Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας και γιορτάζεται με νηστίσιμα εδέσματα, ωστόσο ακόμη και αυτά δεν παύουν να είναι πλούσια σε θερμίδες. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ακολουθήσετε τις συμβουλές που προτείνει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.
Μενού της Καθαράς Δευτέρας - Ιδανικός τρόπος κατανάλωσης
1. Λαγάνα
Είναι άζυμος άρτος (ψωμί) πασπαλισμένος με αρκετό σουσάμι, που συνοδεύει επάξια όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα, αλμυρά αλλά και γλυκά.
Αξίζει να σημειωθεί πως 1 φέτα λαγάνα έχει περίπου 90 kcal, συνεπώς αν δε θέλετε να ξεφύγετε θερμιδικά αλλά και στην πρόσληψη υδατανθράκων ήδη από τη λαγάνα περιοριστείτε στη μία φέτα την οποία μπορείτε να συνδυάσετε τη με μία κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα.
2. Ταραμοσαλάτα
3. Θαλασσινά και τα οστρακοειδή
Οι πρωταγωνιστές της ημέρας είναι τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή. Ειδικότερα σημαντική θέση στο τραπέζι έχουν οι σουπιές, τα καλαμάρια, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα μύδια.
Τα καλαμάρια συνήθως καταναλώνονται τηγανιτά (214 kcal/100 γρ.) και λιγότερο συχνά ψητά (90 kcal/100 γρ.), ενώ το χταπόδι μαγειρεύεται κυρίως βραστό ή ψητό (200 kcal/100 γρ.).
Οι γαρίδες τρώγονται επίσης συνήθως τηγανιτές (300 kcal/12-15 μικρές), αλλά και ψητές ή βραστές (70 kcal/12-15 μικρές). Τα μύδια και διάφορα άλλα οστρακοειδή γίνονται συνήθως σαγανάκι ή/και αχνιστά (115 kcal/ 100 γρ. σάρκας ή 10-12 μεγάλα).
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα αμινοξέα και βιταμίνη Β12.
Για να μην πάρετε πρόσθετα κιλά προτιμήστε τα θαλασσινά ψητά ή βραστά έναντι των τηγανιτών προκειμένου να μειώσετε τις θερμίδες αλλά και τα λιπαρά που θα προσλάβετε, καθώς όπως παρατηρείτε παραπάνω τα τηγανιτά μπορούν να αποδώσουν τη διπλάσια ή και περισσότερη ενέργεια.
4. Άλλα ορεκτικά
Πέρα από αυτά το τραπέζι σας μπορεί να απαρτίζεται από διάφορα ορεκτικά όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί (184 kcal/100 γρ.), μελιτζανοσαλάτα (100 kcal/1 κουτ. σούπας), πατάτες βραστές (80 kcal/1 μέτρια), φάβα με ελαιόλαδο (169 kcal/100 γρ.), ελιές (45 kcal/10 μικρές ή 5 μεγάλες) κ.ά. Παρόλο που αυτά μπορούν να απογειώσουν τον ουρανίσκο σας, σίγουρα μπορούν ακόμα και να διπλασιάσουν τη θερμιδική πρόσληψη του γεύματος αυτού.
Για τον λόγο αυτό προσπαθήστε να περιοριστείτε στην κατανάλωση έως δύο ορεκτικών δίνοντας βάση στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σαλάτας στην αρχή του γεύματος ώστε ο κορεσμός να αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του.
5. Σησαμένιος χαλβάς
Το «απόλυτο» γλυκό της Καθαράς Δευτέρας, παρασκευάζεται από ταχίνι (λιωμένο σουσάμι) και συχνά περιέχει σιρόπι ζάχαρης ή φρουκτόζη ή στέβια ή κάποιο άλλο γλυκαντικό, είναι πλούσιος σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Ωστόσο, παρα τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι και ένα ενεργειακά πυκνό τρόφιμο που αποδίδει περίπου 550 kcal/ 100 γρ.
Προτιμήστε να φάτε, δύο σπιρτόκουτα χαλβά προκειμένου και να καλύψετε την ανάγκη σας για γλυκό και να περιορίσετε και την πρόσληψη πρόσθετων θερμίδων.
6. Αλκοόλ
Συνηθίζεται αυτή την ημέρα να συνοδεύετε το φαγητό με ποτά όπως το ούζο (107 kcal/45 ml), το λευκό κρασί (82 kcal/120 ml) και τη μπύρα (135 kcal/330 ml).
Έτσι προτείνετε να περιοριστείτε σε 1 ποτηράκι κρασί, 1 κουτάκι μπύρας ή 2 δάχτυλα ούζο.