώσει τα κόπρανα, βοηθώντας σε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Τα κολοκυθάκια περιέχουν επίσης διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες.
- Πράσινες πιπεριές: Οι πράσινες πιπεριές περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και είναι πλούσιες σε βιταμίνες C και B6. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσει κάποιος την πρόσληψη φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία της καρδιάς, των ματιών και του εντέρου. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.