Η σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζει ότι το μαύρο πιπέρι προσφέρει οφέλη για την υγεία, κυρίως ως αποτέλεσμα ενός αλκαλοειδούς που ονομάζεται πιπερίνη - η χημική ουσία που δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση του και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που σκουπίζουν τις επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες». Μια ανθυγιεινή διατροφή, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας. Η περίσσεια αυτών των ασταθών μορίων μπορεί να βλάψει τα κύτταρα, κάνοντας τους ανθρώπους να γερνούν πιο γρήγορα και προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, αρθρίτιδα, άσθμα και διαβήτης.
Εργαστηριακές μελέτες σε ζώα και σε κύτταρα έχουν δείξει η πιπερίνη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ελεύθερες ρίζες. Σε μία μελέτη, αρουραίοι χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες, με κάποιους να ακολουθούν μία κανονική δίαιτα και άλλους να ακολουθούν μία δίαιτα πλούσια σε λίπος. Ένα γκρουπ αρουραίων ακολούθησε μία δίαιτα πλούσια σε λίπος με τη συνοδεία μαυρου πιπεριού και ένα άλλο ακολουθούσε μία διαίτα πλούσια σε λίπος με τη συνοδεία πιπερίνης.
Το γκρουπ αρουραίων που ακολούθησαν μία δίαιτα πλούσια σε λίπος με τη συνοδεία είτε μαύρου πιπεριού είτε πιπερίνης είχαν σημαντικά λιγότερους δείκτες ζημιάς από ελεύθερες ρίζες σε σχέση με τους αρουραίους που ακολούθησαν μία δίαιτα πλούσια σε λίπος. Στην πραγματικότητα, οι δείκτες τους μπορούσαν να συγκριθούν με τους αρουραίους που ακολουθούσαν μία φυσιολογική δίαιτα.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η πιπερίνη διαθέτει, επίσης, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με μία γκάμα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η πιπερίνη μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο σε αρουραίους με αρθρίτιδα.
Το μαύρο πιπέρι μπορεί επίσης, να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει συγκεκριμένα επωφελή συστατικά, όπως η ρεσβερατρόλη - ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί στα μούρα και τα φιστίκια. Μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, Αλτσχάιμερ και διαβήτη.
Το πρόβλημα με τη ρεσβερατρόλη, όμως, είναι ότι τείνει να διασπάται πριν το έντερο μπορέσει να την απορροφήσει στην κυκλοφορία του αίματος. Το μαύρο πιπέρι, ωστόσο, έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη «βιοδιαθεσιμότητα» της ρεσβερατρόλης . Με άλλα λόγια, περισσότερο από αυτό είναι διαθέσιμο για χρήση από το σώμα.
Το μαύρο πιπέρι μπορεί επίσης να βελτιώσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης, η οποία είναι το ενεργό συστατικό του δημοφιλούς αντιφλεγμονώδους μπαχαρικού κουρκουμά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 20 mg πιπερίνης με 2 g κουρκουμίνης βελτίωσε τη διαθεσιμότητα της κουρκουμίνης στους ανθρώπους κατά 2.000% .
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο πιπέρι μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της βήτα-καροτίνης, μιας ένωσης που βρίσκεται στα λαχανικά και τα φρούτα που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βήτα-καροτίνη λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμήσει την κυτταρική βλάβη. Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 15 mg βήτα-καροτίνης με 5 mg πιπερίνης αύξησε σημαντικά τα επίπεδα βήτα-καροτίνης στο αίμα σε σύγκριση με τη λήψη μόνο βήτα-καροτίνης.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Το μαύρο πιπέρι μπορεί επίσης να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι η πιπερίνη μείωσε την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου και ενθάρρυνε τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν.
Οι ερευνητές συνέκριναν 55 ενώσεις από διάφορα μπαχαρικά και διαπίστωσαν ότι η πιπερίνη ήταν η πιο αποτελεσματική στην αύξηση της αποτελεσματικότητας μιας τυπικής θεραπείας για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού – τον πιο επιθετικό τύπο καρκίνου.
Η πιπερίνη παρουσιάζει επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ελαχιστοποίηση της αντοχής σε πολλαπλά φάρμακα στα καρκινικά κύτταρα, γεγονός που δυνητικά μειώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Όλα αυτά τα πράγματα είναι αρκετά αβέβαια, καθώς οι περισσότερες μελέτες έγιναν σε κυτταροκαλλιέργειες ή ζώα. Και αυτού του είδους τα πειράματα δεν «μεταφράζονται» πάντα σε ανθρώπους. Ωστόσο, μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι ότι η προσθήκη λίγων επιπλέον τριμμάτων πιπεριού στο φαγητό σας είναι απίθανο να σας βλάψει – και μπορεί κάλλιστα να είναι ευεργετική.
ΠΗΓΗ: theconversation