Σύμφωνα με τη Kanchan Koya, Ph.D., συγγραφέα του βιβλίου μαγειρικής Spice Spice Baby, «η φλεγμονή έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επομένως, η εξισορρόπηση της φλεγμονής με μπαχαρικά όπως το τζίντζερ μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα», ωστόσο η ίδια προσθέτει ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Μεγάλο μέρος της έρευνας που υποστηρίζει τη χρήση του τζίντζερ έχει γίνει με συμπληρώματα τζίντζερ. Αυτό διαφέρει από τη χρήση του τζίντζερ στη μαγειρική μας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για το τζίντζερ και το σάκχαρο στο αίμα είναι ενδιαφέροντα και πολλά υποσχόμενα.
«Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει θετικά το σάκχαρο στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επιβραδύνοντας την πέψη των υδατανθράκων, γεγονός που οδηγεί σε μικρότερη απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα», λέει η Colette Micko, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ειδικός στο διαβήτη στο Top Nutrition Coaching. Αυτή η έρευνα ήταν μια μετα-ανάλυση 10 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine το 2018. Το τζίντζερ μπορεί να αναστέλλει ένζυμα που παίζουν ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, καθώς και στις οδούς που σχετίζονται με το μεταβολισμό της γλυκόζης και προστατεύουν τα βήτα κύτταρα (κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας), επισημαίνουν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης.
Το τζίντζερ παρουσιάζει επιπλέον οφέλη, σημειώνει η Micko, επισημαίνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι που έχουν προδιαβήτη και διαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης».
Αν και δεν έχουμε πολλά κλινικά δεδομένα που να εξετάζουν την επίδραση της μαγειρικής χρήσης του τζίντζερ, η Koya σημειώνει ότι το μαγείρεμα με το εν λόγω μπαχαρικό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. «Υπάρχει μικρό μειονέκτημα στη χρήση του τζίντζερ, οπότε γιατί να μην το ενσωματώσουμε για αυτές τις ευεργετικές του πολυφαινόλες, τα αντιφλεγμονώδη και τα αποτελέσματα ενίσχυσης της πέψης;», λέει. Η ίδια προσθέτει ότι χρειάζεται προσοχή καθώς εάν κάποιος έχει καούρες, οι μεγάλες ποσότητες πρόσληψης τζίντζερ μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση.
Πηγή: glikos-planitis