Το κάρδαμο συχνά αναφέρεται ως το κουρφαίο των μπαχαρικών. Το κάρδαμο, ή elaichi, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά που συναντάμε στα ινδικά νοικοκυριά, αγαπιέται και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Οι σπόροι του κάρδαμου έχουν μια ζεστή, εξαιρετικά αρωματική γεύση που προσθέτει μια μοναδική, γλυκιά, λουλουδάτη γεύση σε κάθε φαγητό ή ποτό. Αυτό το μπαχαρικό χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως πεπτικό βοήθημα και φυσικό φρεσκάρισμα της αναπνοής.
Τι είναι το κάρδαμο;
Το κάρδαμο αναφέρεται σε βότανα που ανήκουν στα γένη Elettaria (πράσινο) και Amomum (μαύρο) της οικογένειας των πιπερόριζων (Zingiberaceae).
Κατάγεται από τα υγρά δάση της νότιας Ινδίας και ο καρπός του μπορεί να συλλεχθεί από άγρια φυτά. Το μεγαλύτερο μέρος όμως καλλιεργείται στην Ινδία, τη Σρι Λάνκα και τη Γουατεμάλα.
Μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, η Γουατεμάλα έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός αυτού του μπαχαρικού στον κόσμο. Για την ακρίβεια, η μέση ετήσια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 29.000 τόνων. Το φυτό κάρδαμο εισήχθη εκεί το 1914 από τον Oscar Majus Kloeffer, έναν Γερμανό καλλιεργητή καφέ.
Η Ινδία ήταν παλαιότερα ο μεγαλύτερος παραγωγός, αλλά από το 2000 και έπειτα η χώρα έχει υποχωρήσει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας παραγωγής.
Είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε πιάτα της Νότιας Ασίας, ιδίως σε σάλτσες με κάρυ, και σε σκανδιναβικά γλυκά. Μερικές φορές το όνομα χρησιμοποιείται για άλλα παρόμοια μπαχαρικά της οικογένειας του τζίντζερ (Amomum, Aframomum, Alpinia) που χρησιμοποιούνται στην αφρικανική και ασιατική κουζίνα ή για εμπορικά νοθευτικά του αληθινού κάρδαμου.
Η διατροφική αξία του
Κατ' αρχάς πρέπει να επισημανθεί ότι το κάρδαμο, είναι πλούσιο σε ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά τον οργανισμό να σχηματίσει συνδετικό ιστό, οστά και σεξουαλικές ορμόνες. Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών, την απορρόφηση του ασβεστίου και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά, καθώς Υπάρχουν πολλές χρήσεις κάρδαμου που μπορείτε να αρχίσετε να δοκιμάζετε σήμερα για να επωφεληθείτε από αυτό το φαρμακευτικό μπαχαρικό.
Η γεύση του κάρδαμου
Το κάρδαμο έχει μια μοναδική γεύση που συχνά περιγράφεται ως ένα μείγμα εσπεριδοειδών, ζεστού και λουλουδάτου. Επισης, έχει μια μυρωδιά που είναι ένα σύνθετο μείγμα από καρυδόψιχα, πικάντικο, εσπεριδοειδές και γλυκό.
Οι τύποι κάρδαμου
Υπάρχουν τρεις τύποι: πράσινο, Μαδαγασκάρης και μαύρο κάρδαμο. Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν πράσινο κάρδαμο.
Οι λοβοί ή οι κάψουλες του κάρδαμου ωριμάζουν αργά. Γι’αυτό και πρέπει να συλλέγονται όταν έχουν ωριμάσει τα τρία τέταρτα του δρόμου. Μετά τη συγκομιδή, οι λοβοί πλένονται και αποξηραίνονται. Η μέθοδος ξήρανσης υπαγορεύει το τελικό χρώμα. Οι τρεις σπόροι μέσα σε κάθε λοβό θεωρούνται το μπαχαρικό κάρδαμο.
Ένα υψηλής ποιότητας κάρδαμο μπορεί να είναι ένα ακριβό μπαχαρικό για να το αγοράσετε, παρόμοιο με την αληθινή κανέλα και τη βανίλια. Είναι όμως τόσο ισχυρό που συνήθως μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ή λιγότερο χρειάζεται σε συνταγές – έτσι θα διαρκέσει για αρκετό καιρό.
Είναι ένα ακριβό μπαχαρικό επειδή πρέπει να συγκομίζεται με το χέρι, πράγμα που είναι αρκετά επίπονο.
Ολόκληρο ή αλεσμένο;
Μπορείτε να αγοράσετε και να χρησιμοποιήσετε το μπαχαρικό κάρδαμο στην προαλεσμένη μορφή του.
Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ολόκληρους τους λοβούς, να αφαιρέσετε τους σπόρους και να τους αλέσετε μόνοι σας. Ορισμένες συνταγές μπορεί πράγματι να απαιτούν τη χρήση ολόκληρου του λοβού (κρατώντας τους σπόρους άθικτους) για να εγχύσετε το μπαχαρικό σε μια συνταγή. Μόλις τελειώσετε με την παρασκευή μιας συνταγής, αφαιρείτε τον λοβό.
Το προαλεσμένο κάρδαμο δεν είναι τόσο γευστικό όσο οι ολόκληροι λοβοί ή οι φρεσκοαλεσμένοι σπόροι, αλλά είναι η ευκολότερη επιλογή. Οι ολόκληροι λοβοί ή οι φρεσκοαλεσμένοι σπόροι έχουν περισσότερα από τα αιθέρια έλαια.
Τα οφέλη του για την υγεία
Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει φυσικά πολλές κοινές και σοβαρές ανησυχίες για την υγεία. Ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία πιθανά οφέλη του κάρδαμου για την υγεία.
-
Βελτιώνει την κακή αναπνοή: Το κάρδαμο είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την κακοσμία του στόματος, ή αλλιώς κακή αναπνοή.
Απλά μασώντας τους σπόρους μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη τυχόν κακών οσμών που προέρχονται από το στόμα σας. Ορισμένες τσίχλες το περιλαμβάνουν ακόμη και ως συστατικό γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Επιπλέον, το κύριο ενεργό συστατικό του ελαίου κάρδαμου, η κινεόλη, είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό που είναι γνωστό για τη θανάτωση των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία του στόματος και άλλες λοιμώξεις. - Βοηθάει στη θεραπεία της τερηδόνας: Το κάρδαμο όχι μόνο μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης κοιλότητας στα δόντια σας ή ακόμη και ενδεχομένως να αντιστρέψει την κοιλότητα και την τερηδόνα. Έχει όλα τα καθαριστικά οφέλη μιας τσίχλας, αλλά χωρίς τα αρνητικά της (όπως η κολλώδης υφή).
-
Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου: Αυτό το θεραπευτικό βότανο υπόσχεται ακόμη και όταν πρόκειται για τον καρκίνο, παρουσιάζοντας δυνατότητες ως φυσική θεραπεία του καρκίνου. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χημειοπροληπτικός παράγοντας ή κάτι που χρησιμοποιείται για να εμποδίσει, να καθυστερήσει ή να αντιστρέψει τον σχηματισμό καρκίνου.
Γενικά, τα φυτοχημικά που βρίσκονται σε αυτό το μπαχαρικό, συμπεριλαμβανομένων της κινεόλης και του λιμονένιου, έχουν δείξει την ικανότητα να αναλαμβάνουν προστατευτικό ρόλο έναντι της εξέλιξης του καρκίνου. -
Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Το κάρδαμο μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.
Τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι το κάρδαμο όχι μόνο βοήθησε στη μείωση της συστολικής, διαστολικής και μέσης αρτηριακής πίεσης, αλλά αύξησε επίσης τη συνολική αντιοξειδωτική κατάσταση κατά 90% στο τέλος των τριών μηνών. -
Βοηθά στη θεραπεία του διαβήτη: Η υψηλή περιεκτικότητα του κάρδαμου σε μαγγάνιο το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς και όσους παλεύουν με προβλήματα σακχάρου στο αίμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου.
Δεν είναι σαφές αν η ύπαρξη διαβήτη προκαλεί την πτώση των επιπέδων ή αν τα χαμηλά επίπεδα μαγγανίου συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη. Όπως και να έχει, η προσθήκη μαγγανίου στη διατροφή είναι μια έξυπνη ιδέα για τους διαβητικούς, γι’ αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το μπαχαρικό ως μέρος του διαβητικού σχεδίου διατροφής σας . - Υποστηρίζει το πεπτικό σύστημα: Το κάρδαμο είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την ιατρική της Αγιουρβέδα για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, όπως οι στομαχόπονοι, αλλά υπάρχει και επιστήμη που υποστηρίζει αυτή την κοινή χρήση.
- Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το άσθμα: Το κάρδαμο αποδείχθηκε ότι συμβάλλει στη διευκόλυνση της αναπνοής, που φυσικά είναι ο κύριος στόχος για όποιον πάσχει από άσθμα ή οποιαδήποτε δύσπνοια.
Υποκατάστατα του κάρδαμου
Μια επιλογή είναι ο κόλιανδρος, ο οποίος έχει επίσης μια ανθική γεύση κάπως παρόμοια με τη γεύση του κάρδαμου. Το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και η κανέλα είναι άλλες επιλογές που κάποιοι χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο του κάρδαμου, αλλά να θυμάστε ότι η γεύση του κάρδαμου είναι πολύ μοναδική, οπότε δεν υπάρχει τέλειο υποκατάστατο του κάρδαμου.
Χρήση και αποθήκευση
Το κάρδαμο συνδυάζεται καλά με γεύσεις όπως κανέλα, βανίλια, αμύγδαλο, τζίντζερ, γαρύφαλλο, καρύδα και τριαντάφυλλο. Προσθέτει ένα πολύπλοκο βάθος όταν συνδυάζεται με αυτές τις γεύσεις.
Είναι ένα δημοφιλές πρόσθετο στο ινδικό τσάι τσαγιού. Το κακάο και το κάρδαμο είναι επίσης ένας εξαιρετικός συνδυασμός. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρά μαγειρευτά και σούπες, σε όλους τους τύπους ψωμιού, καθώς και σε πιο γλυκά πιάτα όπως πουτίγκες, κέικ, τηγανίτες και πίτες. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μπαχαρικό για να το χρησιμοποιήσετε για να μουλιάσετε σε ζεστά υγρά όπως πράσινο τσάι και τσάι μέντας ή κρύα smoothies.
Αυτό το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο ή να εμποτιστεί σε ζεστό νερό και διάφορα υγρά για να δημιουργήσετε τσάι κάρδαμο και άλλα ροφήματα με έγχυμα. Οι σπόροι μπορούν επίσης να αφαιρεθούν από το λοβό του κάρδαμου για να αλεστούν και να προστεθούν σε διάφορα πιάτα και smoothies.
Ένα πλεονέκτημα των λοβών είναι ότι παραμένουν φρέσκοι περισσότερο και είναι πιο ισχυροί. Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να αποθηκευτεί έως και ένα χρόνο όταν αγοράζεται σε μορφή λοβών και μπορεί να αλεσθεί με γουδί και γουδοχέρι ή μύλο μπαχαρικών.
Άλλοι τρόποι χρήσης
Μπορείτε να αγοράσετε κάρδαμο σε μορφή λοβών, σπόρων ή σκόνης. Για την πιο έντονη γεύση, ξεκινήστε πάντα με ολόκληρους λοβούς, καθώς το αλεσμένο κάρδαμο είναι πιο ήπιο. Αν η συνταγή σας απαιτεί ολόκληρους λοβούς, καβουρδίστε τους ελαφρά σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρωματιστούν και θυμηθείτε να τους βγάλετε πριν το σερβίρισμα.
Άλλες συνταγές απαιτούν τους σπόρους – σπάστε τους λοβούς και αλέστε τους μόνοι σας για την καλύτερη γεύση. Μπορείτε να το κάνετε με ηλεκτρικό μύλο μπαχαρικών ή με τον παραδοσιακό τρόπο, με γουδί και γουδοχέρι. Να είστε προσεκτικοί όταν προσθέτετε φρεσκοαλεσμένο κάρδαμο σε ένα πιάτο: Λίγο είναι πολύ. Το κάρδαμο μπορεί γρήγορα να υπερκαλύψει άλλα συστατικά, γι’ αυτό προσθέστε το σταδιακά.
Υπάρχουν τόσες πολλές νόστιμες συνταγές με κάρδαμο που δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και φορτωμένες με πολλά άλλα υγιεινά συστατικά. Ίσως θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη νόστιμη και εύκολη συνταγή για τσάι Chai με βότανα με την προσθήκη ενός έως δύο λοβών του μπαχαρικού για να το αφήσετε να μουλιάσει και να το αφαιρέσετε πριν το πιείτε ή να αλέσετε τους σπόρους ενός λοβού και να τους προσθέσετε μαζί με τα άλλα μπαχαρικά.