Το τελικό προϊόν περιλαμβάνει διάφορα θρεπτικά συστατικά που είναι αρκετά ωφέλιμα για την υγεία. Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να τσεκάρουμε τις ετικέτες πριν αγοράσουμε φυστικοβούτυρο. Αρκετές μάρκες προσθέτουν ζάχαρη, φυτικά έλαια και trans-λιπαρά τα οποία μπορούν να μειώσουν την συνολική θρεπτική του αξία.
Το φυστικοβούτυρο είναι διαθέσιμο σε διάφορα καταστήματα, σε κάθε περίπτωση από όπου και να το αγοράσετε το πιο σημαντικό είναι να μην περιέχει πρόσθετα όπως ζάχαρη και αλάτι.
Μπορεί κανείς και φτιάξει και στο σπίτι του φυστικοβούτυρο αλέθοντας φυστίκια στο μπλέντερ μέχρι να δημιουργήσουμε την υφή που επιθυμούμε.
Ένα τέταρτο φυστίκια δίνει περίπου 2 κουταλάκια φυστικοβούτυρου τα οποία έχουν τις εξής θερμίδες και συστατικά:
Θερμίδες: 207
Πρωτεΐνες: 9 γραμμάρια
Λιπαρά: 18 γραμμάτια
Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Ζάχαρη: 1 γραμμάρια
Το φυστικοβούτυρο έχει επίσης:
Βιταμίνη Ε
Νιασίνη Β3
Μαγγάνιο
Μαγνήσιο
Βιταμίνη Β6
Το φυστικοβούτυρο είναι επίσης πολύ καλή πηγή χαλκού που βοηθάει στην καλύτερη υγεία των κοκάλων, του ανοσοποιητικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων. Ο χαλκός εξάλλου φαίνεται ότι μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μια μελέτη έδειξε ότι αν τρώει κανείς φυστίκια κάθε μέρα μπορεί να μειώσει το συνολικό ρίσκο εμφάνισης θανάτου κατά 21% και μειώνει επίσης την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 38%.
Επειδή ακριβώς περιέχει πολλά καλά λιπαρά χρειάζεται προσοχή γιατί αν φάμε πολύ θα πάρουμε και αρκετές θερμίδες.
Επίσης, περιέχει ελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στην διατήρηση της καλής χοληστερόλης, στο σάκχαρου του αίματος και την πίεση του αίματος. Όλα αυτά όταν είναι σε καλά επίπεδα στον οργανισμό μας ο κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών μειώνεται.
Επιπλέον, περιέχει ωμέγα 6 λιπαρά που μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή. Επιπλέον έχει αργινίνη, ένα αμινοξέο το οποίο μπορεί να εμποδίσει την καρδιαγγειακή και αγγειακή νόσο, προάγοντας την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Αυτά βοηθούν και στην μείωση της αντοχής στην ινσουλίνη, η οποία ευθύνεται για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα η οποία οδηγεί σε διαβήτη.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ καλή τροφή για τον οργανισμό μας.
Με πληροφορίες από το https://www.webmd.com