Από τις πρώτες ερωτήσεις που κανουν τα άτομα με διαβήτη μετά τη διάγνωσή τους είναι τι μπορούν να τρώνε. Η Αμερικανική Κοινότητα Διαβήτη δεν κάνει συγκεκριμένες συστάσεις για τις ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους. Αντιθέτως, οι οδηγίες της εστιάζουν στην ανάπτυξη υγιών συνηθειών, με τη βοήθεια του γιατρού και ενός διαιτολόγου που έχει εμπειρία δουλεύοντας στο πλάι ατόμων με διαβήτη.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν τις ακόλουθες συστάσεις:
1. Μειώστε τους συνολικούς υδατάνθρακες: Όταν τρώτε υδατάνθρακες, θα πρέπει να προέρχονται από πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως λαχανικά (ιδιαίτερα μη αμυλούχα), δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά από επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετο λίπος, ζάχαρη και νάτριο
2. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (που βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα): Ακόμα και καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
3. Αντικαταστήστε τα ποτά με ζάχαρη (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν γλυκανθεί με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ή σακχαρόζη) με νερό.
4. Μειώστε την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως ή χαμηλότερη εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
4. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο μόνο εάν μπορείτε να υπολογίσετε τις θερμίδες στο καθημερινό σας πρόγραμμα γεύματος: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως ένα τυπικό ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο την ημέρα για τους άνδρες. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τις αντιδράσεις χαμηλού σακχάρου στο αίμα σε άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή ορισμένα άλλα φάρμακα για τον διαβήτη. Και επειδή ορισμένες επιδράσεις του αλκοόλ (όπως η υπνηλία ή η ακατάστατη ομιλία) μοιάζουν με αυτές της υπογλυκαιμίας, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί μια πραγματική κατάσταση διαβήτη.