Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και τα πολλαπλά οφέλη που έχουν στην υγεία. Πολλοί επιλέγουν να καταναλώνουν διάφορα είδη ξηρών καρπών προκειμένου να καλύψουν το αίσθημα της πείνας και να «γλιτώσουν» από περιττά κιλά.
Ανάμεσα στους καρπούς που επιλέγουν οι περισσότεροι, είναι και τα φιστίκια, τα οποία σύμφωνα με νέα έρευνα, επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, αποτελούν μια υγιεινή επιλογή και μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από την Ισπανία, υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερα φιστίκια και φυστικοβούτυρο, καθώς αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην αγγειακή υγεία τους.
Τα φιστίκια είναι ένα είδος ξηρού καρπού με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και προέρχονται από το οσπριώδες φυτό Arachis Hypogeum. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών και ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες.
Ο καρπός αυτός θεωρείται ένα υγιεινό, προσιτό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σνακ που μπορεί να υποστηρίξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθώς η κατανάλωση του προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Συνεπώς, μειώνει και το αίσθημα της πείνας.
Τι κάνουν να φιστίκια στο αίμα μας
Οι επιστήμονες μέσω αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι μετά την κατανάλωση φιστικιών οι αγγειακοί δείκτες έχουν βελτιωμένα αντιθρομβωτικά (μείωση θρόμβων αίματος) και αγγειοδιασταλτικά (διαστολή αιμοφόρων αγγείων).
«Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση των επιπέδων φαινολικών μεταβολιτών στα ούρα σε νέους που είχαν καταναλώσει μια ημερήσια δόση φιστικιών και φυστικοβούτυρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που είχε καταναλώσει κρέμα χωρίς φυτικές ίνες ή πολυφαινόλες», εξηγεί ο καθηγητής Λαμουέλα.
Ομοίως, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια ή φυστικοβούτυρο εμφάνισαν επίσης βελτίωση στα επίπεδα προστακυκλίνης I2 και στην αναλογία θρομβοξάνης Α2 προς προστακυκλίνη I2, μόρια λιπιδίων (εικοσανοειδή) που θεωρούνται δείκτες αγγειακής υγείας.
«Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι φαινολικοί μεταβολίτες που αυξήθηκαν σημαντικά μετά την κατανάλωση προϊόντων φιστικιού –ιδιαίτερα των υδροξυκινναμικών οξέων– συσχετίζονται επίσης με βελτίωση και στους δύο δείκτες», προσθέτει η ερευνήτρια Ισαβέλλα Παρίλι - Μόσερ (INSA-UB-CIBERobn), πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν περαιτέρω την προστατευτική επίδραση των πολυφαινολών στις καρδιαγγειακές παθήσεις σε ενήλικες, καθώς και τις επιπτώσεις τους στα αιμοφόρα αγγεία.
Οι πολυφαινόλες είναι τα κύρια διατροφικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και φιστικιών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, ιδίως λόγω της προστατευτικής δράσης των πολυφαινολών που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα.
Συνολικά, ενώ αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα φιστίκια μπορεί να ωφελήσουν την αγγειακή υγεία, παρόλα αυτα χρειάζεται περισσότερη έρευνα, δήλώσαν οι επιστήμονες λέγοντας: «Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς που εξηγούν τις θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης φιστικιών στην υγεία των αγγείων».
Πηγή: deleciousfood.com