Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, γεγονός τo οποίο μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και χαμηλά επίπεδα σπέρματος, λένε οι επιστήμονες.
Οι άνδρες που προσπαθούν να χτίσουν μύες ή να χάσουν κιλά συχνά ενθαρρύνονται να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες από καθαρό κρέας, ψάρι και πρωτεϊνούχα ροφήματα. Ωστόσο, τώρα οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Worcester λένε ότι αυτή η συσσώρευση πρωτεΐνης μπορεί να τους «κοστίσει» σε τεστοστερόνη και να μειώσει τα επίπεδα της.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε 17% πρωτεΐνη και η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη. Όταν κάποιος κάνει διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συνήθως τρώει πάνω από 35% πρωτεΐνη που πρόκειται για μεγάλο ποσοστό» εξηγεί ο υπεύθυνος ερευνητής Joseph Whittaker υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστήμιου στο βρετανικό πρακτορείο South West News Service. Ο μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται να ανησυχεί πάντως γιατί δεν τρώει τόσο πολύ πρωτεΐνη. Τα άτομα όμως που κάνουν τέτοιου είδους διατροφή πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης κάτω από 25%.
Από την άλλη μεριά, όταν κάποιος δεν έχει αρκετή τεστοστερόνη, αυτό συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτης και Αλτσχάιμερ. Σε αντίθεση, τα υγιή επίπεδα τεστοστερόνης είναι πολύ σημαντικά για το χτίσιμο των μυών και την αθλητική επίδοση.
Τα αποτελέσματα από 27 μελέτες που συμπεριλαμβάνουν το σύνολο 309 ατόμων αναλύθηκε από τους ερευνητές. Όσοι ακολουθούν δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη, διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους άλλους. Όσοι έκαναν διατροφή με πάνω από 35% πρωτεΐνη η τεστοστερόνη τους μειώθηκε κατά 37%. Η κατάσταση αυτή ιατρικά ονομάζεται υπογοναδισμός αναφέρουν οι ερευνητές.
Τόσο πολύ πρωτεϊνη και όχι αρκετοί υδατάνθρακες συνήθως αυξάνει την κορτιζόλη στη αίμα, η οποία και είναι γνωστή ως ορμόνη του στρες, η οποία απελευθερώνεται στην λεγόμενη απάντηση του οργανισμού γνωστή και ως «φεύγεις ή μάχεσαι». Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης δεν κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και συνήθως αφήνουν ευάλωτο το άτομο σε βακτηριακές λοιμώξεις όπως κρυολόγημα, ίωση ή κορονοϊό.
Όταν κάποιος τρώει πολύ πρωτεΐνη συνήθως μετατρέπει την πρωτεΐνη σε αμμωνία, η οποία είναι τοξική σε μεγάλα επίπεδα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «δηλητηρίαση από πρωτεΐνη» και πρώτη φορά παρατηρήθηκε σε Ρωμαίους στρατιώτες οι οποίοι αναγκάστηκαν να επιβιώσουν τρώγοντας κουνέλια κατά την πολιορκία της Villanueva del Campo. Πολλοί από αυτούς ανέπτυξαν σοβαρή διάρροια και πέθαναν.
Το εύρημα ότι η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες αυξάνουν την κορτιζόλη είναι αρκετά ενδιαφέρον καθώς τα τελευταία χρόνια είναι πολύ γνωστές οι δίαιτες γεμάτες πρωτεϊνη και δεν είναι λίγοι οι διάσημοι που της έχουν ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν πρέπει να γίνουν νέες μελέτες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Health.