Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συνοδεύονται συχνά από επιβλαβείς κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης, φλεγμονής, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, μη αλκοολική λιπώδη νόσου του ήπατος και καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2017 στο BMJ Open, η μείωση κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα και να σας προφυλάξει από τις προαναφερθείσες ασθένειες.
Φυσική Vs πρόσθετη ζάχαρη: Ποια είναι η διαφορά;
Τα φυσικά σάκχαρα είναι αυτά που βρίσκονται σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα - όπως για παράδειγμα στα φρούτα.
Η φρουκτόζη στις μπανάνες ή τα μούρα ή η λακτόζη σε ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα, λέει η Vanessa Voltolina, RDN, κλινική διαιτολόγος στο Westchester της Νέας Υόρκης.
«Τα τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα τείνουν να είναι χαμηλά σε θερμίδες και νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα», εξηγεί η επιστήμονας.
Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα, περιλαμβάνονται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα ντόνατς και η σόδα.
Επίσης, πρόσθετα σάκχαρα περιέχει η κέτσαπ και τα ψωμιά, καθώς και το μέλι που μπορείτε να προσθέσετε σε μια κούπα τσάι ή σε ένα smoothie.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν με την πάροδο του χρόνου σταθερά υψηλή γλυκόζη στο αίμα, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Τι κάνει η πολλή ζάχαρη στην υγεία σας
Οι υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων και προστιθέμενων σακχάρων στα σνακ, τα γλυκά και τα αναψυκτικά οδηγούν στην αύξηση βάρους και στην ανάπτυξη παχυσαρκίας, καθώς αυτά συνήθως είναι πλούσια σε θερμίδες χωρίς να περιέχουν κανένα θρεπτικό όφελος, λέει η Voltolina.
Αυτοί οι τύποι σακχάρων μπορούν να προκαλέσουν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, καθώς και τριγλυκερίδια, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στο περιοδικό Circulation, η American Heart Association (AHA) συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων με αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.
Πώς να εντοπίσετε τα προστιθέμενα σάκχαρα στα επεξεργασμένα τρόφιμα
Εκτός από τα γλυκα και έτοιμα γεύματα, τα πρόσθετα σάκχαρα «κρύβονται» και σε μια σειρά από τρόφιμα που ίσως δεν ξέρατε μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα τα επεξεργασμένα κατεψυγμένα τρόφιμα, οι παιδικές τροφές, τα αποξηραμένα φρούτα, τα δημητριακά, η γκρανόλα, το πλιγούρι βρώμης, οι σάλτσες για σαλάτες, η κέτσαπ, οι σάλτσες μπάρμπεκιου, οι σάλτσες ζυμαρικών, το αρωματισμένο γιαούρτι, οι μπάρες πρωτεΐνης είναι μερικά «ύποπτα» τρόφιμα.
Επίσης, βρίσκονται και σε βιολογικά τρόφιμα και σε πολλά τρόφιμα που θα βρείτε στο τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής.
Τα καλά νέα είναι ότι ο υπολογισμός των «προστιθέμενων σακχάρων» στα συσκευασμένα τρόφιμα μόλις έγινε ευκολότερος. Η ετικέτα Nutrition Facts περιλαμβάνει πλέον τα «προστιθέμενα σάκχαρα» τα οποία αναγράφονται συνήθως στην συσκευασία.
Πώς εμφανίζεται η προστιθέμενη ζάχαρη στις λίστες συστατικών
Η ζάχαρη έχει πολλά διαφορετικά ονόματα — περισσότερα από 60, αν μιλάμε για αυτά που αναγράφονται στις διατροφικές ετικέτες.
Παρακάτω είναι μερικά από αυτά τα συστατικα:
- καστανή ζάχαρη
- Γλυκαντικό καλαμποκιού
- Σιρόπι καλαμποκιού
- Σιρόπι ρυζιού
- Σταφυλοσάκχαρο
- Μαλτόζη
- Βύνη κριθαριού
- Γλυκαντικό φρουκτόζης
- Συμπυκνώματα χυμού φρούτων
- Γλυκόζη
- Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη
- Μέλι
- Ζάχαρη ιμβερτοποιημένη
- Λακτόζη
- Μαλτόζη
- Σιρόπι βύνης
- σιρόπι από σφένδαμο
- Μέλασσα
- Σιρόπι τηγανίτας
- Ακατέργαστη ζάχαρη
- Σακχαρόζη
- Τρεχαλόζη
- Ζάχαρη Turbinado
Για να προσδιορίσετε μια πρόσθετη ζάχαρη, αναζητήστε λέξεις που τελειώνουν με "-ose", καθώς και λέξεις όπως «σιρόπι» ή φράσεις που με την λέξη «βύνη».
Ωστόσο, θυμηθείτε πως τα συστατικά σε ένα συσκευασμένο τρόφιμο παρατίθενται με φθίνουσα σειρά ως προς το βάρος, οπότε όταν βλέπετε αυτά τα ονόματα στην κορυφή της λίστας συστατικών, το προϊόν περιέχει πολλή ζάχαρη.
Πηγή: everydayhealth